Politie vind Pedofiel in jacht op andere Pedofiel


Compositietekening van de gezochte pedofiel

Emmerich, Duitsland
Bij de zoektocht naar een van kindermisbruik verdachte man is de Duitse politie op een andere pedofiel gestuit. Bij deze inwoner van Emmerich werd een partij kinderporno aangetroffen. De man wordt er tevens van verdacht zich aan tenminste één minderjarige jongen te hebben vergrepen.

De politie kwam bij de man terecht dankzij tips van burgers na een getuigenoproep in een andere zedenzaak. Op vrijdag 11 september is volgens de politie in Kleve een 10-jarig jongetje uit Emmerich van zijn fiets gedwongen toen hij op weg was naar school in 's-Heerenberg en vervolgens misbruikt. Ondanks de verspreiding van bovenstaande compositietekening is de pedofiel nog niet aangehouden.

Volgens de Duitse politie staat vast dat de aangehouden verdachte niets te maken heeft met de aanranding van de 10-jarige scholier.

Bron: De Gelderlander

Mammoet skelet verkocht voor € 240.000,-Een compleet skelet van een mammoet is zaterdag in Nijmegen geveild voor 240.000 euro. Dat liet het veilingshuis Hessink's Veilingen weten.

De Duitse koper moet daarnaast nog eens ruim 60.000 euro aan veilingkosten en provisie betalen.

Het skelet is 3,98 meter hoog, heeft slagtanden van 3,20 meter en is het grootste van een wolharige mammoetstier dat ooit in Europa is geprepareerd en opgebouwd.

Wolharige mammoeten leefden in de ijstijd op de Russische steppe en in de noordelijke helft van Europa. Het skelet is geprepareerd met botten die in de afgelopen 50 jaar in Nederland zijn gevonden.

Andere skeletten zijn te zien in Nederlands Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden en in het Natuurmuseum in Enschede.

Bron: Hessink's

Barack Obama pakt exorbitante bonus cultuur aan


De Amerikaanse president Barack Obama heeft benadrukt volgende week afspraken te maken met de leiders van de G20 om exorbitante bankiersbonussen aan banden te leggen. Roekeloze banksystemen met ,,vette bestuurdersbonussen'' worden niet langer getolereerd, aldus Obama zaterdag.


Volgende week donderdag komt de G20-top bijeen in Pittsburgh. De maatregelen die sinds de laatste bijeenkomst van de G20 in april zijn genomen om de economische crisis te lijf te gaan, werpen volgens Obama hun vruchten af. Maar er is nog veel te doen om de regelgeving voor de financiële sector aan te scherpen en om te voorkomen dat ,,we nooit meer in een precaire situatie zoals een jaar geleden terechtkomen.''

De regeringsleiders van de EU-landen werden het afgelopen donderdag tijdens een ingelaste top eens over het beperken van de bankiersbonussen. De leiders waren bijeen in Brussel als voorbereiding van de G20-bijeenkomst, met onder meer de Verenigde Staten. De leiders vinden dat de bonussen afhankelijk moeten zijn van de resultaten en het vaste loon. De bankiers mogen een groot deel van de bonussen en verkregen aandelen bovendien pas na lange tijd ontvangen.

De hervorming van het financiële systeem staat donderdag centraal tijdens de bijeenkomst van de belangrijkste economieën van de wereld.

De exorbitante bonussen van bankiers worden gezien als een van de oorzaken van de kredietcrisis. Bankiers zouden te grote risico's hebben genomen om hun bonus maar te halen. Tot schrik van de EU beginnen de verhalen over enorme bonussen weer de kop op te steken.

Bron: De Pers

Hooligans aangehouden: Confrontatie voorkomen

Doetinchem
De politie in Doetinchem zegt een confrontatie tussen hooligans te hebben voorkomen na de wedstrijd van De Graafschap tegen Fortuna Sittard vrijdagavond.

Het gerucht ging dat de Fortuna hooligans een bezoekje wilden brengen aan het supporters café van de Graafschap supporters. Café 3 Brothers in het centrum van Doetinchem.


Vijftig Fortuna supporters die na de wedstrijd op de A18 richting Doetinchem reden, werden op een parkeerplaats bij Wehl, een dorp in de centrum gemeente van de Achterhoek, staande gehouden en gecontroleerd want de politie had aanwijzingen dat ze wilden vechten. Bij één van de Fortuna hooligans werd een ijzeren stang aangetroffen. Hij heeft een boete van 100 euro gekregen.

De 'supporters' zijn daarna onder politiebegeleiding naar huis gegaan. De wedstrijd zelf verliep zonder ongeregeldheden.

Bron: Politie Doetinchem


                       

Water op de maan


Zaterdag 19 September 2009,
Tien jaar geleden ontwikkelde Faith Vilas, directeur van de meervoudige-spiegel telescoop in Arizona, een  obsessie voor de maan.

In de gegevens van de Galileo missie naar Jupiter zag zij iets vreemds op de foto's die op de terugreis zijn genomen van de maan. Zij merkte een vreemd patroon op bij de kraters van de maan op het uiterste zuiden van de enige sateliet van de aarde. Toen zij de afbeeldingen op een bepaalde infrarood frequentie filterde,(Infrarood Spectrum) merkte zij een bijzonder signaal op. Het signaal word (zoals bekend is bij Asteroïden) gekoppeld aan het phyllosilicates mineraal dat twee zaken nodig heeft om te ontstaan, namelijk water en warmte. Zou dit het bewijs zijn voor datgene dat wetenschappers al zolang vermoeden?
De aanwezigheid van water op de maan?


In 1999 had Faith Vilas haar theorie al openbaar gemaakt op een wetenschappelijke conferentie voor maan-wetenschappers. Toen werd zij min of meer verguisd en werd haar theorie niet in de vooraanstaande wetenschapsbladen gepubliceerd.
Nu wordt haar theorie bevestigd en krijgt ze haar revanche. Resultaten van twee andere spectrumonderzoeken aan de maan, die snel gepubliceerd zullen worden, tonen gedetailleerd aan dat de polen van de maan tjokvol zouden zitten met door water beinvloede mineralen. 
 
Dat is niet alles. De resultaten van de NASA moon orbiter (LRO), die sinds 18 juni op missie is bieden een ruim assortiment van beelden die op de aanwezigheid van water wijzen. De wetenschappers zijn er meer en meer van overtuigd geraakt dat de al tientallen jaren voortdurende maan en water discussie voorbij is. De maan heeft in feite water op allerlei plaatsen: niet alleen opgesloten in mineralen, maar ook in het rotsachtige oppervlak, mogelijk, in de vorm van ijs.
 
Bron: Nature Magazine
 
Bookmark and Share
                                                

CIA directeuren vragen Obama onderzoek naar verhoren te stakenWashington
Zeven voormalige directeuren van de Amerikaanse inlichtingen dienst C.I.A. hebben President Obama vrijdag per brief verzocht het nieuwe onderzoek naar de verhoren van terreurverdachten te staken, hun pleidooi is dat de bescherming van de nationale veiligheid ernstig in gevaar komt wanneer dit onderzoek plaats zal vinden.

In de brief aan president Obama schreven de vroegere C.I.A. directeuren dat de gevallen die al onderzocht zijn voor aanklagers geen aanleiding gaf verder onderzoek in te stellen. Het heropenen van een onderzoek op basis van een wijziging in het politieke klimaat, zal op onze medewerkers wellicht het effect hebben dat zij waarschijnlijk minder grondig te werk gaan, omdat zij er in hun achterhoofd rekening mee houden zich er later weleens voor te moeten verantwoorden tijdens een juridische procedure.
De voormalig C.I.A. directeuren schreven ondermeer in hun brief aan Obama: "De mannen en vrouwen die in het tijdperk van 9/11 hun belangrijke inlichtingenwerk doen in de strijd tegen terreur, willen erop kunnen vertrouwen dat hun regering achter hen staat, de nationale veiligheid is voor ons prioriteit nummer één."

De directeuren kondigden aan dat het nieuwe onderzoek zal leiden tot de openbaring van gevoelige informatie zoals bijvoorbeeld de methoden die de inlichtingendienst gebruikt. Deze informatie zou terroristische organisaties als al Qaeda in de kaart spelen. Verder zullen buitenlandse inlichtingendiensten van ons denken dat we geen geheimen kunnen bewaren en dat kan een nadelig effect hebben op de internationale samenwerking die tussen veel inlichtingendiensten plaatsvind. Het zal ook een extra kostenpost meebrengen want er zullen waarschijnlijk meer gevallen voor het onderzoek in aanmerking komen dan het handjevol zaken waar we het nu over hebben.
Het protest van de zeven voormalige directeuren komt overeen met uitspraken van de huidige directeur, Leon E. Panetta, die tevergeefs heeft geprobeerd het nieuwe onderzoek aan te vechten.

Het Witte Huis gaf vrijdag aan geen commentaar te hebben op de brief. Een woodvoerder verwees voor informatie naar het ministerie van Justitie.


"Het besluit tot  herziening van het onderzoek aangaande de wellicht onwettige verhoren is geheel in overeenstemming met de plicht van een procureur-generaal, namelijk het onderzoeken van feiten en het volgen van de wet," zei Matthew Miller, woordvoerder van het openbaar ministerie. "Zoals hij eerder al duidelijk gemaakt heeft, zal het ministerie van Justitie niemand vervolgen die ter goede trouw gehandeld heeft, binnen de kaders van de wet en de regels omtrent het verhoren van een terreurverdachte."

De brief aan president Obama werd ondertekend door Michael V. Hayden en Porter J. Goss, die onder president George W. Bush directeur waren. Door George J. Tenet, die werd aangesteld onderr president Bill Clinton en in functie gehouden werd door president Bush Jr. Ook tekende John M. Deutch en R. James Woolsey, die beiden ook onder president Clinton dienden evenals William H. Webster, die was tijdens president Ronald Reagan's periode en die van president George Bush Sr. directeur van de inlichtingendienst en tot slot plaatste ook James R. Schlesinger, onder president Richard M. Nixon voorman van de C.I.A., zijn handtekening op de brief gericht aan president Barack Obama.

Bron: New York Times
Bookmark and Share

                   

                                                  
                      

42 keer geflitst zonder 1 meter te rijdenHouthandelaar Martin Robben uit Oldeberkoop heeft meer dan veertig snelheidsovertredingen op één middag gekregen, terwijl zijn auto toen geen meter heeft gereden.

Hij kreeg een lading post van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden, met boetes die oplopen tot een totaal van €8000,-.

Allemaal wegens snelheidsovertredingen op 25 augustus. Vermoedelijk is er een snelheidscontrole geweest, die telkens het nummer van Robbens ter plekke geparkeerde bedrijfswagen heeft vastgelegd.

Het CJIB wil geen commentaar geven.

Bron: Waarmaarraar
Zie hier de video reportage van RTV Utrecht
Bookmark and Share

                        

SP: Premier Balkenende wil niet meer regeren

“Hoe haalt u het in uw hoofd om met de toestanden die we hebben in de verpleegtehuizen en de thuiszorg, uitgerekend daarop te bezuinigen”, aldus SP-fractievoorzitter Agnes Kant tegen Minister-president Balkenende woensdagmiddag tijdens de tweede dag van de algemene beschouwingen.

“Dit kabinet maakt de verkeerde keuzes. U had bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een bezuiniging op de hypotheekrenteaftrek. Maar u pakt de verpleeghuizen. De mensen die niet meer buiten komen, onvoldoende zorg krijgen en die niet op tijd te eten krijgen.”, aldus Kant.

Balkenende verwees daarop naar de behandeling van de zorgbegroting van minister Klink, volgende maand. Kant: “Dit antwoord is een Minister-president onwaardig. Ik begin nu ook te geloven dat de Premier liever weggaat. U wilt niet meer Minister-president zijn van dit land.”

Bron: SP
Bookmark and Share
                         

Raad voor de rechtspraak over schorsing Saban B.

Naar aanleiding van berichtgeving in de media over de schorsing van de voorlopige hechtenis van Saban B. door het gerechtshof in Arnhem, wil de Raad voor de rechtspraak het volgende verklaren.

De schorsing van de voorlopige hechtenis van Saban B. door het gerechtshof in Arnhem heeft tot de nodige publiciteit geleid. De vragen aan het adres van de rechterlijke macht spitsen zich toe op de vraag hoe het mogelijk is dat iemand die voor ernstige feiten veroordeeld is, op vrije voeten kan worden gesteld.

De Raad wil in dit verband wijzen op de volgende punten:

De rechter is gebonden aan de wet.
In dit geval is sprake van een verdachte die in voorarrest gehouden wordt, niet van een onherroepelijk veroordeelde verdachte. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat voorarrest altijd tot het minimum beperkt moet blijven.  In geen geval mag uitgangspunt zijn dat de verdachte in de fase voor een onherroepelijke veroordeling als dader wordt behandeld

Nederlandse regelgeving biedt de mogelijkheid van schorsing van de voorlopige hechtenis van verdachten voor het bijwonen van gebeurtenissen in de persoonlijke sfeer van de gedetineerde. Het gaat daarbij om een afweging tussen de persoonlijke belangen van de verdachte en het belang van voortzetting van de voorlopige hechtenis.

Daarbij komt nog dat elke schorsing van voorarrest onder voorwaarden houdt in beginsel het risico in zich dat de voorwaarden worden geschonden.

De Raad voor de rechtspraak leidt uit de persverklaring van het gerechtshof Arnhem af dat de betrokken advocaat-generaal namens het Openbaar Ministerie onder voorwaarden heeft ingestemd met het verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis voor een periode van enkele dagen, welk standpunt ook al naar aanleiding van een eerder verzoek was ingenomen.

De Raad kan zich voorstellen dat een rechterlijke beslissing tot vragen leidt, maar het past de Raad niet zich een oordeel aan te meten over beslissingen van een rechterlijk college in individuele zaken. Dit alles neemt niet weg dat de gevolgen die deze beslissing nu heeft gehad, voor de betrokken slachtoffers bijzonder pijnlijk zijn.

Bron: De Rechtspraak
Bookmark and Share
                                      
                                                            

Torenhoge Turk langste man te wereld

Een torenhoge Turk werd vandaag (donderdag) officieel gekroond tot langste man van de wereld nadat zijn Oekraïense reuzen rivaal bekend maakte zich niet te willen laten meten.

Guinness World Records zei dat de Turk Sultan Kosen 2 meter 47 lang is , Kosen inwoner van de stad Mardin in het oosten van Turkije, is nu officieel de langste man die op de planeet rondloopt. Hoewel de vorige recordhouder, Oekraïens Leonid Stadnyk, naar verluidt 2 meter57 meet, zei Guinness dat hij ontdaan is van zijn titel toen hij weigerde zijn lengte  te laten bevestigen.

Stadnyk, 39, vertelde The Associated Press dat hij weigerde om zelfstandig te worden gemeten, omdat hij moe werd van al de belangstelling, hij houd er niet van in het middelpunt van de belangstelling te staan.

"Als de titel me meer gezondheid of een paar extra jaren had gegeven, zou ik het hebben gedaan, maar het tegenovergestelde is gebeurd, het werkt me alleen maar op mijn zenuwen",zei hij.

"Als ik moet kiezen tussen welvaart en rust, kies ik voor rust."

Kosen, 27, vertelde verslaggevers in Londen dat hij hoopt dat zijn nieuwe status als wereldrecordhouder hem kan helpen een romantische partner te vinden.

"Tot nu is het echt moeilijk geweest om een vriendin te vinden," zei Kosen via een tolk. 'Ik heb er nooit een gehad, waren ze meestal bang voor mij. ... Hopelijk nu ik beroemd ben, zal ik misschien in staat zijn om veel meisjes te ontmoeten. Ik wil graag trouwen. "

Kosen is een van de slechts 10 bevestigde of betrouwbaar gemelde gevallen waarin de mens langer is geworden dan 2 meter en 44 centimeter, volgens Guinness.

De record comissie zei dat hij tot buitenmaatse statuur kon groeien in verband met een hersentumor, doe veroorzaakt schade aan zijn hypofyse waarbij overproductie van groeihormonen werd gestimuleerd. De aandoening, bekend als "hypofyse gigantisme," verklaart ook de enorme handen en voeten van Kosen, die respectievelijk 27,5 en 36,5 centimeter meten.

De tumor werd vorig jaar verwijderd, dus Kosen zal naar verwachting niet verder groeien.

De part-time boer, die gebruik maakt van krukken om te kunnen staan, zei dat er verscheidene nadelen kleven aan zo lang zijn.

"Ik pas niet in een normale auto,'zei hij. "Ik kan niet zoals normale mensen gaan winkelen, ik heb dingen die speciaal op maat gemaakt zijn en die zijn niet altijd zo modieus. Het andere punt is dat de plafonds haast overal te laag zijn en ik vaak naar beneden moet buigen om door deuropeningen te komen."

Maar hij merkte ook een aantal voordelen op, waaronder de mogelijkheid om mensen al van ver weg te kunnen zien.                                                                                     
                                                                                                            De Torenhoge Turk in Londen 
"Een ander bijkomend voordeel is dat ik thuis mijn lengte goed kan gebruiken om bijvoorbeeld een gloeilamp te vervangen of de gordijnen ophangen, je weet wel, dat soort dingen."

Kosen's reis naar het Verenigd Koninkrijk - zijn eerste buiten Turkije - werd georganiseerd door Guinness om de release van haar Guinness World Records boek 2010 te promoten, een editie zoals vertrouwd met de meeste uiteenlopende, vreemde, knappe maar vooral bijzondere prestaties.

Bron: Associated Press
Bookmark and Share

Politietop vernietigt kritisch rapport; de poppenkast moet intact blijven

Arnhem
De voormalige top van politiekorps Gelderland-Midden heeft een rapport over onvrede en wantrouwen onder het personeel binnen een van haar districten vernietigd en de opstellers van de rapportage zwaar bedreigd.

Dat hebben de schrijvers van het zogeheten rapport-Cohen en de toenmalige districtschef verklaard aan oud-rechercheurs die de misstanden bij het Gelderse korps voor de Nederlandse Politiebond (NPB) onderzochten. Rapport-Cohen werd volgens de districtschef in 2002 op last van toenmalig korpschef Kees Bakker door de papierversnipperaar gehaald. "De leiding deed een beroep op mij om de gelederen gesloten te houden en de vuile was niet buiten te hangen", stelt de districtschef. "Toen ik van Bakker de opdracht kreeg het rapport te vernietigen, moest ik daar wel aan voldoen."Bakker ontkent dat hij opdracht gaf om het rapport-Cohen te vernietigen: "De districtschef heeft het destijds zelf ingetrokken. Hij heeft mij zelfs een brief gestuurd waarin hij dat aangeeft. Verder wil ik hier niets meer over kwijt."

Het rapport was opgesteld door twee adviseurs van een extern bureau dat door het korps was ingeschakeld om de problemen en onrust onder het personeel van district West-Veluwe-Vallei te onderzoeken.

Toen zij hun in een second opinion bevestigde resultaten in een gesprek met korps toelichtten, zeggen de adviseurs te zijn bedreigd door het toenmalige hoofd personeel en organisatie.

"Als jullie weigeren de inhoud van dit rapport aan te passen en niet alle negatieve zaken eruit halen, zal ik er persoonlijk voor zorgen dat jullie binnen de Nederlandse politie nooit meer aan de bak komen", kregen de twee naar eigen zeggen te horen.
 
Misstanden
De opstellers, een oud-rechercheur en adviseur van de Nederlandse Politieacademie, weigerden echter hun rapport te veranderen.
Volgens de opstellers en vroegere districtschef heeft commissaris van de Koningin Cornielje in zijn onderzoek naar de misstanden bij de Gelderse politie nauwelijks aandacht geschonken aan deze zaak.

Bron: RBW
Bookmark and Share

 

Exoplaneet ontdekt met aardse eigenschappen

 
Afbeeldingen van CoRoT-7b
Wetenschappers hebben de eerste exoplaneet ontdekt die net als de aarde een rotsachtige samenstelling heeft.

Het verafgelegen CoRoT-7b, dat rond een andere ster dan onze zon draait, bevindt zich op zo'n vijfhonderd lichtjaar van ons.

De andere exoplaneten zouden wellicht allemaal 'gasreuzen' zijn.
CoRoT-7b zou bestaan uit metaal en rotsachtige materie. De planeet zou een diameter hebben die tachtig keer zo groot is als die van de aarde. CoRoT-7b is daarmee wel de kleinste exoplaneet die tot nu toe werd ontdekt. De planeet bevindt zich wel erg dicht bij haar ster, waardoor het er uitermate warm moet zijn.

Exoplaneten zijn planeten die draaien om andere sterren dan de Zon. Het bestaan van deze planeten is voornamelijk afgeleid van indirecte waarnemingen en
daarop gebaseerde berekeningen. Deze planeten werden voor het eerst ontdekt in de jaren '90, toen de technologie ver genoeg was gevorderd om voldoende gevoelige telescopen te maken.

Er worden steeds meer exoplaneten ontdekt en voorlopig (augustus 2009) staat de teller op 373 exoplaneten
Bookmark and Share
     

Slachtoffers Saban B. zijn leven niet zeker

                                                          De beruchte crimineel Saban B   

Het Coördinatiecentrum Mensenhandel vreest dat slachtoffers van de beruchte crimineel Saban B. hun leven niet zeker zijn, nu hij gevlucht is tijdens een verlof.

,,Ze moeten onderduiken, ik denk dat de raadsheren dat niet beseft hebben,'' aldus Ineke Smidt van het centrum woensdag in het programma Netwerk.

Smidt haalt hard uit naar de rechters die besloten Saban B. met verlof te laten gaan. ,,Ik denk dat ze zich niet verdiept hebben in de zaak en geen verstand hebben van wat mensenhandelaren met hun slachtoffers doen.

Deze gerechtsheren behandelen deze man als een ordinaire tasjesdief.'' Smidt vreest dat het gevolg is dat minder van dergelijke zaken voor de rechter komen, omdat de slachtoffers geen verklaring meer af durven te leggen. Volgens Netwerk heeft justitie de slachtoffers van B. inmiddels op de  hoogte gesteld van de vlucht van de crimineel.

Bron:  ANP

                                                

Openheid bedreigt zaak Benno L.

 
De verdachte Benno L. met één van zijn slachtoffertjes
 Den Bosch
Het optreden van het Openbaar Ministerie (OM) en de burgemeester van Den Bosch bij de omvangrijke ontuchtzaak rond de Bossche zwemleraar Benno L. zou de rechtzaak wel eens in gevaar kunnen brengen. Dat zei hoogleraar strafrecht Ybo Buruma woensdag in het programma Netwerk.

Kort na de aanhouding van L., die wordt verdacht van grootschalige ontucht met leerlingen, kozen het OM en burgemeester Ton Rombouts voor openheid in de vorm van vier informatiebijeenkomsten. ,,Dat kan het OM wel eens lelijk opbreken'', aldus Buruma, die meent dat L. eigenlijk al veroordeeld is voordat de rechters kunnen spreken.

Bron: De Pers

        

'Kritiek op Obama is racisme'

Oud-President Jimmy Carter
Washington
"De vijandige gevoelens die de laatste tijd geuit worden jegens Barack Obama en de zware kritiek waaronder de Amerikaanse president af en toe te lijden heeft, hebben te maken met racisme". Dat heeft oud-president Jimmy Carter gezegd in de nieuwsshow NBC Nightly News.
Tijdens zijn speech over de gezondheidszorg een week geleden voor het Congres, schold Congreslid Joe Wilson, een Republikeinse afgevaardigde voor South Carolina, Obama uit voor 'leugenaar'. Volgens Carter heeft racisme ook daar een rol bij gespeeld. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde een motie van afkeuring goed tegen Wilson. Dat is de mildst mogelijke straf.
                                                                                                                     
                                                                                                                   
Congreslid Joe Wilson
Wilson bood het Witte Huis eerder al telefonisch zijn excuses aan.

'De neiging tot racisme bestaat nog steeds in ons land en dat komt nu naar voor', aldus Carter. 'Veel blanke mensen denken dat een zwarte man niet in staat is het land te leiden. Dat doet me veel verdriet en baart me zorgen.'

Bij lokale bijeenkomsten over de hervorming van de gezondheidszorg komt het soms tot vechtpartijen en wordt Obama afgeschilderd als nazi of communist. 'Dat zijn geen zaken die uit een serieus debat voortvloeien. Dit zit veel dieper. Hoezeer we het ook met de president oneens zijn, we moeten ons staatshoofd met respect behandelen.'

Bron: De Standaard
Bookmark and Share

                        

Waarom Saban B. vrij rondloopt

De verdachte, Saban B.

Op 16 september 2009 heeft De Telegraaf een artikel gepubliceerd met als kop ‘Alarm om gevluchte topcrimineel’.

De zaak die in het artikel aangehaald wordt draait om verdachte Saban B. In dit artikel wordt verwezen naar de beslissing van het gerechtshof in Arnhem van 4 september jl. om Saban B. wegens persoonlijke omstandigheden, onder voorwaarden, vrij te laten voor een periode van zeven dagen.

Hoe is het hof tot deze beslissing gekomen?
Saban B. werd op 11 juli 2008 door de rechtbank Almelo veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7,5 jaar voor onder andere mensenhandel. Tegen dat vonnis ging Saban B. in hoger beroep bij het gerechtshof te Arnhem.

In afwachting van de behandeling van zijn zaak in hoger beroep vond op 4 september jl. een zitting plaats. Bij monde van zijn raadsman heeft Saban B., die inmiddels ruim 2,5 jaar in voorarrest zat, verzocht om vanwege bijzondere persoonlijke omstandigheden zijn voorlopige hechtenis te onderbreken. De advocaat generaal stemde onder voorwaarden in met het verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis voor een periode van enkele dagen, welk standpunt ook al naar aanleiding van een eerder verzoek was ingenomen.

Het gerechtshof heeft het verzoek toegewezen, mede omdat Saban B. volgens de wettelijke bepalingen meer dan de helft van de door de rechtbank opgelegde straf al in voorarrest had uitgezeten. Ook nam het gerechtshof in aanmerking dat de zaak pas in de loop van 2010 tot een afronding zal komen. Wel moest Saban B. zijn paspoort inleveren en zich dagelijks op het politiebureau melden. Aanvankelijk hield Saban B. zich aan die voorwaarden.

Tijdens een raadkamerzitting van het gerechtshof op 10 september 2009 heeft het Openbaar Ministerie verzocht de schorsing voortijdig op te heffen. Volgens het hof is echter niet aannemelijk geworden dat Saban B. de gestelde voorwaarden op dat moment al overtreden had. Het hof heeft die vordering toen afgewezen. Bij beschikking van 15 september jl. heeft het hof de verdere gevangenhouding van Saban B. alsnog bevolen, toen deze een van de voorwaarden alsnog niet bleek na te komen. Het strafproces tegen Saban B. zal ongeacht zijn afwezigheid worden voortgezet.

Bron: De Rechtspraak
Bookmark and Share