Een gebroken hart doet écht pijn
on donderdag 20 augustus 2009
Wetenschappers hebben een genetisch verband ontdekt tussen fysieke pijn en sociale afwijzing.
Een studie van de universiteit van Californië, die verscheen in Proceedings of the National Academy of Sciences, bewijzen wat velen misschien al eens hebben ondervonden, namelijk dat afgewezen worden echt wel pijn kan doen.
Volgens de onderzoekers bevat het menselijke lichaam een gen die fysieke en sociale pijn met elkaar verbinden. Het gen (OPRM1), dat een van de natuurlijke pijnstillers in het lichaam reguleert, is ook betrokken in pijnlijke ervaringen op sociaal vlak.
De variatie in het gen bepaalt de gevoeligheid van de persoon voor afwijzing. Mensen met een zeldzame vorm van het gen, zijn gevoeliger voor afwijzing en ervaren meer verdriet dan mensen met de normale variant.
De wetenschappers onderzochten het speeksel van 122 deelnemers om na te gaan welke vorm van het pijngen OPRM1 ze hadden en maten dan hun gevoeligheid voor afwijzing.
Evolutie
Het is de eerste keer dat een onderzoek aantoont dat genen die gelinkt zijn met fysieke pijn, ook betrokken zijn in mentaal pijnlijke momenten, zoals sociale afwijzing of het breken met een geliefde.
Volgens de wetenschappers zou het letterlijk voelen van pijn door een gebrek aan sociale contacten een manier van het evolutionair systeem zijn om ons te zeggen dat we er alles aan moeten doen om die contacten in stand te houden.
2 Reacties >>REAGEER<<:
Is allang bekend. Rechter hersen-helft.
Nou dat ervaar ik nu. pfff het is uit met mijn partner, zonder dat we het willen.. Het was een keuze van ons beide omdat haar geloof onze relatie in de weg stond.
Enig idee hoe lang het gaat duren?
Een reactie posten