De chip kan tot 64 verschillende kankergerelateerde proteïnen opsporen in elke lichaamsvloeistof. Vooral het feit dat de ziekte hiermee in een zeer vroeg stadium wordt ontdekt is hoopgevend. Naarmate een tumor groeit, wordt de kans op genezing immers kleiner.
De chip is met succes getest op muizen en zou ook andere ziektes kunnen opsporen. De bedoeling is dat de universiteit nu in samenwerking met andere organisaties de sensor op mensen gaat testen.
'We kunnen drie maanden tot een jaar vóór de diagnose kanker vaststellen. Dat wordt extreem interessant', zegt Shan Wang, professor en senior auteur van de paper waarin de chip omschreven wordt.
Een deel van de sterkte is te danken aan de nauwkeurigheid. Zo kan de chip proteïnen detecteren met een concentratie van één op honderd miljard, wat overeenkomt met dertig moleculen in een kubieke milliliter bloed.
Vroeg ontdekken, meer kans
'In een vroeg stadium van kanker is het proteïneniveau in het bloed zeer laag, waardoor je ultragevoelige technologie nodig hebt om het te detecteren', zegt Wang. 'Als je het vroeg kunt detecteren, dan kun je vroeg ingrijpen en heb je een betere kans om die persoon te genezen.'
Dokters kunnen door de ontwikkeling een stuk sneller onderzoeken. De sensor onderzoekt 64 verschillende proteïnetypes in een tijdspanne van één tot twee uur.
Ook achterhalen hoe een patiënt reageert op chemotherapie gaat een stuk sneller. Normaal is dit pas na een maand, maar dit wordt nu na twee tot drie dagen al meetbaar
0 Reacties >>REAGEER<<:
Een reactie posten