Succesvolle duikvluchten moeten inzicht geven in lawines op Mars



Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA), Universiteit Utrecht (UU) en de TU Delft (TUD) hebben afgelopen maandag een succesvolle vliegcampagne boven de Noordzee gemaakt om lawines op Mars te bestuderen. Tijdens zonsondergang maakten ze 33 duikvluchten voor de kust van Noord- en Zuid-Holland om de zwaartekracht van de planeet Mars te simuleren en lawine-experimenten uit te voeren.



Initiatiefnemer van de vlucht is Sebastiaan de Vet, masterstudent Aardwetenschappen aan de UvA. Hij is zeer te spreken over het succesvolle verloop. ‘Voor Nederlandse begrippen zijn de 33 duikvluchten een absoluut recordaantal'. De Vet nam het initiatief voor de vlucht in het kader van zijn afstudeeronderzoek. Over de resultaten van de vluchten: ‘We zien bijzondere lawines plaatsvinden waarvan we nog niet precies snappen waarom ze dit op Mars-zwaartekracht doen.'

De wetenschappelijke opstellingen in het vliegtuig bestonden uit een aantal zandlopers en een serie draaiende koektrommels die gevuld waren met materiaal van verschillende samenstellingen. Met behulp van video registreerden de onderzoekers precies hoe het materiaal zich ophoopte. De inzichten die de onderzoekers met hun lawine-experimenten verkrijgen zijn waardevol voor Marsonderzoek, maar ook voor toepassingen op aarde.

In aardse delta's en op aardse puinhellingen in de bergen vinden vergelijkbare puinlawines plaats die met dit onderzoek beter begrepen kunnen worden. Dergelijke lawines bedelven wegen en soms hele dorpen, en kunnen dammen van stuwmeren laten doorbreken. Door deze proeven hopen de onderzoekers het ontstaan, de wrijving en snelheid van de lawines beter te begrijpen.

De vlucht was een samenwerking van drie Nederlandse universiteiten. Onderzoekers van de UvA en UU leverden vooral de kennis voor de lawine-experimenten, terwijl de TUD een belangrijke bijdrage verzorgde met het nauwkeurig vliegen van de duikvluchten.

De komende maanden zullen de onderzoekers besteden aan het verwerken van de resultaten zodat begin 2010 een vervolgvlucht gemaakt kan worden. De vluchten worden gefinancierd vanuit het Programma Gebruikersondersteuning Ruimteonderzoek, dat de Nederlandse ruimtevaartorganisatie NSO uitvoert namens NWO.

Bron: UvA

                                 

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten