Steeds meer jonge vrouwen gebruikt voor wapenhandel in Londen



LONDEN
De Londense politie heeft woensdag een campagne gelanceerd met als doel meisjes ervan te weerhouden wapens van hun vriendjes te verbergen. De confronterende advertenties, die gericht zijn op 15 tot 19-jarige van Afrikaanse en Afrikaans-Caribische afkomst, zijn bedacht als bestrijding van een zorgwekkende toename van het aantal jonge vrouwen dat gearresteerd en veroordeeld is wegens bezit van wapens.

Hoofdpunten nieuw verdrag EU


BRUSSEL
Het nieuwe EU-verdrag waarmee de Ieren vrijdag instemden, moet de Europese Unie soepeler laten functioneren. Een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen door dit zogeheten Verdrag van Lissabon.

Man aangehouden voor doden paard

BUNNE 
De politie heeft vrijdagavond een 53-jarige man uit Bunne opgepakt, omdat hij met geweld zijn paard zou hebben gedood. Buurtgenoten uit het Drentse dorp zagen het verminkte dier buiten de stal liggen en schakelden de politie in. Dat heeft een politiewoordvoerster zaterdag bekendgemaakt.

De eigenaar verkeerde onder invloed van alcohol. Hij is voor verhoor ingesloten. Hoe het dier precies is omgebracht, wil de politie nog niet zeggen.

PVV: Treurige uitkomst...

De PVV noemt de uitkomst van het Ierse referendum over het nieuwe EU-verdrag treurig en heel jammer. ,,De Ieren zijn een beetje omgekocht door Europa'', vindt Barry Madlener, leider van de vier PVV-Europarlementariërs. Ierland, dat met een zware recessie kampt, heeft veel EU-steun gekregen.

De PVV is faliekant tegen het nieuwe verdrag dat de EU meer bevoegdheden geeft. ,,Het erge is dat Nederland zich afhankelijk heeft gemaakt van het Ierse referendum. De Nederlandse tegenstanders van het verdrag mochten zich dit keer niet uitspreken''.

India: Vier dagen regen, honderden doden



De zuidelijke Indiase deelstaten Karnataka en Andhra Pradesh kampen met de hevigste regenval en overstromingen in decennia. In de afgelopen dagen vonden al zeker 172 mensen de dood als gevolg van het noodweer. Dat meldden de autoriteiten zaterdag.

De Indiërs zijn genetisch veel diverser dan alle Europeanen samen


De huidige bevolking van India stamt in meerderheid af van twee oude, genetisch verschillende volken. De eerste groep oer-Indiërs is genetisch nauw verwant aan bewoners van het Midden-Oosten, aan Centraal-Aziaten en Europeanen. De tweede verschilt evenveel van de eerste als van Oost-Aziaten en is alleen nog onvermengd te vinden op eilanden voor de kust.

Ierland zegt 'ja' tegen EU-verdrag


De Ierse stemmers hebben naar het zich laat aanzien ingestemd met het Verdrag van Lissabon dat het bestuur van de Europese Unie beoogt te hervormen. Dat meldden voor- en tegenstanders van het EU-verdrag vandaag op basis van eerste resultaten van het gisteren gehouden referendum.

Een hond kan geen erfgenaam zijn

Een hond kan geen wettige erfgenaam zijn. Een testament waarin wel zo wordt beschikt, is ongeldig. Dit heeft het gerechtshof in de voormalige West-Duitse hoofdstad Bonn vrijdag besloten.

Situatie in Filippijnen blijft ernstig


De situatie in de Filippijnen als gevolg van de ernstige overstromingen door tropische storm Ketsana en zware regens, blijft ernstig. Tot nu toe zijn er 277 doden geteld en 42 mensen vermist, aldus de autoriteiten per 1 oktober. 2,5 miljoen mensen zijn door de overstromingen getroffen, 700.000 van hen verblijven in totaal op 700 opvangplekken in en rond de hoofdstad Manilla.

Wetten van Newton en Einstein op de helling?



Een internationaal team van astronomen heeft mogelijk een nieuwe, nog onbekende kracht in het heelal gevonden die zijn invloed uitoefent op de donkere materie en alle sterrenstelsels.

Als deze nieuwe factor inderdaad bestaat, moet het huidige begrip van zwaartekracht waarschijnlijk worden herzien. Ook de bekende wetten van Newton en Einstein gelden dan niet meer.

Autopsierapport Michael Jackson: Geen sporen van drugs- of alcoholmisbruik

Na de dood van Michael Jackson gonsde het van de geruchten omtrent zijn levenstijl. Hij zou verslaafd zijn geweest aan medicijnen en andere drugs. Na de eerste autopsie was al gauw 'bekend' dat in de maag van de king of pop vooral resten van onverteerde medicijnen zouden zijn aangetroffen. Hij zou kaal zijn en al tijden een pruik gedragen hebben.

Vandaag zijn er feiten naar buiten gebracht uit het autopsierapport, meer informatie daarover vind je hier

De doodsoorzaak blijft ongewijzigd, Michael is gestorven aan een overdosis propofol.

Voormalig klooster gered door de ME



’s-Heerenberg/Doetinchem
De gemeente Montferland was afgelopen weekeinde bang dat het voormalig klooster Don Rua (Gouden Handen) in 's-Heerenberg gekraakt zou worden. Met grote inzet van de Mobiele Eenheid werd afgelopen zaterdagavond- en nacht voorkomen dat een kraker een feest zou houden met honderden bezoekers.

Link tussen eetgewoonten en criminaliteit onderzocht



Kinderen die dagelijks zoetigheden eten, hebben meer kans om gewelddadig te worden als ze eenmaal volwassen zijn. Dat blijkt uit een studie van de universiteit in Cardiff, die donderdag gepubliceerd werd.


Voor het eerst werd de directe link tussen eetgewoonten van kinderen en hun eventuele gewelddadige gedrag als volwassene onderzocht. De studie wijst uit dat kinderen van tien jaar die

Onderzoek naar verruiming voorlopige hechtenis




Minister Hirsch Ballin van Justitie onderzoekt of een verdachte in voorlopige hechtenis kan blijven als zijn strafzaak via snel- of supersnelrecht wordt afgedaan. Na de laatste jaarwisseling werden verdachten van geweldsmisdrijven en vernielingen voor het eerst via deze lik-op-stuk procedures afgestraft. Omdat het hierbij vaak om lichtere vergrijpen draait, kunnen de verdachten nu moeilijk in voorlopige hechtenis gehouden worden. Daardoor zou het ook lastig zijn om zaken snel af te handelen. Geweldplegers moeten eerst vrijgelaten worden om vervolgens een oproeping te krijgen.

Fijn stof-problematiek vraagt om bredere aanpak


Afbeelding : Jaargemiddelde van fijn stof concentratie (PM2.5, µg/m3) in Europa





Vandaag, 1 oktober, is het RIVM-rapport “Wonen in de IJmond, ongezond?” door Minister Cramer aan de Tweede Kamer aangeboden. In dat rapport wordt volgens Corus een genuanceerd beeld geschetst van de gezondheidssituatie in de IJmond. Eén van de conclusies uit het rapport is, dat als het gaat om een verhoogd voorkomen van longkanker, naast roken fijn stof een factor zou kunnen zijn.

Vietnamese kinderen getroffen door typhoon Ketsana



Enkele dagen nadat de Filippijnen werden getroffen door de typhoon Ketsana, moesten ook in Vietnam tienduizenden kinderen op de vlucht voor het natuurgeweld dat de typhoon veroorzaakte.


De orkaan ligt nu boven negen Vietnamese provincies, inclusief de grote steden Hue en Da Nang. Naar schatting zijn er rond de 167.000 mensen geëvacueerd en zijn er op zijn minst 23 mensen om het leven gekomen.

Rekrutering van kindsoldaten in Colombia neemt toe


Helaas over de hele wereld een probleem...

De rekrutering van kinderen door gewapende groeperingen in Colombia wordt heviger.


Dat is één van de conclusies uit het onderzoek De onzichtbare misdaad van de Coalitie tegen de betrokkenheid van jongens, meisjes en jongeren bij het gewapend conflict. War Child maakt deel uit van de coalitie, die deze week stilstaat bij haar 10-jarig bestaan.

Steeds jonger

Uit het onderzoek blijkt dat de gewapende groepen in Colombia de rekrutering van kinderen hebben opgevoerd. De gemiddelde leeftijd waarop een kind nu toetreedt tot één van de gewapende groepen is met
een jaar gedaald tot 12,8 jaar! In heel Colombia lopen kinderen het risico slachtoffer te worden van deze

Banken scherpen wapenbeleid aan


Banken en Wapens, hoe zít het ?

ING heeft onlangs zijn beleid voor omstreden wapens als clustermunitie en omstreden wapenhandel naar dictaturen aangescherpt. SNS Bank en Rabobank hebben nieuwe stappen gezet om hun wapenbeleid beter toe te passen. Dit blijkt uit de derde kwartaal-update van de Eerlijke Bankwijzer, die vandaag wordt gelanceerd. De verbeteringen zijn bekend gemaakt na een kritisch rapport Banken en wapens: de praktijk, dat in juli werd uitgebracht in het kader van de Eerlijke Bankwijzer.

Financiële belangen Osterhaus waren bekend




Het was bekend dat Ab Osterhaus belangen heeft in het bedrijf dat een rol speelt in de ontwikkeling van virusvaccins tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). Osterhaus heeft dat zelf gemeld in een belangenverklaring aan de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad heeft toen besloten om hem geen stemrecht te geven in de commissie.

Werkgevers teleurgesteld over AOW-mislukking


De werkgeversorganisaties betreuren het mislukken van het AOW-overleg.

Verhoging van de pensioenleeftijd is nodig voor de toekomst van het land, aldus de werkgevers. Er moet een serieus antwoord komen op de vergrijzing. VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland zijn voorstander van verhoging van de pensioen-leeftijd, maar niet voor degenen die thans 50 jaar of ouder zijn.

Succesvolle duikvluchten moeten inzicht geven in lawines op Mars



Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA), Universiteit Utrecht (UU) en de TU Delft (TUD) hebben afgelopen maandag een succesvolle vliegcampagne boven de Noordzee gemaakt om lawines op Mars te bestuderen. Tijdens zonsondergang maakten ze 33 duikvluchten voor de kust van Noord- en Zuid-Holland om de zwaartekracht van de planeet Mars te simuleren en lawine-experimenten uit te voeren.

Baarmoederhalskanker


Ieder jaar krijgen ongeveer 700 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker



Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot 55 jaar.  Hieronder  uitgebreide informatie omtrent baarmoederhalskanker en de vaccinatie tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Kabinet moet duidelijkheid scheppen over rechtszekerheid homopersoneel



Afbeelding: Refoanders.nl


De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil dat in het onderwijs de vrijheid van seksuele voorkeur gelijk gewogen wordt aan de vrijheid van godsdienst. In de Algemene Wet Gelijke Behandeling (awgb) botsen
deze twee grondrechten. In een brief die vandaag aan de Kamer gestuurd is, lijkt minister Ter Horst de oplossing van dit probleem verder naar de rechter te verwijzen. Weliswaar schrapt zij de 'enkele feit-'

Stabiel meerjarenbeleid essentieel voor ontwikkeling windenergie op zee



ECORYS heeft voor het ministerie van EZ onderzoek gedaan naar de dynamiek en de knelpunten rond de markt voor wind op zee tot 2020. De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek: marktpartijen hechten groot belang aan een stabiel meerjaren overheidsbeleid en een eenvoudiger administratief kader, de introductie van het Nationaal Water Plan (NWP) biedt duidelijkheid rond ruimtelijke afweging van de verschillende gebruiksfuncties op de Noordzee, en er is een duidelijke behoefte aan een ‘supergrid’ en het ‘stopcontact op zee’.

Maleisische moslima krijgt toch stokslagen om een biertje


Een vrouw die onder de islamitische sharia-wet in Maleisië is veroordeeld wegens het drinken van alcohol, krijgt voor dat vergrijp toch zes stokslagen. Dat heeft een religieus hof in de oostelijke staat Pahang bepaald.

Betere wettelijke bescherming van homoseksuele werknemers



De FNV heeft vandaag een brief gestuurd naar de Tweede Kamer over de herziening van de Algemene wet gelijke behandeling. De FNV richt zich met name op de zogenaamde enkele feit- constructie die homoseksuele werknemers in religieuze instellingen onvoldoende bescherming biedt.


De enkele feit-constructie houdt in dat je mensen niet mag weigeren om het enkele feit dat ze homo zijn of een homoseksuele relatie hebben. Maar bijkomende omstandigheden maken dit wel mogelijk.

Libelle met uitsterven bedreigd


Een vijfde van de libelles en waterjuffers in het Middellandse Zeegebied wordt met uitsterven bedreigd. Oorzaak is het oplopende tekort aan zoetwater in combinatie met klimaatverandering. Dat meldde het Internationaal Comité voor Natuurbehoud (IUCN) maandag in een rapport.

Geen uitkering voor boerka draagsters



Een vrouw die haar boerka niet wil afdoen om werk te krijgen, hoeft ook niet om een uitkering te vragen. Dat stelt burgemeester Job Cohen van Amsterdam maandag in een interview in dagblad Trouw.
"Persoonlijk vind ik het verschrikkelijk om een vrouw in een boerka te zien lopen. Maar of ik het al dan niet leuk vind, is geen criterium om het te verbieden'', beklemtoont Cohen.

'Onbetwiste koppositie' voor Nederlandse gezondheidszorg in Europa


Van alle Europeanen zijn Nederlanders het meest te spreken over de gezondheidszorg in eigen land. Dat blijkt uit een onderzoek van de Euro Health Consumer Index. Nederland krijgt vandaag de ‘gouden medaille’ uitgereikt.

Het is de tweede maal op rij dat Nederland als eerste eindigt in de Euro Health Consumer Index. Deze index geeft aan hoe inwoners van een land hun zorgstelsels waarderen. Er werkten 33 landen mee aan het onderzoek. Zij werden gescoord op zes criteria die belangrijk zijn voor de consument, zoals patiëntenrechten, voorlichting en de wachttijd voor een behandeling.

Kolven moet nog steeds in het kopieerhok


Van de werkende moeders met een baby geeft 72 procent borstvoeding en kolft meer dan de helft op het werk. Van hen geeft 41 procent aan dit op een goede plek te kunnen doen: rustig en af te sluiten. Maar 40 procent zegt te moeten kolven in een ongeschikte ruimte, zoals een kopieerhok. Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van de FNV-enqute Vaders, moeder, hun werk en de zorg. Deze resultaten worden gepresenteerd in de Wereld Borstvoeding Week van 28 september tot en met 4 oktober.

Moeder trouwt moordenaar dochtertje


Het slachtoffertje

Waar elke andere moeder voorgoed vervuld zou zijn van wrok, heeft de 32-jarige Miriam blijkbaar minder moeite met de moordenaar van haar dochtertje.

Anti-cholesterol medicatie op negatieve bijwerkingen onderzocht




Patiënten die statinen gebruiken om hun cholesterol onder controle te houden, kunnen zich voortaan genetisch laten testen om na te gaan of die pillen bij hen geen negatieve bijwerkingen veroorzaken, zo meldt de Sunday Times. Dit zou de weg kunnen vrijmaken voor 'gepersonaliseerde geneeskunde' waarbij patiënten de medicijnen krijgen die aangepast zijn aan hun genetisch profiel.

Pulitzerprijswinnaar William Safire overleden



Columnist en Pulitzerprijswinnaar William Safire is zondag overleden. Hij is 79 jaar oud geworden. De oud-speechschrijver voor president Richard Nixon leed aan kanker en stierf in een hospice in Maryland, liet zijn assistent weten.

Safire schreef meer dan dertig jaar voor de opiniepagina van New York Times Magazine. De taalspecialist schreef vijftien boeken en meer dan drieduizend opinieartikelen, waarin hij burgerlijke vrijheden agressief verdedigde. Ook schreef hij positief over Israël.

De Mexicaanse griep, Pandemie of Fantasie ?



De Mexicaanse griep, H1N1, een kruising van de vogelgriep-, varkensgriep- en de ouderwetse griepvirussen.

"Het zou het hele land weleens plat kunnen leggen", dus voor totale chaos in Nederland zorgen. Pandemie werd het toverwoord; van een pandemie is sprake als 1/3 deel van de bevolking besmet cq. ziek is door één en hetzelfde H1N1 virus.

Miljoenen vaccins werden er besteld door de overheid, voor nog meer geld. Op zich een nobele gedachte, het volk gerust te stellen door zich als een bezorgde, doch daadkrachtige moeder van het volk op te stellen en beloofde maatregelen te treffen...       Maar.. Liep zij niet nogal op de zaken vooruit?

Groot-Brittanië komt uit recessie

Londen
De Britse economie is aan het opkrabbelen uit de hefstigste recessie van de afgelopen decennia door stimulerende maatregelen die de overheid en de centrale bank hebben genomen. Dat zei de Britse premier Gordon Brown zondag.

,,We komen nu uit een recessie door de acties die we hebben genomen'', aldus Brown tegen de Britse televisiezender BBC.

De Britse economie verkeert voor het eerst sinds 1991 in een recessie. Voor dit jaar wordt gerekend op een economische krimp van 3 procent. Dat zou de diepste recessie zijn in Groot-Brittannië sinds de Tweede Wereldoorlog. De Britse economie heeft vooral last van de malaise op de huizenmarkt en een sterk oplopende werkloosheid.

Iran vuurt korteafstandsraketten af


Teheran
Iran heeft zondag proeven gehouden met korteafstandsraketten. Twee raketten werden afgeschoten 'om de afschrikkende capaciteit van de strijdkrachten te verbeteren'.

De raketten van Iran
De raketproef ging vooraf aan een grote militaire oefening, berichtte de Iraanse televisiezender al-Alam. Het waren projectielen van het type Tondar en Fateh 110.

Iran wil hiermee de kracht van het leger verbeteren. De proeven vallen samen met toenemende spanningen met het Westen.

Uranium
Vrijdag werd bekend dat Iran eentweede installatie bouwt voor het verrijken van uranium.
Die installatie wordt binnenkort al in gebruik genomen. De Amerikaanse president Barack Obama dreigde afgelopen week met zware sancties. Ze vrezen dat de fabriek gebruikt wordt om kernwapens te maken.

Nederlandse wetenschap krijgt belangrijke impuls van Minister Plasterk



Den Haag
Minister Plasterk is erg enthousiast over de toekenning van 90 miljoen euro uit de FES voor vier wetenschappelijke topprojecten. ,,Bij deze projecten wordt zeer belangrijk en baanbrekend werk verricht op het gebied van hersenonderzoek, biodiversiteit, kernfusie en supersnelle netwerkverbindingen. Het zijn stuk voor stuk initiatieven die laten zien dat Nederland volop meedraait in de internationale wetenschappelijke top. Met deze mega-investering geeft het kabinet een belangrijke impuls aan het wetenschappelijk onderzoek. Dit geld is goed besteed!’’


Het geld gaat naar de volgende projecten:

Onderzoek naar functioneren van het brein
Het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie krijgt 20 miljoen voor fundamenteel en toegepast onderzoek. Hier wordt het functioneren van het brein en ons gedrag bestudeerd: hoe wij leren, wat de invloed is van onze hersenen op onze gezondheid en wat de relatie is tussen ons brein en crimineel gedrag. Het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie doet onder andere onderzoek naar schooluitval en toenemende jeugdcriminaliteit, de bestrijding van overmatig alcoholgebruik en ongezonde leefstijl bij de jeugd, criminaliteitspreventie en perceptie van veiligheid.

Oprichting Nationaal Centrum Biodiversiteit
Een bedrag van 30 miljoen gaat naar een initiatief van de universiteiten van Amsterdam (UVA), Leiden en Wageningen die samen met Naturalis één centrum voor biodiversiteit gaan vormen. Met het geld wordt een zeer omvangrijke, gezamenlijke collectie gevormd van 37 miljoen planten, gesteenten, opgezette dieren en fossielen, waarmee het NCB wereldwijd in de top 5 staat. Daarnaast gaan de deelnemers structureel samenwerken op het gebied van onderzoek en onderwijs, en zal Naturalis in zijn geheel in dit centrum opgaan met daardoor een grotere collectie voor het publiek.

In het centrum komen laboratoriumfaciliteiten zoals een DNA-lab met voorzieningen voor DNA-barcoding, een ancient-DNA-lab, een Geolab, faciliteiten voor anatomie en morfologie en moderne GIS en IT-voorzieningen.

ITER-NL2
Het kernfusieprogramma ITER-NL2 kan 8 miljoen euro uit de FES-gelden tegemoet zien. ITER is een internationaal samenwerkingsproject dat de wetenschappelijke en technische haalbaarheid van kernfusie als energiebron wil aantonen. Kernfusie wordt gezien als de ideale energiebron voor de toekomst. Het proces is veilig, de grondstoffen (deuterium en lithium) zijn in overvloed aanwezig en er blijft geen hoog radioactief afval over. Ook komen er geen broeikasgassen vrij, alleen het onschadelijke helium.

Via ITER NL-2 kunnen Nederlandse wetenschappers en bedrijven samen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling en bouw van de demonstratie-kernfusiereactor in Cadarache (Frankrijk). Hiermee ontstaan ook mogelijkheden voor vervolgopdrachten op het gebied van high-tech materialen op andere terreinen.

Supersnelle netwerkverbindingen
Het kabinet steekt 32 miljoen euro via de FES-gelden in SURFnet voor het upgraden van SURFnet6, het meest geavanceerde netwerk voor hoger onderwijs en onderzoek ter wereld. Nederland behoudt daarmee zijn wereldtoppositie op dit terrein. De beschikbaarheid van snelle, directe verbindingen met hoge bandbreedte is essentieel voor modern wetenschappelijk onderzoek. Onderzoeksinstellingen gebruiken het voor computing en dataopslag, ze bouwen er geografisch verspreide virtuele instrumenten mee op en geven onderzoekers toegang tot deze instrumenten. De geografische locatie van onderzoeksmiddelen wordt daardoor van minder belang, terwijl toegang daartoe via geavanceerde netwerken juist belangrijker wordt. Voorzieningen in Nederland maar ook in de rest van de wereld worden hierdoor voor de Nederlandse onderzoekers beter bereikbaar en bruikbaar.