Space shuttle Discovery nu toch gelanceerd

Na drie keer uitstel is het Amerikaanse ruimteveer Discovery zaterdagochtend in Cape Canaveral gelanceerd voor een missie naar het internationaal ruimtestation ISS. Het is de laatste keer dat de Discovery een bemanningslid naar ruimtestation ISS brengt. Het 25 jaar oude ruimteveer gaat eind volgend jaar met pensioen.

Energiebespaarshop.nl
Het grootste assortiment energiebesparende producten van Nederland.

Man opzettelijk aangereden

Een 41-jarige Wijchenaar deed aangifte van poging tot zware mishandeling. Donderdagavond, rond 19.00 uur, was hij op de Van Rosenburgweg opzettelijk aangereden door de bestuurder van een blauwe personenauto. De Wijchenaar reed over de ventweg van de Van Rosenburgweg in de richting van Wijchen. Bij de zijweg, die leidt naar een grote bouwmarkt, zag hij een blauwe personenauto te laat en verleende deze geen voorrang.

De betrokken automobilist begon luid te claxonneren. De bestuurder van de blauwe auto reed vervolgens opzettelijk tegen de achterzijde van de fiets. Op deze manier duwde hij de fietser meters vooruit totdat de fietser kwam te vallen. De fietser liep daarbij licht schouderletsel op maar de fiets werd zwaar beschadigd. De automobilist is weggereden via de Graafseweg in de richting van Wijchen. De betrokken automobilist reed in een blauwe personenauto van een sportief model.


Getuigen worden opgeroepen zich te melden bij de politie in Wijchen op telefoonnummer 0900 – 8844.

Bron: NijmegenleeftAntilliaanse op Schiphol slachtoffer van ripdeal Een Antilliaanse vrouw is zaterdagmiddag op de luchthaven Schiphol het slachtoffer geworden van drie mannen die haar probeerden te beroven omdat zij dachten dat de vrouw drugs bij zich had. De drie zijn aangehouden, meldt een woordvoerder van de marechaussee.


De vrouw reisde vanaf de Nederlandse Antillen naar Schiphol. Op Schiphol Plaza werd zij aangesproken door de mannen die daarna probeerden haar tas af te pakken, omdat zij vermoedelijk dachten dat zij daar drugs in verborgen had. De marechaussee greep in en kon een man direct aanhouden. De andere mannen gingen ervandoor en probeerden voor de ingang van het vliegveld met een auto op de marechaussee in te rijden.

Toen de marechaussee hun wapens trokken, konden de twee worden aangehouden. De vrouw bleek geen drugs bij zich te hebben. Zij was al bij vertrek gescand op drugs.


Bron: Novum


Kunstmatig leven binnen enkele maanden een feit

Dr. Craig Venter, een beroemde en controversiële bioloog, beweert dat we binnen enkele maanden een kunstmatige levensvorm kunnen creëren. Zijn team van wetenschappers heeft het laatste obstakel om een synthetische levensvorm te scheppen overwonnen. De eerste door mens-gemaakte levensvorm zal waarschijnlijk een simpele bacterie zijn om te bewijzen dat de technologie werkt. Uiteindelijk zal er een complexere bacterie gemaakt worden voor bijvoorbeeld luchtzuivering, of een algsoort die koolstofdioxide om kan zetten in brandstof. In de toekomst kunnen ze zelfs gebruikt worden voor nieuwe vaccins en antibiotica.


Het is opmerkelijk dat Dr. Craig Venter zo'n duidelijke voorspelling doet. Maar op basis van de doorbraak door zijn 'J Craig Venter Instituut' is het een zeer realistische mogelijkheid. Onderzoekers hebben namelijk succesvol het DNA van een bacterie overgezet in een gistcel (ook bekend onder de naam bakkersgist). Dit hebben ze uiteindelijk aangepast en vervolgens overgebracht naar een andere bacteriële cel. De cel verdeelde zich normaal en produceerde een nieuwe gezonde stam van de gemodificeerde bacterie. In januari heeft hetzelfde team de gehele genetische code van een nieuwe bacterie gemaakt, die ze uieindelijk willen gebruiken.

Dit is wat Dr. Venter er gisteren over zei: "Ervan uitgaande dat wij geen fouten maken, denk ik dat het zou moeten werken en we de eerste synthetische soorten hebben tegen het einde van het jaar."

Dit stuk is eerder gepubliceerd op: Antireligie. Dé site voor alle mensen tegen religie

Geen moslims bij Black eyed peas concertKuala lumpur
Maleisische moslims zijn de entree tot het jubileum concert ter ere van het 250 jarig bestaan van het biermerk Guinness ontzegt.
Zij zijn niet welkom tijdens de feestelijkheden waar onder andere de bekende popgroep the black eyed peas zou optreden.

De beslissing komt voort uit de veelbesproken rechterlijke uitspraak die een 32 jarige moslima veroordeeld had tot onder andere stokslagen, voor het drinken van een biertje in een hotel.

De organisatoren hebben op hun website (www.arthursday.com.my) de vraag gesteld 'Ben je geen moslim en ouder dan 18?' Dan ben je je welkom, als je wel moslim bent of jonger dan 18 dan kom je er niet in.

55% van de 27miljoen inwoners van Maleisie is moslim, van hun geloof mogen zijn geen alcohol drinken. Hoewel de uitspraak van de rechter anders doet vermoeden, word alcocolgebruik in Maleisie regelmatig door de vingers gezien, vooral in de grote steden Mensen betalen doorgaans een boete en dan wordt er verder niet meer over gesproken.

De directeur van Guinness Maleisie verklaarde dat het bedrijf in 2008 nog een omzet behaalde van ruim 340 miljoen dollar.

Zelfs zonder alcohol in het spel liggen buitenlandse bands geregeld onder vuur, eerder deze week wilde de pan malaysian party, (PAS), een concert van de Deense band Michael learns to rock verbieden, omdat 'onsterfelijkheid' zou veroorzaken.

Sinds 2007 heeft de PAS, 's lands op éen na grootste politieke beweging, campagne gevoerd tegen concerten van Beyonce, Gwen Stefani en Avril Lavigne.

Bron: Reuters


Amsterdamse ruimtevaart


Amsterdam
De space shuttle Discovery gaat de komende weken drie instrumenten gebruiken die mede door het FNWI-Technologiecentrum van de UvA zijn ontwikkeld.

De zeven astronauten van de Discovery, zes Amerikanen en een Zweed, zullen de High Temperature Insert (HTI) en de Alice Like Insert (ALI) op het ruimtestation ISS installeren. Daarna worden deze vanaf aarde opgestart.

Met de HTI en de ALI wordt onderzocht hoe vloeistoffen (water en SF6) zich bij gewichtsloosheid gedragen bij 'het kritische punt', de specifieke toestand van druk, dichtheid en temperatuur, die de overgang markeert waarbij er geen onderscheid meer is tussen gas- en vloeistoffase. Met het derde 'UvA-instrument' wordt bovendien de groei van kristallen bestudeerd.

De modules maken deel uit van het DECLIC project waarmee onderzoekers van de universiteiten van Bordeaux en Marseille experimenten doen in het ISS ruimtestation. Onder leiding van de Amsterdamse onderzoeker Frank Kayzel heeft men gewerkt aan de ontwikkeling van deze instrumenten waarin de temperatuur met uitzonderlijk uitgekiende precisie kan worden geregeld.

Bron: ScienceGuide


Tweehonderd woningen ontruimd om bosbrand Schoorl


Schoorl
Vanwege de bosbrand in Schoorl worden tweehonderd huizen en een verzorgingshuis met 59 bewoners ontruimd. Dat meldt de brandweer. De gemeente is nog bezig opvang te regelen. De brandweer zet sinds 16.45 uur een blushelicopter in.

De brand met drie brandhaarden begon in de heide bij het Vogelmeer. Later sloeg de brand over naar het bos, ten noorden van de Schoorlse Zeeweg en ten oosten van de Nieuwe Weg. In het bos werden eerder al drie huizen en een horecagelegenheid ontruimd.

Getuigen melden dat het ter plaatse zwart ziet van de rook. De wolken zijn tot in de verre omtrek te zien. In het drukbezochte gebied trekt de brand veel bekijks van fietsers en wandelaars. De brandweer ontraadt naar het gebied te gaan omdat het verkeer hulpverleners in de weg zit.

De gemeente Bergen heeft een informatienummer opengesteld: 072-8880000.

Bron: Trouw


Vrijdagavond, sta(M)p avond, vandaag Gabber bij de NieuwsgierGabber leeft zeker nog!


ik heb zelf een aantal feesten mogen organiseren, dj's en producers leren kennen, mag zelf ook graag een plaatje draaien bij mij op zolder, en ongeveer 100 hardcore feesten bezocht. Het is nooit dood geweest, het is denk ik zo dat de platenmaatschappijen dachten meer winst te behalen met de hitsige r&b muziek, zoals die op tmf en mtv tentoongespreid wordt.

In combinatie natuurlijk met het 'slechte' imago van de gabberscene, wat overigens niet terecht is in mijn optiek: Een gabber is een persoon die het liefst gewoon lol heeft, vriendschap en respect belangrijk vind en helemaal opgaat in bijvoorbeeld de vette bass, hi-hats  en melodie. Lekker hakkuh tot 't feest afgelopen is.

De zogenaamde drugsdoden op hardcore feesten kunnen wat mij betreft niet alleen aan het drug gebruik toegeschreven worden, de 9 drugsdoden in Engeland bijvoorbeeld, deze bleken van zichzelf al lichamelijke klachten te hebben gehad, zoals hartritme stoornissen e.d. en zijn niet overleden aan de drugs zelf...

Dat iemand dood is gegaan aan oververhitting of uitdroging kun je ook wijtten aan de commercie die de scene in haar greep had, organisatoren die de kranen op de toiletten afsloten om maar meer omzet uit de drank te halen bijvoorbeeld.

Ook de regering heeft hier een flinke vinger in de pap; sinds een aantal jaren zijn de 'pillen testers' op feesten nagenoeg verboden, ervanuitgaande dat mensen toch wel gebruiken is het verstandig dat mensen de mogelijkheid hebben hun 'drugs' te laten testen.

Dat er jaren geleden beweerd werd dat gabbers agressief zijn, omdat er op sommige feesten hooligans rondliepen op zoek naar een confrontatie, kan wat mij betreft ook door de plee, tegenwoordig lijkt het wel alsof er op ieder feest hooligans rondlopen... hardcore, dance, trance en zelfs op 'piraten feesten'.

Het is goed dat de muziek commercieel gezien 'underground' is denk ik, dat voorkomt dat hetzelfde gebeurt als pak 'm beet 13 á 14 jaar geleden, de vervuiling van 'mainstream' zijn. Ondertussen is de scene gewoon springlevend en ieder weekend staan er tienduizenden jongeren en een deel oude garde, incluis moi, lekker te hakken op oude en nieuwe platen, er is ook genoeg nieuwe aanwas in dj's en producers, gelukkig gaan er veel oude bekenden ook nog lekker door met draaien/produceren.

Hardcore dood? Nee, Hardcore will never die !

Voor degene die niet weet wat gabber is, hieronder een spoedcursus inclusief docu's, echte hardcoresounds en filmpjes van échte hardcore feesten :P


Het is moeilijk het begin van de hardcore aan te wijzen. Hardcore is een samensmelting van verschillende stijlen en daarom lopen ze allemaal over in wat later hardcore zou worden. Sommige mensen beweren dat Mescalinum United (Marc Acardipane) (1990) de eerste "gabberplaat" is. Deze plaat stond op Reflections Of 2017, die werd uitgebracht door het label Planet Core Productions, dat opgericht werd in 1989 in Frankfurt am Main (Duitsland). Als je de plaat beluistert hoor je veel invloeden van andere stijlen, dit is vrij kenmerkend voor de meeste hardcoreplaten.

Wat wel noemenswaardig is, is dat de moderne hardcore groot is geworden in Nederland en wel in Club Parkzicht in Rotterdam. DJ Rob en DJ Paul Elstak kwamen er vaak draaien. In Vlaanderen was deze muziekstijl minder succesvol dan de techno die door grote clubs in de buurt van Antwerpen, zoals La Rocca, werd gedraaid. Ook de latere Zillion richtte zich vooral op techno. In Italië zijn hardcore en de daaruit voortgevloeide hardstyle wel populair.

De eerste hardcoreplaten in Nederland verschenen in 1992, toen Rotterdam Records werd opgericht door DJ Paul Elstak. Een belangrijke pionier uit deze tijd is DJ Rob, hij draaide vooral in Club Parkzicht in Rotterdam. Binnen korte tijd werd hardcore redelijk populair in geheel West-Europa.

De aanhangers van deze muziekstroming uitten zich vaak door hun hoofd kaal te scheren en trainingspakken te dragen van het merk Australian. Het merk Cavello was minder geliefd in de gabberscene en werd vaak geassocieerd met het gabbergezegde "cavello is voor mellow". Verder werd er een bomberjack over de Australian gedragen, met schoenen van Nike Air Max Classics. Tegenwoordig worden er vaak witte camo-broeken gedragen met het bekende bomberjack, de jongere generatie gabbers beperkt meestal tot het dragen van Australians of een bomberjack. Mensen met deze uiterlijke kenmerken en muziek voorkeur werden gabbers genoemd. Drugsgebruik was en is bij hardcorefeesten niet ongebruikelijk. Met name XTC is in Nederland sinds eind jaren 80 populair, omdat het een euforisch gevoel geeft en de gebruiker van een dosis energie voorziet. Het drugsgebruik beperkt zich overigens niet tot XTC.

Rond 1995 beleefde gabber een eerste hoogtepunt; vrijwel wekelijks gingen vele duizenden liefhebbers naar houseparty's, waar zij nachtenlang feestten op platen van o.a. Neophyte, Rob Gee en 3 Steps Ahead. Er verschenen tijdschriften zoals Strobe en Thundermagazine en de compilatie(verzamel)-cd's (bijvoorbeeld Thunderdome, Masters of Hardcore, Nightmare en Hellraiser) haalden grote omzetten. Tegelijkertijd wist de vrolijkere variant happy hardcore regelmatig de Top 40 te bereiken met nummers als Life Is Like A Dance, Luv U more, Rainbow in the Sky onder de label Forze Records/Rotterdam Records en de latere concurrentie Wonderfull Days (sic) van Charly Lownoise & Mental Theo en I wanna be a hippy van Technohead onder Mokum Records.

De vercommercialisering (bijvoorbeeld door Mecado) en negatieve berichtgeving over 'gabbers' hebben ervoor gezorgd dat de muziekstroming eind 1997 in populariteit afnam, hetgeen resulteerde in het stopzetten van een heleboel labels, waaronder de meeste sublabels van ID&T. In de daaropvolgende jaren beleefde de gabbercultuur een sluimerend bestaan, waar het echter in de undergroundscene wel populair bleef. Sinds 2001 is hardcore echter weer aan een gestage opmars bezig. Met de opleving van de laatste paar jaren komen ook de Aussies en Cavello weer terug. Lonsdale en dergelijke worden zeldzaam in de gabberscene, maar ook shirts van bekende artiesten zoals Neophyte en Evil Activities zijn populair. De nieuwe hardcore sound is niet alleen van Nederlandse afkomst, ook Italië heeft een groot aandeel in de hardcore scene.

De paar van de grootste hardcore labels op dit moment zijn: Mokum, Neophyte Records, Masters of Hardcore, Enzyme Records, The Third Movement, Traxtorm Records, Offensive Records en Rotterdam Records.

Gabber Docu deel I


Gabber docu deel II


Gabberen met Paul Jambers


Gabberen op z'n Vlaams


Een paar vette Hardcore feesten
Thunderdome '96


Thunderdome 2008


Megarave 2008 Oberhausen


Ground Zero 2008


Een paar vette hardcore mixen

Gabber op je radio?

Haal op woensdagavond vanaf 20.00 uur de kleintjes achter de computer weg, geef je oma oordoppen en sluit Staphorst hermetisch af. Want wanneer de klok acht uur slaat, nemen Andre van Zuijlen en Sietse van Daalen controle over de studio van Thunderdome Radio! Thunderdome Radio is al jaren het best beluisterde Hardcore programma op het wereldwijde web. Elke week hoor je hier de meest vette tracks van het moment voorbij komen. Natuurlijk zal er ook weer elke week een vette artiest uit de Hardcore scene langskomen, die na het beantwoorden van de meest uiteenlopende vragen, plaats neemt achter de draaitafels om zijn of haar skills ten gehore te brengen! Thunderdome Radio is elke woensdagavond te beluisteren van 20.00 tot 24.00 via de livestream van Studio 80 radio.
Klik hier om te luisteren
 
Of luister 24 uur per dag naar Hardcore op  http://www.hypefm.nl/En tot slot een gouwe, ouwe!


Bronnen: Youtube, Wikipedia

g 120_90  tm3

Met deze bril kun je door kleren kijken !

Porno tussen de cornflakes


Een gratis cd met fitnessinstructies in een pak cornflakes bleek te verwijzen naar een pornosite. Dat beweert een Zweedse vrouw die het pak afgelopen weekeinde had gekocht.

De 23-jarige Ida Riedel Palmer uit Umeå nam de cornflakes van Nestlé wegens de speciale aanbieding. Ze startte de fitness-cd in haar computer, maar het beeldscherm vertoonde lichaamsbewegingen van een onverwachte aard. De cd bleek de computer naar een pornowebsite te hebben geleid. Palmer dacht aanvankelijk aan een computervirus, maar dat bleek niet het geval. In twee andere computers veroorzaakte de cd hetzelfde effect, meldden internationale media. Volgens de Zweedse gaat de fabrikant de zaak uitzoeken. Ze zegt haar trek in cornflakes niet te hebben verloren, maar ze heeft wel een andere doos gekocht.

Bron: WaarmaarRaar

De vrijdagmiddag cartoon

Iedere vrijdagmiddag brengt de Nieuwsgier u een leuke cartoon.

Vreemdganger aan de schandpaal


Een vrouw die door haar echtgenoot was bedrogen met een ander, heeft op een wel heel bijzondere manier wraak genomen op haar man. Hij werd op een druk kruispunt neergezet met om zijn nek een bord met de tekst: “Ik ben vreemd gegaan, dit is mijn straf”.
Met het schaamrood op de kaken moest William Taylor uit Centreville, Virginia een week lang van zijn vrouw op straat staan met het bord. Zijn echtgenote kende echter genade en belde hem na een paar uur al op dat zijn straf erop zat.
Toen zijn vrouw de straf voorstelde dacht Taylor eerst dat ze een grap maakte. “Maar ze meende het serieus. Ik vond dat ik moest doen wat ik moest doen om het weer goed te maken. Dus nu sta ik hier”, zei de rokkenjager tegen een plaatselijk tv-station. Taylor heeft nog tutende oren van het getoeter van de passerende auto’s.
Bron: De Pers


Zandsculpturenfestival in gevaar


DOETINCHEM
Het zandsculpturenfestival in de bouwput aan de Van Nispenstraat kan volgende week alleen doorgaan als meer mensen zich aanmelden als vrijwilliger. "Op dit moment hebben we amper serieuze reacties gekregen op onze oproepen", vertelt Rogier Dikker van cultureel centrum De Gruitpoort. "Mensen nemen het nog niet serieus. Maar als de grote berg zand er eenmaal ligt, zullen vast meer mensen willen meewerken."

Dikker bouwde eerder een huisje in het gat van Doetinchem als ludieke actie en organiseert nu samen met Pascal Waanders het Zandsculpturenfestival. Waanders probeert met zijn website over 'de put van Doetinchem' een discussie te voeren over deze minder fraaie plek in het stadshart. "Ondernemers reageerden heel positief op het initiatief. Eindelijk iets positiefs dat hier gebeurt", aldus Dikker. Ook het zand wordt gratis geleverd door een zandbedrijf.

Twee Amsterdamse zandbeeldhouwers van het bedrijf Sandaholics, Hennie Schollen en Baldrick Buckle, verdienen hun brood met zandsculpturen bouwen. Zij starten 1 september met de opbouw van het zandpark aan de Van Nispenstraat.

Een sponsor lost dan een grote berg zand waarna de mallen volgeschept zullen worden. Als de mallen vol zijn kunnen de bakken worden verwijderd waarna het echte beeldhouwen kan beginnen.

"Het ontwerp wordt speciaal voor Doetinchem gemaakt", zegt Dikker. Wellicht verrijst er een casino in de bouwput, of anders wellicht toch het Lyceum? Echter, als niet meer mensen zich aanmelden, zal het ontwerp veel kleiner worden.

Bron: De Gelderlander


Schoolbus gekaapt door ontklede man


ATLANTA
Een man heeft donderdag in Atlanta met ontbloot bovenlijf een schoolbus met een tiental studenten aan boord gekaapt. Vervolgens sprong de kaper uit de bus toen die van een steile heuvel afreed en crashte.
Twee studenten en de buschauffeur raakten gewond, dat heeft een woordvoerder van de school waar de bus heen ging verklaard.

Tegen de tijd dat hij werd gearresteerd na de crash, was de kaper naakt, aldus de politie.

Arris Pitmon, 23, sprong in de bus door een raam toen een scholier werd afgezet in een buurt in het zuidoosten van Atlanta, aldus de politie. "Hij overmeesterde de vrouwelijke buschauffeur en nam controle over het stuur", zei Atlanta Police Officer James Polite. Hij verliet de bestuurderstoel, en rende de buschauffeusse achterna die voor hem wegvluchtte naar de achterzijde van de bus.

Een student probeerde de controle over het stuur te nemen, maar Pitmon viel hem aan teneinde de controle over de bus terug te winnen. De bus bleef rijden tijdens deze worsteling en raakte van de weg, ramde vervolgens een hekwerk en kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een muur ongeveer 175 meter van de weg af.

Al die tijd sprongen gillende scholieren van de Forrest Hill Academy uit de bus via een nooduitgang aan de achterkant, zei woordvoerder der openbare scholen van Atlanta, Keith Bromery.

Omstanders hebben Pitmon kunnen overmeesteren en vasthouden, zei agent James Polite.

De autoriteiten wilden niet zeggen of Pitmon een relatie had met de buschauffeusse.

De politie weet niet of de man naakt was toen hij de bus kaapte, maar een getuige, Corey Turner, vertelde aan WSB-TV dat hij de man zijn joggingbroek had zien weggooien nadat de bus gecrashed was.

De medewerkers van de school zijn dankbaar dat de bizarre kaping niet tot meer slachtoffers en schade heeft geleden, "het had veel erger kunnen aflopen".

"De bus reed van een steile helling. Als die de stoeprand verkeerd had geraakt, was de bus wellicht over de kop gevlogen en dan waren er meer gewonden of erger geweest", zei Bromery. "Het was een precaire situatie. We waren erg blij en opgelucht toen we hoorden dat er niemand ernstig gewond was."

De verdachte Pitmon was vóor het incident gezien bij een tankstation in de buurt, hij is ook opgenomen door de beveiligings camera's van tankstation 'Citgo'.
Een caissière van het tankstation zei dat toen Pitmon binnenkwam het leek alsof hij op zoek was naar iemand in het tankstation.

"Plotseling begon hij gekke dingen te doen", zegt Mohamed Gulhamid, die werkt bij de Citgo. "Hij was gaan zitten, en hij probeerde de voeten van een andere klant te grijpen."

"Hij verliet het tankstation en twee minuten later, vertelde iemand me dat hij in de bus sprong," aldus Gulhamid. "Ik heb veel rare dingen gezien, maar zoiets dit nog nooit."

Bron: Yahoo News


Wiet gevonden in huis van Michael Jackson


Los Angeles
De politie heeft tijdens een huiszoeking vier dagen na de dood van Michael Jackson twee zakjes wiet gevonden in zijn woning.
Ook werden er verschillende lege medicijn flesjes gevonden waarin de verdovende middelen lorazepam en diazepam hebben gezeten.
Een vol flesje temazepam, een vrij mild en wereldwijd veelgebruikt slaapmiddel, is ook als bewijsmiddel meegenomen door de politie. Zo blijkt uit de politie documenten die donderdag bekend werden gemaakt door de politie.

Bron: People Magazine


Gevangenis in Veenhuizen toch niet dicht


De Belgische minister van justitie Stefaan de Clerck gaat ervan uit dat er toch Belgische gedetineerden naar de gevangenis in Tilburg verhuizen. Als hij gelijk krijgt, betekent dat dat gevangenis Bankenbosch in Veenhuizen zijn deuren niet hoeft te sluiten dit jaar.

Staatssecretaris Albayrak van justitie wil de gevangenis sluiten, tenzij België besluit gevangenen in Tilburg onder te brengen. Als dat gebeurt zijn de cellen in Bankenbosch in elk geval nog nodig tot eind 2011. In Belgie is een cellentekort, terwijl in Nederland veel cellen leeg zijn.


Hieronder een stuk over de geschiedenis van Bankenbosch geschreven door Erik de Graaf, historicus. (klik op de afbeelding om te vergroten)Tussen 1946 en 1949 verscheepte Nederland zo’n 120.000 militairen naar Nederlands-Indië om door militair ingrijpen de rust en de orde in het overzeese gebiedsdeel te herstellen. In dezelfde periode was ook sprake van een dienstweigergolf in Nederland. Duizenden dienstplichtigen verdomden het naar Indië te gaan om tegen de Indonesische vrijheidsstrijders te vechten. De strijd tegen de Duitsers in eigen land lag nog te vers in het geheugen. Vierduizend Indonesiëweigeraars werden in die jaren tot fikse gevangenisstraffen veroordeeld, die ze in verschillende militaire en niet-militaire gevangenis moesten uitzitten.

Het hoge aantal dienstweigeraars zorgde voor een hoge druk op de bestaande gevangenissen. Om die te verlichten wordt op 16 september 1948 het kamp Bankenbosch bij het Drentse Veenhuizen als speciaal interneringskamp voor Indonesiëweigeraars geopend. Bankenbosch was een open inrichting met bouwland, vee en werkplaatsen voor de productie van kleding, meubelen en brood. Het werk was gevarieerd en de weigeraars hadden veel mogelijkheden voor gemeenschappelijke activiteiten.

Ondanks hun gevangenschap en veel moeilijke momenten bewaren veel Indonesiëweigeraars goede herinneringen aan hun periode in Bankenbosch. “Het was er een stuk vrijer dan in Fort Spijkerboor”, herinnerde een Zaanse weigeraar zich vijftig jaar na dato. “Je had in Bankenbosch een ontzettend goed verenigingsleven. Je had er een voetbalclub, een handbalclub, een schaakvereniging, een damvereniging, een zangvereniging, noem maar op. Wandelverenigingen hadden we er zelfs. Dan wandelden we buiten de gevangenis.” De kunstenaar Bill Goddijn maakte er prachtige tekeningen, zoals die hierboven van de poort van Bankenbosch met het cynische commentaar: "... ende vreest niet, Roffel is met U!". Roffel was de gevangenisdirecteur.

In Veenhuizen kwamen de weigeraars vaak in contact met Duitse oorlogsmisdadigers. Dat kwam keihard aan, omdat de Tweede Wereldoorlog juist een belangrijke rol speelde in de motivatie van veel weigeraars om niet naar Indië te gaan. Sommigen hadden al in de oorlog ondergedoken of gevangen gezeten wegens het ontduiken van de arbeidsdienst in Duitsland of wegens verzetsactiviteiten. Dat ze hun straf vaak in dezelfde gevangenissen moesten uitzitten als de SS'ers en hun Nederlandse handlangers was wrang. Vaak hadden de weigeraars zelfs het gevoel dat ze werden achtergesteld bij de oorlogsmisdadigers. De Groningse communist Joop van Zanten (in de jaren zeventig Gronings wethouder in het linkse college met Wallage en Max van den Berg), die in de oorlog tot aan zijn nek in de verzetsactiviteiten zat, vertelde me jaren geleden dat hij in 1950 voor een medische behandeling met een bus naar Groningen ging. “Ik moest in mijn boevenpak, de SS’ers mochten netjes in burgerkloffie”. In Groningen vroeg Van Zanten iemand zijn vrouw te halen. Ze mochten echter nauwelijks met elkaar praten, terwijl de NSB’ers ‘s middags zelf de stad in konden. Als ze om zes uur maar weer bij de bus waren.

Door het afnemende aantal Indonesiëweigeraars werd Bankenbosch op 25 juli 1951 voor die categorie delinquenten gesloten. De laatste weigeraars werden overgeplaatst naar de gevangenis in het voormalige Duitse concentratiekamp Vught. Dat was volgens veel ooggetuigen weer een stuk minder prettig dan op het Drentse land. Jarenlang heeft Bankenbosch daarna dienst gedaan als gevangenis voor alcomobilisten. De laatste jaren is het "gewoon" een zwaar bewaakte Penitentiaire Inrichting.

Bronnen: Dagblad van het Noorden, Erik de Graaf's weblog


Bobshop: voor alles met een stekker, alleen de prijs is gekker!

Wederom ernstig treinongeluk Turkije: 4 doden 17 gewond


Istanbul
In het noorwesten van Turkije zijn zeker vier mensen om het leven gekomen bij een treinongeluk tussen Karakoy en Ayvali in de provincie Bilecik.


De trein botste op een graafmachine, waardoor enkele rijtuigen ontspoorden.
Bij het ongeluk raakten zeventien mensen gewond. De trein was onderweg naar Istanbul.
Het is nog onduidelijk hoe de graafmachine op het spoor terecht is gekomen.

Hieronder een filmpje van net na de rampzalige gebeurtenis


Dit is niet de eerste keer dat er op het Turkse spoor een ernstig treinongeval voorkomt waar zoveel mensen gewond raken,

Negen doden toen de trein Istanbul-to-Denizli ontspoorde in januari 2008.

In November 2005, botste een trein op een vrachtwagen met arbeiders in zuid Turkije. Negen mensen lieten het leven en er waren veel mensen gewond, hieronder het persbericht.

TAVSANCIL ,uitgegeven op 12 augustus 2004. (AP)
Het treinongeluk van woensdag in de buurt van Istanbul heeft aan zeker acht mensen het leven gekost. Er zijn achtentachtig gewonden gevallen. Dat hebben de autoriteiten donderdag gemeld.
Een van de treinen was onderweg van Ankara naar Istanbul, de andere van Istanbul naar Adapazari. De machinist van de eerste trein zou een rood sein hebben genegeerd. Het voorste rijtuig van een van de treinen sloeg om en raakte zwaar beschadigd. De betrokken conducteur bestrijdt deze gang van zaken en stelt dat het sein voor hem plotseling op rood sprong en dat hij daarna een botsing niet meer kon voorkomen. De conducteur van de tweede trein kwam om het leven.
Het treinongeluk bij de plaats Tavsancil in de provincie Kocaeli, op tachtig kilometer ten oosten van Istanbul, is het derde in een reeks. Vorige maand kwamen zevenendertig mensen om toen een splinternieuwe hogesnelheidstrein van Ankara naar Istanbul ontspoorde. Kort daarna botste een trein op een busje, waarbij vijftien doden vielen. De Turkse regering heeft onafhankelijke onderzoeken naar de ongelukken bevolen.

Een maand daarvoor reed de trein richting Denizli in op een minibus toen de chauffeur van de minibus de signalen negeerde en probeerde toch nog over te steken, zo verklaarde een woordvoerder. veertien mensen stierven waaronder vijf kinderern


Bron: CNN


Verkiezingen Antilliaans parlement toch in 2010


Willemstad

Op de Nederlandse Antillen worden volgend jaar toch verkiezingen gehouden voor het parlement, de Staten. Dat heeft minister-president Emily de Jongh-Elhage woensdagmiddag (lokale tijd) bekend gemaakt.

Twee weken geleden kondigde de premier nog aan de verkiezingen te willen uitstellen in verband met de aanstaande ontmanteling van de Antillen. De Raad van Advies, het belangrijkste adviesorgaan van de Antilliaanse regering, heeft woensdag echter geadviseerd de verkiezingen toch door te laten gaan, omdat voor uitstel volgens de Raad onvoldoende maatschappelijk draagvlak is.

Er bestond op de eilandengroep veel kritiek op het voornemen de verkiezingen uit te stellen. Zo verweten de oppositiepartijen de regering met een staatsgreep bezig te zijn.

De Jongh-Elhage benadrukte woensdag dat de Raad heeft aangegeven dat de regering wel in haar recht staat als ze de verkiezingen uitstelt, maar het niet verstandig te achten. ,,Omdat we geen tijd willen verliezen met discussiëren daarover, hebben we besloten de verkiezingen toch door te laten gaan'', aldus de premier.

De Antillen zijn bezig met de ontmanteling, die volgens planning in oktober 2010 afgerond moet zijn, waarna Curacao en Sint Maarten autonome eilanden worden en Bonaire, Sint Eustatius en Saba bijzondere gemeenten van Koninkrijk. De Antilliaanse regering wilde nog een paar maanden doorregeren nadat het mandaat van het parlement eind maart 2010 afloopt.

De eilanden hebben al veel verantwoordelijkheden overgedragen gekregen. Premier De Jongh-Elhage was daarom bang dat de verkiezingen zouden gaan over een leeg land.

Bron: ANP


Vier Nederlanders gewond door bermbom


In de Afghaanse provincie Uruzgan zijn woensdagmiddag vier Nederlandse militairen gewond geraakt door een bermbom. Dat heeft het ministerie van Defensie woensdagavond gemeld.

Een van de militairen heeft middelzware verwondingen, de anderen raakten lichtgewond. Hun voertuig reed in de omgeving van de plaats Deh Rawod op een geïmproviseerd explosief (IED). De gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis op Kamp Holland bij Tarin Kowt, van waaruit ze hun families op de hoogte hebben gesteld van het incident.

Bron: De Pers


Blunder van microsoft lijkt op racismeEen foutje van microsoft,op een promotiefoto op de Poolse website van de softwaregigant was van een zwarte man blank gemaakt. Microsoft heeft inmiddels haar excuses aangeboden en de foto verwijderd.

Op de originele foto hieronder is te zien dat, de persoon een zwarte man is, maar op de Poolse versie is zijn hoofd gefotoshopt en verwisseld met dat van een blanke man.Oplettende surfers hadden gezien dat zijn rechterhand nog wel donker was. Al snel werd de blunder op Twitter gezet en verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje.

Microsoft poste een excuus op haar eigen Twitterpagina en haalde de foto offline. Zij onderzoeken nog wie verantwoordelijk is voor het fotoshoppen.Geur kan mensen ziek makenUtrecht

Mensen die echt ziek worden van het ruiken van een bepaalde geur, zijn niet gek. Zij associëren de lucht die ze ruiken met iets heel onaangenaams en krijgen daar een overdreven lichamelijke reactie van.

Hun ziekte zit dus niet ’tussen hun oren’, zoals vaak wordt aangenomen. Dat zegt Patricia Bulsing, die op 11 september aan de Universiteit Utrecht promoveert op een onderzoek naar geuroverlast. Bulsing vergelijkt het ziek worden van een op zich ongevaarlijke lucht met het misselijk worden van overeten: ,,Wie zich wel eens helemaal ziek heeft gegeten, moet de lucht van dat bepaalde voedsel daarna een tijdje niet meer ruiken. Dan draait de maag zich gelijk weer om.’’

Het onderzoek van Bulsing gaat niet alleen over ’erkende’ stank als de lucht van mest of chemische processen, maar ook over parfum- en bloemengeuren en gewone lichaamsluchtjes.

Zij stelde vast dat mensen een lekker geurtje niet meer zo aangenaam vinden, als met grote letters op de parfumfles staat: ’pas op, parfum kan giftig zijn.’ Proefpersonen die geleerd hadden om bepaalde luchtjes te associëren met een pijnprikkel, roken die lucht daarna ook echt anders.

Volgens Bulsing is met haar onderzoek bewezen dat aanwonenden van een stinkende omgeving, zoals een vuilstortplaats of een chemische fabriek, echt ziek kunnen worden van de stank. De overheid en industrie kunnen fysieke klachten dan ook niet meer afdoen als inbeelding. Ook het toenemend aantal mensen dat zegt allergisch te reageren op parfum, geurkaarsen en bloemen kan heel goed gelijk hebben.

Bron: ANP


Haai alarm bij Spaanse stranden


In het noordoosten van Spanje zijn woensdagmiddag drie stranden gesloten wegens een haaialarm. Een reddingszwemmer van het Rode Kruis en twee badgasten zagen ter hoogte van de Catalaanse kuststad Vilanova i la Geltrú een haai op minder dan 100 meter van de kust verwijderd, berichtten Spaanse media.

De autoriteiten stelden een zwemverbod in voor de drie stranden van de kustplaats en lieten de rode vlag hijsen. De politie maakt vakantiegangers aan de Costa del Garraf, ten zuiden van Barcelona, attent op het gevaar.

Bron: De Pers

Houdt Michael Jackson ons voor de gek?Er is een filmpje op Internet opgedoken waarop iemand, die sterk op Michael Jackson lijkt, levend en wel uit dezelfde auto springt als waarin het levenloze lichaam van Michael Jackson vervoerd is.


Zelfs het kenteken van het busje is hetzelfde, kijk hier. Zie het filmpje hieronder. Zou Michael Jackson nog in leven zijn en de hele wereld voor de gek houden met zijn dood?
Zoals te zien, zijn de kentekens hetzelfde, het zou natuurlijk een goed uitgevoerde grap kunnen zijn, maar dan wel zeer ongepast.


Bron: Youtube

Overheid jaagt op malafide sms aanbieders


Het ministerie van Economische Zaken controleert of aanbieders van sms-diensten zich aan de regels houden.

"We zijn nu extra goed aan het controleren of ze zich bijvoorbeeld wel aan de afgesproken gedragscode houden. Gebruikers van sms-diensten en in het bijzonder kinderen mogen niet de dupe zijn van 'ogenschijnlijk' gratis sms-jes'', zei staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken woensdag.

Hij reageerde op aanhoudende berichten dat de huidige afspraken niet lijken te werken en kinderen nog altijd de dupe zijn van malafide sms-aanbieders.

In overleg met de Consumentenautoriteit en telecomtoezichthouder OPTA houdt Heemskerk de sms-gedragscode tegen het licht om te zien of die afdoende bescherming biedt voor onder meer kinderen en ouders. Eind september moet dit duidelijk zijn, aldus het ministerie.

Over de uitkomsten van de evaluatie treedt Heemskerk zo snel mogelijk met de telefoonbedrijven en sms-aanbieders in gesprek. Zo nodig zal hij snel aanvullende maatregelen treffen, zei een woordvoerder.

Bron: ANPZiekenhuis opent 'griep-barakken'


Het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis opent maandag twee barakken waar mensen die verschijnselen hebben van Mexicaanse griep, kunnen worden opgevangen. Een woordvoerder heeft dat dinsdag gezegd.

Het ziekenhuis heeft mensen eerder opgeroepen niet zomaar naar het ziekenhuis te komen als ze denken dat ze het virus bij zich dragen. 'Maar het risico bestaat dat patiënten er niet bij nadenken en toch verschijnen', zegt een woordvoerder.

Het ziekenhuis probeert met de aparte opvang te voorkomen dat de 'normale' patiënten in de wachtkamers met het griepvirus worden besmet door bezoekers die een arts nog niet heeft onderzocht. Het Canisius, een ziekenhuis met bijna zeshonderd bedden, heeft isolatiekamers en zonodig aparte afdelingen waar ernstige gevallen van de ziekte kunnen worden behandeld.

De twee barakken bieden plaats aan ongeveer tien mensen met hun eventuele begeleiders. Volgens de woordvoerder worden er op het moment in het ziekenhuis geen patiënten met de Mexicaanse griep verpleegd.

Bron: ANP