Douchekop als ziekteverwekker
Ironisch is het zeker: ga je met het oog op je persoonlijke hygiëne elke dag onder de douche staan, blijk je op die manier juist een flinke hap ziekteverwekkende bacteriën binnen te krijgen.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Colorado te Boulder, waarbij rond de vijftig douchekoppen aan een nauwgezet onderzoek werden onderworpen. Bijna een derde daarvan bleek grote hoeveelheden bacteriën te bevatten die longziektes kunnen veroorzaken.
Het blijkt dat deze eencelligen van het geslacht mycobacterium zich aan de binnenkant van douchekoppen verzamelen. In deze zogenoemde biofilms kunnen concentraties van de ziekteverwekkers meer dan honderd keer zo groot worden als in gewoon leidingwater.
Moeten we ons daar zorgen om maken? “Waarschijnlijk niet,” zegt bioloog Norman Pace, een van de leiders van het onderzoek, “als je immuunsysteem tenminste normaal werkt.” Dat laatste houdt in dat er voor zwangere vrouwen, bejaarden en mensen die al lijden aan een ziekte misschien wél reden tot ongerustheid is.
In ieder geval zijn er al twee dingen die je kunt doen om het risico te verkleinen. Heb je een plastic douchekop, dan kun je die vervangen door een metalen; die hebben minder last van het bovenstaande verschijnsel. Daarnaast zou je in plaats van een douche een bad kunnen nemen - maar ja, wie heeft daar vandaag de dag nog de tijd voor?
0 Reacties >>REAGEER<<:
Een reactie posten