Medische wetenschap positief over seks



Seks is uiteraard belangrijk voor een liefdevolle relatie.

Maar het immuunsysteem, bloeddruk en hart hebben er volgens de medische wetenschap ook veel baat bij.


Seks versterkt het immuunsysteem
Het idee dat mensen vitale seksuele wezens zijn, roept nog wel eens schaamte of afkeer op. Maar ook de medische wetenschap kan er niet meer om heen. Seks is gezond, in zowel fysiek als geestelijk opzicht. Hier volgen 6 gezondheidsvoordelen van seks, uit wetenschappelijk onderzoek naar voren gekomen.
Voordeel 1: Seks reduceert stressDe 21ste eeuw vergt veel van de moderne mens. Multitasken, werken en bijblijven met de laatste trends. Gelukkig helpt seks om de stress te verminderen. Dit bleek uit een Schots onderzoek dat gepubliceerd is in Biological Psychology.

In het onderzoek hielden 46 deelnemers een dagboek bij van hun seksuele activiteiten. Hieronder viel penetrale seks, nonpenetrale seks en masturbatie. Vervolgens werden ze blootgesteld aan stressvolle situaties, bijvoorbeeld in het openbaar spreken. De deelnemers met de minste seksuele activiteit vertoonden de hoogste toename in bloeddruk en stressgevoelens. De deelnemers die regelmatig seks hadden, vertoonden de laagste toename in bloeddruk.

Deze uitkomst suggereert dat seks stressverlagend werkt.

Overigens kunnen huisdieren, knuffelen of strelen hetzelfde positieve effect op uw bloeddruk hebben.
Voordeel 2: Seks versterkt het immuunsysteemEr bestaat een link tussen de hoeveelheid seks die u heeft en hoe sterk uw immuunsysteem is. Althans, dit beweren wetenschappers van de Wilkes University in Amerika. Uit hun onderzoek bleek dat mensen die regelmatig seks hebben (1 à 2 keer per week), een hoger gehalte van Immunoglobuline A (IgA) hebben dan mensen die geen seks hebben. IgA zijn antistoffen die mensen beschermen tegen verkoudheid en andere soorten infecties. Dit wil niet zeggen dat hoe meer seks u heeft, des te sterker uw immuunsysteem is. De mensen die meer dan 3 keer per week aan seks deden, hadden een lager IgA-gehalte dan de groep die regelmatig seks had.
Voordeel 3: Seks verbetert de conditie van hart en bloedvatenOudere mensen maken zich misschien zorgen dat inspanning tijdens de seks slecht is voor hun hart. Maar volgens Engelse wetenschappers zijn deze zorgen meestal niet nodig. Deze wetenschappers volgden 914 mannen gedurende meer dan 20 jaar. Ze ondervonden dat een hartaanval geen gevolg was van seks. Het tegenovergestelde bleek waar. Het risico om een hartaanval te krijgen verminderde met de helft bij 2 keer per week seks, vergeleken met mannen die minder dan 1 keer per maand seks hadden.
Voordeel 4: Seks verzacht pijnDoor seks maakt uw lichaam het hormoon oxytocine aan. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het zorgt voor een gevoel van vertrouwen, hechting en verbondenheid. Rondom de bevalling maken vrouwen extra oxytocine aan, zodat ze zich extra aan hun kind gaan hechten. Oxytocine stimuleert weer de productie van endorfines. Endorfine staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Het werkt als een natuurlijke pijnstiller. Het kan dus zijn dat u na de seks minder last heeft van uw hoofdpijn, menstruele klachten of spierpijn.
Voordeel 5: Seks vermindert de kans op prostaatkankerRegelmatig ejaculeren zou volgens Australische wetenschappers de kans op prostaatkanker verminderen. Dit schreven ze in het British Journal of Urology International. Mannen die wekelijks 5 of meer ejaculaties hadden in hun twintiger jaren, verminderden hun kans om later prostaatkanker te krijgen met 1/3. In een andere studie kwam naar voren dat ook oudere mannen baat hebben bij regelmatig ejaculeren. Oude mannen die 21 keer of meer ejaculeerden per maand, hadden minder kans op prostaatkanker dan mannen die 4 tot 7 keer per maand een ejaculatie hadden.
Voordeel 6: Seks helpt tegen incontinentie.

Door seks trainen vrouwen de spieren op de bodem van het bekken. Vrouwen schijnen meer plezier aan seks te beleven als de bekkenbodemspieren goed ontwikkeld zijn. Maar deze spieren zijn er niet alleen voor het plezier. Ze houden ook de blaas op zijn plaats. Als vrouwen plassen, ontspannen deze spieren. Door verslapping van de bekkenbodemspieren kan ongewild urineverlies voorkomen. Dus bij een goede conditie van de bekkenbodemspieren beleven vrouwen niet alleen meer plezier aan het liefdesspel. Ook beperken ze het risico op incontinentie.
Door: Rachel van de Pol - dokterdokter.nl

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten