Nieuwe bemande vluchten naar de maan lijken plots weer ver wegEen onafhankelijk onderzoekspanel heeft de Amerikaanse president Barack Obama geadviseerd om voorlopig niet opnieuw mensen naar de maan te sturen. Ruimtevaartorganisatie NASA dreigt haar plannen dus voor onbepaalde tijd in de koelkast te moeten steken.

Chemo tijdens zwangerschap: niet ten koste van het kindKinderen die prenataal aan chemotherapie worden blootgesteld omdat hun moeder ziek is, blijken op korte en ook op langere termijn geen hinder te ondervinden van die behandeling.

Minister Klink betreurt nieuwe slachtoffersMinister Klink betreurt het dat in Nederland opnieuw twee mensen zijn overleden aan Nieuwe Influenza A H1N1 (Mexicaanse griep). In totaal zijn in Nederland zes personen overleden aan de gevolgen van dit griepvirus. Er is nu sprake van een lichte griepepidemie.

Alles moet weg bij Borsato's Entertainment GroupHILVERSUM
The Entertainment Group (TEG) van Marco Borsato houdt vandaag en morgen een grote uitverkoop. 'Alles moet weg', zo zegt organisator Rob Meijer van veilinghuis BVA Auctions. Het artiestenbureau van Borsato werd eind september failliet verklaard.

Meisje van 14 met Mexicaanse griep overleden

Een meisje van 14 jaar is deze week aan de Mexicaanse griep overleden. Ze was voor die tijd gezond, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

De afgelopen week overleed ook een 40-jarige man met de Mexicaanse griep. Hij was al enige tijd ernstig ziek. Het aantal mensen in ons land dat aan deze griep is overleden, is hiermee opgelopen tot zes.

Albert Einstein verkozen tot 'grootste natuurkundige'Albert Einstein is de grootste natuurkundige aller tijden. Dat blijkt alleszins uit een verkiezing die werd georganiseerd door De Volkskrant, het maandblad NWT Natuurwetenschap & Techniek en het Nederlandse blad Tijdschrift voor Natuurkunde.

Zestig procent Belgische 50-plussers heeft verhoogde kans op hartinfarct


De pijl geeft een gevaarlijke vernauwing in een ader aan
"stenose aan de LAD"


BRUSSEL
Maar liefst 60 procent van de Belgen ouder dan 50 jaar loopt een verhoogd risico op een fataal hartinfarct binnen de tien jaar. Dat blijkt uit een recent uitgevoerde Belgische studie van cardioloog Luc Missault, de voorzitter van het wetenschappelijk comité van de Belgische Cardiologische Liga.

De politie mag niet zo maar gekraakte woning ontruimen

Onze hoogste rechter heeft bepaald dat de politie niet op eigen houtje een kraakpand mag ontruimen. De wet geeft haar niet die bevoegdheid zonder toestemming van de rechter.

Het huisrecht is kort gezegd het recht om een ander geen toegang tot je huis te verschaffen. Als een eigenaar zijn pand langer dan een jaar niet meer in gebruik heeft, kan hij zich niet meer op een huisrecht beroepen. Indien een kraker binnen een jaar in het lege pand is gaan wonen en zich ten aanzien van dat pand wel op een huisrecht beroept, mag de politie dan de kraker verwijderen?

Medewerker Rode Kruis ontvoerd in Sudan

Onbekende gewapende mannen hebben in Darfur een Franse medewerker van het Rode Kruis ontvoerd. Dat heeft de hulporganisatie donderdag gezegd.

Tientallen bendeleden gearresteerd in LA

Ruim elfhonderd politie- en FBI-agenten zijn donderdag in actie gekomen tegen een beruchte straatbende in Los Angeles. Voor zonsopgang in Californië werden al 46 arrestaties verricht, zo meldt de politie.

Koeien maken Assen onveilig


ASSEN
Twaalf pinken maakten donderdagavond de wijk Kloosterveen in Assen onveilig. De jonge koeien waren ontsnapt uit een weiland in de buurt en gingen op onderzoek uit.

Schrijven is goed voor je, zelfs in SMS-taalFervent gebruik van sms-taal (jargon, losse letters, fonetische spelling, emoticons, afkortingen) houdt nauwelijks verband met spellingvaardigheid. Dat concludeerden Canadese onderzoekers, die sms-gedrag van veertig tieners tussen twaalf en zeventien jaar bestudeerden. Hun onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in het vakblad Reading and Writing (maar staat nu al online).

Tweede taal kan niet ‘uitgezet' wordenZodra mensen een tweede taal hebben geleerd, kunnen ze die niet meer uitschakelen, ook niet wanneer ze hun moedertaal gebruiken. Dat is een goede zaak, want de kennis van zo'n tweede taal versnelt de lectuur van een tekst in de eigen taal, blijkt uit onderzoek van Eva Van Assche van de Universiteit Gent.

Exoplaneten aan de lopende bandEuropese astronomen hebben recentelijk de ontdekking van 32 nieuwe planeten gemeld. De hoop groeit om binnenkort planeten te vinden die op de aarde lijken.

De tijd dat de ontdekking van één exoplaneet (de vakterm voor een planeet bij een andere ster dan onze eigen zon) wereldnieuws was, is voorbij. Een team Europese astronomen heeft deze week 32 nieuwe exoplaneten ineens gemeld, allemaal ontdekt met hetzelfde meetinstrument op een telescoop in Chili. De exoplanetenteller staat daarmee boven de vierhonderd — ruwweg, want er zijn een aantal twijfelgevallen die de geciteerde aantallen nogal eens doen verschillen.

Kaping tijdens vlucht Istanbul-Caïro verijdeldEen Sudanese man heeft woensdag geprobeerd met een mes een vliegtuig van EgyptAir te kapen dat een vlucht maakte van Istanbul naar Caïro. De man kon door veiligheidspersoneel worden overmeesterd en werd gearresteerd. Dat heeft een veiligheidsmedewerker van EgyptAir gezegd.

Colombiaanse cocaïnebaron krijgt 45 jaarEen rechtbank in het Amerikaanse Miami heeft woensdag de Colombiaanse drugsbaron Diego Montoya Sanchez of 'Don Diego' tot 45 jaar celstraf veroordeeld. Montoya wordt verantwoordelijk gehouden voor minstens 1500 moorden. Hij stond jarenlang naast Osama bin Laden op de lijst van meest gezochte misdadigers.

Warschau positief over alternatief raketschildDe Poolse premier Donald Tusk heeft woensdag positief gereageerd op een nieuw Amerikaans voorstel voor een raketverdediging. Het plan voorziet in een alternatief voor het door de regering-Obama afgeblazen plan voor een raketschild.

Hoogste Duitse hof: proces Demjanjuk gaat door
Het Duitse federale constitutionele hof heeft bepaald dat het proces tegen John Demjanjuk doorgang moet vinden. Demjanjuk had het hof verzocht het proces tegen hem af te gelasten. Dit verzoek is woensdag door het hof in Karlsruhe afgewezen.

Gegevens van 285.000 klanten onlineEen hacker heeft in de nacht van maandag op dinsdag tientallen gebruikersnamen en wachtwoorden van Belgacom-klanten op internet gepubliceerd. Als Belgacom niet ingaat op zijn eis om de datalimieten op te heffen, worden er de komende weken nog meer inloggegevens online gezet.

Precisiechip detecteert kankerWetenschappers van de universiteit van Stanford (VS) hebben een nanochip ontwikkeld die kanker in een zeer vroeg stadium kan ontdekken. De methode is volgens de universiteit duizend keer preciezer dan de huidige technieken.

Prostaatkankerkuur kan hart schadenBERLIJN 
Een veelgebruikte kuur tegen prostaatkanker schaadt het hart van sommige patiënten.

Hormoonbehandeling van prostaatkanker verhoogt de kans op hartproblemen, blijkt uit onderzoek van Mieke Van Hemelrijck (King's College, Londen) bij 30.642 Zweedse mannen met de ziekte. Van elke duizend patiënten krijgen er tien als nevenwerking van de hormoonbehandeling een infarct of een andere hartkwaal. Uit voorzorg een cardioloog bij een kankerbehandeling betrekken kan dus wijs zijn, vindt Van Hemelrijck.

Cuba laat 'verrader' vrij


Een demonstratie in Tsjechie voor de vrijlating van de 75 Cubaanse dissidenten

De Cubaanse autoriteiten hebben dinsdag de dissident Nelson Alberto Aguiar Ramirez vrijgelaten. Dat heeft de hulpgroep 'Vrouwen in wit' meegedeeld. Aguiar Ramirez werd in 2003 samen met 74 andere critici van het regime opgepakt en wegens hoogverraad tot dertien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Van deze groep zitten er nog 53 vast.

Nieuw op internet !

De Nieuwsgier is een nieuwe site begonnen. Global Dumpster

Op deze site kan iedereen  zijn of haar eigen bijdrage plaatsen, door simpelweg een mailtje te sturen.  

Experimenteel aidsvaccin weinig effectiefUit resultaten van de eerste succesvolle test ooit met een experimenteel aidsvaccin blijkt dat het effect van de inenting slechts marginaal is en dat de bescherming tegen besmetting met het hiv-virus in de loop der tijd afneemt. De resultaten van de test zijn dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine.

NASA geeft eerste foto brokstukken van maancrash vrijHet Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft de eerste foto vrijgegeven waarop brokstukken te zien zijn van de raket die opzettelijk op de maan crashte.

Mammoet stierf niet uit door buitenaardse inslagDat de inslag van een meteoriet 12.900 jaar geleden de aarde zo ernstig deed afkoelen dat onder meer de mammoet en reuzenwolf uitstierven, klopt allesbehalve volgens geoloog Philippe Claeys van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Hij ging de bewijzen voor die buitenaardse inslag nog eens na en maakte maandag bekend dat er geen spaander overblijft van de theorie.

Scheepvaart gestremd na val steiger in IJssel

Een 8 meter lange steiger is dinsdagmorgen bij werkzaamheden aan de spoorbrug over de IJssel bij Deventer in het water gevallen. Het scheepvaartverkeer is sinds de ochtend gestremd, meldde een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Stroomverbruik Nederland verder gedaaldHet verbruik van elektriciteit in ons land is in september verder gedaald. In vergelijking met september vorig jaar ligt het 7 procent lager, aldus Tennet, de landelijke netbeheerder.


De dalende trend van de afgelopen maanden heeft zich doorgezet, maar vlakte iets af.

Tennet meet als netwerkbeheerder elektriciteit die getransporteerd wordt. Daarin zit niet dus niet de stroom die verbruikt wordt op de plek waar die wordt opgewekt. Het gaat daarbij om ongeveer 6 procent van het verbruik

Italiaan begaat 15 overtredingen in 11 minutenDe Zwitserse politie heeft een Italiaan van de weg gehaald die met recht een wegpiraat genoemd kan worden. De man wist in elf minuten tijd maar liefst vijftien verkeersovertredingen te begaan.

Honderd journalisten weg bij New York TimesDe krant de New York Times gaat de redactie voor het einde van het jaar met nog eens acht procent inkrimpen. De krant biedt in eerste instantie regelingen voor vrijwillig vertrek aan, maar als het beoogde aantal van honderd banen niet wordt gehaald zullen er ook gedwongen ontslagen vallen.

Nieuwe planeten ontdekt buiten ons zonnestelsel


WASHINGTON
Astronomen hebben buiten ons zonnestelsel 32 nieuwe planeten ontdekt en daarmee nieuw bewijs geleverd voor de theorie dat er in het universum veel plekken zijn waar leven zich kan ontwikkelen. Dat is op een conferentie in Portugal bekendgemaakt.

Obama wil sudan tegemoet komenDe Amerikaanse president Barack Obama heeft Sudan maandag een beloning beloofd als het land aan vrede gaat werken. Doet de overheid dat niet, dan volgen nieuwe sancties. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton noemde onder meer ,,geloofwaardige verkiezingen'' als een maatstaf van goede wil.

Scheringa: 'We zijn kapotgemaakt'Dirk Scheringa vindt dat de DSB-bank is kapotgemaakt. Hij zei dit tijdens een persconferentie maandagochtend op het hoofdkantoor in Wognum.

Scheringa stelde dat Bos de afweging moest maken tussen 1,5 miljard euro schade voor de Nederlandse staat en de werkgelegenheid van tweeduizend mensen en 100 miljoen euro steun die Bos zou terugkrijgen. ,,Was dat nou zo moeilijk geweest?'' Op de vraag of hij in hoger beroep gaat, zei Scheringa: ,,Je weet het maar nooit met ons.''

Kwik en aluminium in griepvaccin"De vaccins tegen de Mexicaanse griep bevatten kwik en aluminiumverbindingen." Dat beweert de Stichting StralingsArm Nederland, die er tegelijkertijd voor waarschuwt dat de Wereldgezondheidsorganisatie "van plan is om de hele wereldbevolking te chippen".

"De Nederlandse overheid weigert categorisch om documenten vrij te geven, die wij op 23 juli via de Wet Openbaarheid Bestuur opgevraagd hebben en die onontbeerlijk zijn om het vaccinatiebeleid te kunnen toetsen", zegt arts Jannes Koetsier. De stichting is naar de rechter gestapt om die informatie te bekomen.

Noordpool over twintig jaar helemaal ijsvrij


Het ijs op de Noordpool smelt de komende tien jaar zo snel dat de pool over
 twintig jaar ijsvrij is in de zomer.

Peter Wadhams, oceanoloog aan de universiteit van Cambridge, boorde 1.500 gaten in de ijslaag op de Noordpool tijdens een 450 kilometer lange trektocht. Daaruit bleek dat het merendeel van de ijsschotsen bestaat uit ijs dat gemiddeld slechts 1,8 meter dik is. Dat ijs is in één winter gevormd en daarom kwetsbaar. De kans is groot dat het in de zomer weer smelt.

Vijf commandanten Iraanse revolutionaire garde gedood bij bomaanslagVijf Iraanse commandanten van de Islamitische Revolutionaire Garde werden gedood bij een bomaanslag. Er vielen tientallen andere doden en gewonden onder de burgerbevolking.