Biologen ontrafelen verdedigingsmechanisme van bacteriën tegen agressief zuurstofBacteriën bezitten een ingenieus mechanisme om te voorkomen dat zuurstof de bouwstenen van de cel aantast. Dat heeft een groep biologen ontdekt, onder wie Joris Messens van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).

Vrouw treft lichaam onbekende aan in bedEen Rotterdamse heeft donderdagavond het lichaam van een naar eigen zeggen voor haar onbekende man in haar bed aangetroffen. Het is nog onbekend of de man door een misdrijf om het leven is gekomen, stelde een politiewoordvoerder.


De vrouw meldde de vondst van het lichaam donderdagavond bij het politiebureau aan de Duivenvoordestraat in Rotterdam, dat tegenover haar huis is gelegen. Ze wordt later overgebracht naar een groter bureau om verhoord te worden.

Op het lichaam van de man zijn vooralsnog geen sporen van geweld aangetroffen, meldde de zegsman.


Prostaatkanker mogelijk door virusROTTERDAM
Prostaatkanker ontstaat misschien door een virusinfectie. Dat vermoeden bestaat al een paar jaar, maar is nu verstevigd.

Downsyndroom behandelbaar?


"Muizen met Down reageren op medicijncocktail"

Er wordt steeds meer duidelijk over het syndroom van Down, dat de laatste jaren weer meer voorkomt in ons land. Bij muizen is er zelfs – deels en tijdelijk – iets aan te doen.

The Sun geeft tien redenen om België te verafschuwen


The Sun geeft tien redenen om België te verafschuwen

BRUSSEL
Niet de verkiezing van een Europese president, maar wel de eer van het land was vanavond de inzet in Brussel. Zo leek het althans voor enkele kranten. Na de giftige commentaren van de Britse media op de mogelijke aanstelling van Herman Van Rompuy, publiceerde de Brussels krant La Capitale donderdag tien redenen om niet van de Engelsen te houden. De tabloid The Sun counterde.

Kunstlong redt griepslachtoffers


Een vijf maanden oude baby, verbonden met een hartlongmachine. De techniek waarmee nu Mexicaanse-griepslachtoffers in leven worden gehouden, werd oorspronkelijk ontwikkeld voor pediatrisch gebruik
.
Brussel
In Vlaamse ziekenhuizen halen de afdelingen Intensieve Zorg dezer dagen alles uit de kast om doodzieke grieppatiënten erdoor te slepen. 'Desnoods hangen we ze enkele weken aan de hartlongmachine.'

Spannende dag voor Balkenende: Wel of geen Europees President ?De staats- en regeringsleiders van de 27 EU-landen (de Europese Raad) schuiven vanavond om 18 uur hun benen onder tafel om te beslissen over de invulling van twee nieuwe topfuncties: de voorzitter van de Europese Raad en de Hoge Vertegenwoordiger of 'minister van Buitenlandse Zaken' van de EU. Volgens het officiële programma moet alles drie uur later achter de rug zijn.

Hoe het brein ons telkens weer voor de gek houdtZien is een gecompliceerde wisselwerking tussen oog en brein. Met alle maffe gevolgen van dien.

Meisje "doodgepest"


Het slachtoffer Roseimeiri Boxall

Twee meisjes zijn vandaag in Engeland schuldig bevonden aan doodslag van domineesdochter Roseimeiri Boxall. De 19-jarige Boxall sprong in mei 2008 uit een keukenraam van een appartement op drie hoog.

Straf voor ambtenaar met nazi-beltoon


"En nu allemaal in koor!"

Een ambtenaar van de Duitse deelstaat Berlijn heeft een disciplinaire straf gekregen omdat hij op zijn mobiele telefoon als beltoon het Horst-Wessel-lied gebruikte, het partijlied van Adolf Hitlers NSDAP.

Overleg Duitsland en Frankrijk over EU-president

Meseberg
Duitsland en Frankrijk zullen samen beslissen welke kandidaat zij steunen voor de post van president van de Europese Unie. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel  donderdag gezegd op een persconferentie in Meseberg, niet ver van Berlijn.

Trouwen met minderjarige mag niet meer


 
Nederland zal nog uitsluitend huwelijken erkennen, als de bruid en bruidegom beiden 18 jaar of ouder zijn. Deze regel geldt straks ook voor de erkenning van buitenlandse huwelijken en voor alle buitenlanders die in Nederland trouwen. Momenteel erkent Nederland huwelijken die in het buitenland zijn gesloten, als beide partners minimaal 15 jaar zijn.

De laatste klimaatsverandering voltrok zich in minder dan een jaarDe meest recente klimaatverandering, tijdens de laatste ijstijd, zou zich een pak sneller hebben voltrokken dan tot nu toe werd aangenomen. Volgens de Sunday Times gebeurde die in nauwelijks zes maanden tijd.

Ruimteveer Atlantis succesvol naar ruimtestation ISS gelanceerd


 
Op Cape Canaveral in Florida is maandag om 20.28 uur Belgische tijd het ruimteveer Atlantis met zes astronauten na vlekkelos aftellen succesvol naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd, aldus NASA TV. Het accent van de elfdaagse vlucht ligt op de levering van reserveonderdelen. De koppeling is woensdag.

Eenvoudig systeem om uw kinderen of partner te volgenOuders kunnen binnenkort met een eenvoudig systeem zien of hun kinderen veilig op school zijn aangekomen en wat ze daar doen. Ook partners kunnen met een vergelijkbaar systeem volgen waar de andere is en wat hij of zij aan het doen is.

Volwassenen en kinderen die met het systeem hebben geëxperimenteerd, vinden niet dat ze daarmee te veel controle uitoefenen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

Douchekop als ziekteverwekkerIronisch is het zeker: ga je met het oog op je persoonlijke hygiëne elke dag onder de douche staan, blijk je op die manier juist een flinke hap ziekteverwekkende bacteriën binnen te krijgen.

Poepschietende PinguïnsTwee wetenschappers bestudeerden nauwgezet het poepgedrag van broedende pinguïns en berekenden hoe hoog de interne druk in zo’n vogel kan worden bij het doen van een grote boodschap.

Broedende chinstrap- en Adélie-pinguïns vertikken het om voor wat dan ook van hun nest te komen. Moeten ze poepen, dan tillen ze hun staart op en schieten ze hun ontlasting weg. Gewoonlijk belandt die zo’n veertig centimeter verderop.