Anti-cholesterol medicatie op negatieve bijwerkingen onderzocht
Patiënten die statinen gebruiken om hun cholesterol onder controle te houden, kunnen zich voortaan genetisch laten testen om na te gaan of die pillen bij hen geen negatieve bijwerkingen veroorzaken, zo meldt de Sunday Times. Dit zou de weg kunnen vrijmaken voor 'gepersonaliseerde geneeskunde' waarbij patiënten de medicijnen krijgen die aangepast zijn aan hun genetisch profiel.

Steeds meer mensen krijgen statinen voorgeschreven om hun cholesterolniveau onder de grens te houden en zich zo te vrijwaren voor hartziektes of beroertes. Maar ook die medicatie heeft een keerzijde, een ernstige zelfs, want statinen kunnen myopathie veroorzaken, een aandoening die kan leiden tot verzwakte en pijnlijke spieren en in extreme gevallen zelfs tot rhabdomyolise en daardoor nierstoornis.

Uit recent onderzoek blijkt dat dit probleem verband houdt met variaties in een gen dat SMLCO1B1 heet en met andere varianten in de CYP-genfamilie. Die vaststelling opent de mogelijkheid om mensen op deze genetische situatie te testen alvorens hen statinen voor te schrijven. Zo kan bij risicogevallen een andere medicatie worden voorgeschreven om de cholesterol te beteugelen.

Daartoe is nu een studie op het getouw gezet die wordt uitgevoerd door Rachel Marrington, een klinisch biochemicus in Birmingham. Zij zal patiënten onderzoeken die worden behandeld in cholesterolklinieken en die getest zullen worden op de variaties in SLCO1B1 en CYP. Vervolgens zullen de genetische gegevens van patiënten met en zonder spierproblemen bij het innemen van statinen worden vergeleken.

Dr. Marrington zegt te hopen dat deze studie duidelijk zal maken of, en zoja hoe, genetisch testen op neveneffecten in bredere zin onderdeel kan vormen van de medische procedure. 'Ik besloot me te gaan toeleggen op statinen omdat ze zo veelvuldig worden gebruikt', zegt ze. 'Omdat we weten dat mensen op verschillende manieren reageren, op deze en andere medicijnen en we proberen te komen tot een meer individuele aanpak. Als inderdaad wordt bewezen dat er een verband bestaat tussen verschillende varianten en de negatieve reacties, kunnen we patiënten daarop onderzoeken alvorens medicijnen voor te schrijven. Uiteindelijk zou dit ertoe kunnen leiden dat we over de hele lijn vooraf kunnen nagaan of patiënten bepaalde middelen kunnen verwerken, maar zover is het nog lang niet'.

Bron: Belga

                                                               
                                                          

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten