Amsterdamse ruimtevaart


Amsterdam
De space shuttle Discovery gaat de komende weken drie instrumenten gebruiken die mede door het FNWI-Technologiecentrum van de UvA zijn ontwikkeld.

De zeven astronauten van de Discovery, zes Amerikanen en een Zweed, zullen de High Temperature Insert (HTI) en de Alice Like Insert (ALI) op het ruimtestation ISS installeren. Daarna worden deze vanaf aarde opgestart.

Met de HTI en de ALI wordt onderzocht hoe vloeistoffen (water en SF6) zich bij gewichtsloosheid gedragen bij 'het kritische punt', de specifieke toestand van druk, dichtheid en temperatuur, die de overgang markeert waarbij er geen onderscheid meer is tussen gas- en vloeistoffase. Met het derde 'UvA-instrument' wordt bovendien de groei van kristallen bestudeerd.

De modules maken deel uit van het DECLIC project waarmee onderzoekers van de universiteiten van Bordeaux en Marseille experimenten doen in het ISS ruimtestation. Onder leiding van de Amsterdamse onderzoeker Frank Kayzel heeft men gewerkt aan de ontwikkeling van deze instrumenten waarin de temperatuur met uitzonderlijk uitgekiende precisie kan worden geregeld.

Bron: ScienceGuide


0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten