Duitsland naar de maan


BERLIJN

Duitsland kan uiterlijk 2015 een onbemande ruimtemissie uitvoeren naar de maan. De bemanning zou moeten bestaan uit robots, aldus Peter Hintze, de Duitse coördinator voor lucht- en ruimtevaart.

Volgens Hintze gaat het om een project van 1,5 miljard euro, waar nu nog geen financiële middelen voor uitgetrokken zijn. Het is aan de politiek om daarover een beslissing te nemen, aldus Hintze, die aanvoert dat de missie zeer de moeite waard zou zijn. Veertig jaar na de eerste stappen op de maan door Neil Armstrong en Edwin Aldrin blijft de maan een 'uitstekend research platform' voor verder onderzoek in de ruimte, zegt Hintze.

De maan kan volgens hem dienen als 'een ruimtevliegveld'. Bovendien zou het goed zijn er aanwezig te zijn om 'op hol geslagen asteroïden' in de gaten te houden.

Duitsland staat open voor deelname van andere Europese landen aan het project, maar wil er wel de leiding over voeren. Bedoeling is andere landen die een maanlanding willen uitvoeren, zoals China en Japan, te snel af te zijn.

Johann-Dietrich Woerner, voorzitter van het Duitse Ruimtevaart Centrum, beaamt dat de Duitse industrie gereed is voor een maanmissie in de komende jaren. ''We hebben de benodigde robotexpertise,'' aldus Woerner.

Een woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel zegt dat het plan nog niet zorgvuldig is besproken door de regering, maar minister van Wetenschap Annette Schavan schaart zich er volledig achter. ''Duitsland moet zich op de geglobaliseerde markt met een eigen programma positioneren,'' zei ze in het Hamburger Abendblatt.

Minister Schavan ziet afgeleide voordelen in het project voor de robotontwikkeling en farmaceutische industrie.


Naar de zon voor € 199
Online Bingo Spelen | www.bingobingo.nl
Ga naar de Website van www.bingobingo.nl en krijg gratis € 2.00 om het spel uit te proberen.

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten