De Mexicaanse griep hangt als een dreigende wolk boven Nederland. Wat te doen om de ziekte zoveel mogelijk buiten de deur te houden?
Collega’s met een loopneus worden met argusogen in de gaten gehouden. Toetsenborden die de laatste vijf jaar niet zijn schoongemaakt, maken ineens kennis met desinfecterende doekjes. De voorraden handzeep en tissues vliegen de winkels uit.
De Hema speelt handig in op de heersende griephype met een speciale nieuwsbrief waarin wordt aanbevolen handzeep, vitamine C, echinacea-tabletten en een goede thermometer in huis te halen. De benodigde producten zijn natuurlijk te koop bij de Hema zelf, die ze voor het gemak bij elkaar zet in de winkel. Dat de consument wel degelijk voorzorgsmaatregelen wil nemen, blijkt uit het feit dat de voorraad hand-gels en tissues na het verschijnen van de nieuwsbrief met anti-grieptips binnen twee weken op was en inmiddels opnieuw is aangevuld.
Hema-woordvoerder Jan Willem te Gussinklo benadrukt dat de Hema niet pretendeert haar klanten van Mexicaanse griep te kunnen vrijwaren. „Maar wij proberen wel te zorgen dat we onze klanten zo goed mogelijk kunnen informeren. Onze medewerkers krijgen voorlichting over wat de Mexicaanse griep is en hoe die mogelijk te voorkomen is. De informatie die we geven, is gebaseerd op de voorlichting vanuit de overheid.” Exacte cijfers wil Te Gussinklo niet geven over de verkoop van de ’anti-griepproducten’.
Bij A. Vogel, producent van natuurlijke geneesmiddelen, is het aantal vragen over Echinaforce, dat weerstandsverhogend zou zijn, de afgelopen twee weken verdubbeld. Volgens een woordvoerster is de consument nog niet grootschalig aan het inkopen, maar wil hij er wel meer over weten in verband met de Mexicaanse griep. De woordvoerster: „Wij gaan niet verkondigen dat Echinaforce de griep tegengaat, maar wij adviseren wel de weerstand zo hoog mogelijk te maken door het eten van voldoende groente en fruit. Het gebruik van Echinaforce is een goede aanvulling op een gezond dieet.”
Ook op de werkvloer nemen werkgevers het zekere voor het onzekere. Dat gaat van het inkopen van grieppreventiepakketten, tot het aanbieden van gratis fruit aan de medewerkers. De Groene Tas bezorgt fruitschalen en manden op werkplekken. De laatste drie weken steeg het aantal aanvragen voor offertes van een paar per dag tot 15 à 20 per dag, aldus Sieger Koeman van Degroenetas.nl. Volgens de fruitleverancier hopen werkgevers door het verstrekken van gratis fruit op kantoor de weerstand van het personeel tijdig te verhogen.
Minigrip Nederland biedt via de website www.grieppreventiepakket.nl bedrijven en instellingen complete pakketten aan met desinfecterende handlotions, latex handschoenen, desinfecterende mondkapjes en doekjes. „Op het moment gaat de verkoop verschrikkelijk hard”, zegt Rob Vlug, manager van de verkoop van medische producten. „We raken door onze voorraden heen. Ik vrees dat er bepaalde producten, zoals een specifiek type mondkapje voor gebruik in ziekenhuizen, over een paar weken niet meer leverbaar zijn. Fabrieken beginnen nu pas meer te produceren, maar eigenlijk is dat te laat. De levertijd voor bepaalde mondkapjes is bijvoorbeeld vier maanden.”
Er komen dagelijks tientallen bestellingen via www.grieppreventiepakket.nl en www.griepophetwerk.nl binnen volgens Vlug. De vraag vanuit bedrijven en instellingen naar desinfecterende doekjes en lotions is het grootst.
Bij huisartsen is de toch al niet geringe werkdruk door onrust over de Mexicaanse griep nu al toegenomen, terwijl de echte golf pas in het najaar wordt verwacht. In het somberste scenario raakt een derde van de Nederlanders besmet. „Ik heb geen exacte aantallen, maar feit is wel dat er de laatste weken beduidend meer telefoontjes binnen zijn gekomen bij huisartsenpraktijken met vragen over de Mexicaanse griep”, zegt Fulco Seegers van de landelijke huisartsenvereniging. „We proberen iedereen zo goed mogelijk te woord te staan en door te verwijzen naar brochures en websites. Als de griep echt toeslaat en bijvoorbeeld ook veel huisartsen ziek worden, gaan we werken met centrale meldpunten waar mensen telefonisch verder geholpen kunnen worden. De voorbereidingen door huisartsen, ziekenhuizen, GGD en hulpdiensten vinden nu plaats.”
Om onduidelijkheid en vragen over de griep zoveel mogelijk weg te nemen begint het ministerie van VWS volgende week een publiekscampagne. Internetgebruikers kunnen te rade gaan op de speciaal opgezette website www.grieppandemie.nl. Voor mensen die geen internet hebben, komen er brochures en radio- en televisiespotjes.
Maar maakt al die aandacht de mensen niet angstiger dan nodig?
Volgens Toon van Wijk van VWS is het de bedoeling om mensen praktische tips te geven. „Wanneer is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts en welke hygiënetips kunnen mensen nemen om de griep zoveel mogelijk buiten de deur te houden? Het is belangrijk dat mensen weten wat ze zelf kunnen doen en laten. Dat neemt juist onzekerheid weg.”
Er is geen reden om met de gordijnen dicht thuis te gaan zitten om elke risico op besmetting uit te sluiten. „Ga vooral door met leven,” zegt Jessica Grootenboer van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM.
„Er zijn tal van maatregelen die je kunt nemen om het risico te verkleinen, maar dat betekent niet dat de griep gegarandeerd aan je deur voorbij gaat. Gezond eten en de weerstand op peil houden is altijd goed. In het ergste geval raak je ziek, blijf je een paar dagen binnen om goed uit te zieken en daarna kun je gewoon weer verder.”
Tekst: Maartje Smeets
Bron:
Trouw