Jongen wint wapens in quiz


Geen luxe cruise, maar een kaartje richting jihad: dat heeft de winnaar van een quiz op de Somalische radio gewonnen. De 17-jarige winnaar kreeg een AK-47, twee handgranaten, een computer en een antitankmijn als prijzen. De 22-jarige man die tweede werd kreeg ook een AK-47 en munitie.

Dirk en Co. voorlopig gered door de rechterAMSTERDAM
DSB Bank heeft tot uiterlijk maandagochtend 09.00 uur de tijd gekregen om een overname door een andere partij te regelen. Dat heeft eigenaar Dirk Scheringa vrijdagavond laten weten na een urenlange zitting bij de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank bevestigde dat de zaak tot dan is aangehouden.

Pedofiel beschuldigt Eindhoven van stemmingmakerij

De veroordeelde 61-jarige pedofiel Sytze van der V. die door de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel toegang tot de stad is ontzegd, beschuldigt de gemeente van stemmingmakerij. De vrees voor onrust, oproer of wanorde is ongegrond volgens hem. Het bevel voor een gebiedsverbod is gebaseerd op informatie die de gemeente bij elkaar heeft gegoogled.

Studenten hacken site maaltijdbezorger

UTRECHT
Hackende studenten hebben bijna gratis kunnen eten door een fout in de website van thuisbezorgservice JustEat.

DSB krijgt uitstel tot maandag


DSB Bank heeft tot uiterlijk maandagochtend 09.00 uur de tijd gekregen om een overname door een andere partij te regelen. Dat heeft eigenaar Dirk Scheringa vrijdagavond laten weten na een urenlange zitting bij de rechtbank in Amsterdam.

De rechtbank bevestigde dat de zaak tot dan is aangehouden.

STAND UP AND TAKE ACTION


STAND UP AND TAKE ACTION OP WERELDARMOEDEDAG
Meer dan een miljard mensen leeft van minder dan een euro per dag. Op Wereldarmoededag
staan we met miljoenen mensen op tegen die armoede. In ruim honderd landen kom je op
Wereldarmoededag, 17 oktober, de internationale slogan tegen: Stand Up and Take Action.
Tienduizenden hyvers, EENsupporters, bedrijven en celebrities in Nederland doen al mee. Sluit
je ook aan en laat zien dat je je inzet tegen armoede!

Hoe er water op de Maan ontstaatOok op de Maan is er water, maar vanwaar komt het? Op deze vraag heeft het Europees-Indiaans instrument SARA op de Indiaanse Maanverkenner Chandrayaan-1 een antwoord gegeven, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA bekendgemaakt

Moeder besmet baby met kanker tijdens zwangerschap


De placenta, doorgaans ondoordringbaar

Achtentwintig jaar oud was de Japanse toen ze na een probleemloze zwangerschap van een dochtertje beviel. Maar een maand na de geboorte kreeg ze onverklaarbare vaginale bloedingen en hoge koorts. In het ziekenhuis werd leukemie vastgesteld: kanker van de witte bloedcellen. De bloedingen konden niet worden gestelpt; de vrouw overleed.

Belgische criminelen naar Tilburgse gevangenisBRUSSEL
Het Belgische kernkabinet heeft vrijdag een akkoord bereikt over de overbrenging van gevangenen naar Tilburg. Stefaan De Clerck is blij met het akkoord. 'Dit is een goede tussentijdse oplossing', zei hij.

Het onderbrengen van Belgische gevangenen in Tilburg kost dertig miljoen euro per jaar. 'Het gaat om een forfaittair bedrag waarin alle kosten voor het personeel en de huur zijn inbegrepen', zegt De Clerck. 'Dit is een tijdelijke maatregel in afwachting van onze eigen nieuwe gevangenissen en die moeten er zo snel mogelijk komen'.

Man twee keer door tram overreden in Belgie

Een 60-jarige Belg is in Brussel gestorven nadat hij donderdagavond was aangereden door een tram en overreden door een volgende tram.


De man had bij de aanrijdingen beide benen verloren, maar de bestuurders van de trams zeggen niets te hebben gemerkt. Pas drie kwartier later zag de bestuurder van een derde tram het slachtoffer op de rails liggen.

Scheringa: DSB écht failliet; toch geen overname"Het is mij niet gelukt rond te komen met de beoogde overname partner"

DOETINCHEM
De DSB Bank is echt failliet. Scheringa heeft zojuist bekend gemaakt dat de onderhandelingen met de hoofdkandidaat voor een overname afgehaakt heeft.

Scheringa was donderdagavond in gesprek met  het consortium van vijf Nederlandse banken (Rabobank, ING, ABN Amro, Fortis Bank Nederland en SNS) die zich afgelopen weekeinde ook bogen over een reddingsplan.

Nationale ophef over nieuwe moskee DoetinchemArtist's impression bron: puuur

Vandaag zat ik zoals gewoonlijk weer op het forum Nujij.nl en daar zag ik
tot mijn verbazing ineens iets over de nieuwe moskee in Doetinchem staan
bij de stijgers van dat moment...

Extreem rechtse British National Party wil niet-blanken toelaten


Een affiche van de Britse extreem rechtse partij

De extreem-rechtse British National Party gaat de statuten wijzigen zodat voortaan ook niet-blanken lid kunnen worden. De partij gaat hiertoe over na een rechtszaak die is aangespannen door de Equality and Human Rights Commission, een overheidswaakhond.

Militaire relaties bevestigen beschavingen uit theorie Huntington
Een nieuwe sociologische wereldindeling gebaseerd op militaire relaties levert grotendeels dezelfde beschavingen op als in de theorie van Samuel Huntington.

De vrijdagmiddagcartoons

Goed weekend iedereen !
Paleontologen ontdekken nieuw type pterosaurus


De Darwinopterus zoals hij eruitgezien zou kunnen hebben
tijdens zijn jacht naar voedsel

Chinese en Britse paleontologen hebben de fossielen van een nieuw type pterosaurus geïdentificeerd. De ontdekking van dit nieuwe type zou de evolutie van deze mysterieuze, vliegende reptielen begrijpelijker kunnen maken. De nieuwe soort werd Darwinopterus modularis gedoopt, ter ere van Charles Darwin.

In het noordoosten van China werden meer dan 20 fossiele skeletten van deze nieuwe soort ontdekt. Dat melden de vijf paleontologen in een artikel dat woensdag werd gepubliceerd in het Brits wetenschappelijk tijdschrift 'Proceedings of the Royal Society B'.

Vrouwen huilen vier keer zoveel als mannenVrouwen laten jaarlijks viermaal meer tranen vloeien dan mannen. Terwijl vrouwen per jaar gemiddeld 64 keer huilen, doen mannen dat jaarlijks slechts zeventien keer. Dat heeft de vereniging die de Duitse oogartsen vertegenwoordigt, woensdag in München bekendgemaakt.

Man eet wietplanten om bewijsmateriaal te verduisterenCortland, N.Y.
De regionale politie van Cortland heeft twee mannen uit Willet gearresteerd nadat zij geprobeerd hadden bewijsmateriaal te verduisteren. De politie had vermoedens er wiet gekweekt werd  in één van hun huizen en bracht een bezoekje aan het woonadres van de hoofdverdachte, de 29 jarige Jeremy Wheeler.

Hongerprobleem neemt wereldwijd toeAmbitieuze Millennium Doelstellingen om het aantal hongerlijders wereldwijd met de helft te verminderen dreigen niet te worden gehaald. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft hiervoor woensdag gewaarschuwd.

'McChrystal komt met drie opties voor Afghanistan'


Generaal Stanley McChrystal

De Amerikaanse commandant in Afghanistan, Stanley McChrystal, heeft in een nog geheim document de regering-Obama drie voorstellen voor versterkingen in Afghanistan gedaan. Er zou worden gedacht aan tachtigduizend tot tienduizend à vijftienduizend extra manschappen. Een compromis van veertigduizend zou de voorkeur hebben. Dat zeggen bronnen bij het Pentagon.

Rechter oordeelt vanavond over DSBDe rechtbank in Amsterdam komt woensdagavond om 21.00 uur in zitting bijeen om een oordeel te vellen over de toekomst van de onder curatele gestelde DSB Bank.

Dat heeft voorzitter Paula Smit van de Ondernemingsraad (or) van DSB gezegd. De OR roept personeel van DSB op om zich bij de rechtbank te verzamelen vanaf een half uur voor de zitting.

Al-Qaeda heeft geldgebrek


Taliban en Al-Qaeda halen steeds meer inkomsten uit criminele activiteiten.
Vreemd genoeg neemt het aantal terroristen met één hand niet toe


Al-Qaeda heeft last van de beperkingen van de geldstromen die de Verenigde Staten en hun bondgenoten na 2001 hebben ingevoerd. Dat zegt de Amerikaanse onderminister van Financiën, David Cohen.

Gary Kasparov schiet met scherp op Poetin

In Moskou is de partij Verenigd Rusland van premier Poetin na de lokale verkiezingen van afgelopen weekeinde bijna alleenheerser geworden.

Hoe kijkt schaakgrootmeester en belangrijk criticus van het Russische regime Gary Kasparov, op bezoek bij onze zuiderburen, aan tegen de toenemende machtsconcentratie?

Gary Kasparov gnuift als hem gevraagd wordt naar de gevolgen van de lokale verkiezingen waarin de pro-Kremlinpartij 'Verenigd Rusland' de oppositie heeft weggeveegd.

Tumult over Frans-Russisch uraniumakkoord


De kerncentrales in Seversk zijn van hetzelfde type als 
dat in Chernobyl gebruikt werd

Een Russisch atoomenergiebedrijf en een Frans parlementslid hebben dinsdag een overeenkomst over de opwerking van verbruikte uraniumstaven in Siberië verdedigd tegenover critici die spreken van gruwelijke milieuverontreiniging.

Het bedrijf Rosatom en parlementariër Christian Bataille noemen berichten in de Libération en van de tv-zender Arte schromelijk overdreven en misleidend.

Kleinzoon Stalin verliest proces om eerherstel

Stalins kleinzoon verliest smaadproces Een kleinzoon van sovjetdictator Josef Stalin, Jevgeni Dzjoegasjvili, heeft een proces wegens smaad tegen de krant Novaja Gazeta verloren.

Stalin was in de krant 'een bloeddorstige kannibaal' genoemd, een kwalificatie die Dzjoegasjvili in het verkeerde keelgat was geschoten. De rechter in Moskou gaf hem daarin dinsdag ongelijk.

Man krijgt boete voor doodknijpen kanarieLeeuwarden
Een 48-jarige man uit Dokkum moet 420 euro betalen omdat hij zijn kanarie heeft doodgeknepen. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden dinsdag bepaald. De politie vond de verminkte kanarie vorig jaar oktober bij de man. De agenten waren gewaarschuwd door iemand die de man met een mes op een autoband had zien insteken.


De kanarie hing ondersteboven aan zijn pootjes. De schedel was eraf, waardoor de hersenen uitpuilden. De man zou de kanarie naar zijn zeggen uit zijn lijden hebben verlost, maar daar ging de rechter niet in mee.

Dierenmoord komt in het Wetboek van Strafrecht niet voor, daarom werd de man veroordeeld voor het 'benadelen' van de kanarie.
Bron: Novum

Roemeense regering gevallenDe Roemeense regering is dinsdag gevallen over een motie van wantrouwen waarin de regering incompetentie wordt verweten met betrekking tot de economische crisis. De Roemeense economie is na drie jaren van groei dit jaar in een recessie beland. Het parlement nam de motie van de Liberale Partij tegen de minderheidsregering van premier Emil Boc aan met 254-176.

Het is de eerste keer sinds de val van het communisme in 1989 dat het parlement een regering naar huis stuurt. Boc heeft de leiding van de Democratisch Liberale Partij, een centrumpartij.

De regering raakte tien dagen geleden aanzienlijk verzwakt doordat de sociaal-democraten na het ontslag van een van hun ministers uit de regeringscoalitie stapten. De oppositie rook haar kans en maakte daar dinsdag gebruik van.

De val van de regering kan niet los worden gezien van de presidentsverkiezingen van 22 november, die vermoedelijk worden gewonnen door zittend president Traian Basescu, een bondgenoot van Boc. De oppositie hoopt dat door de val van de regering de kansen voor winst bij de presidentsverkiezingen toenemen.

De regering Boc zal het land demissionair regeren totdat Basescu een nieuwe premier heeft aangewezen. De nieuwe premier heeft tien dagen om een kabinet te vormen. Het nieuwe kabinet behoeft ratificatie van het parlement
Bron: AP

Zware kritiek Brussel op Turkije

Turkije moet aanzienlijk meer vaart maken met hervormingen om te kunnen toetreden tot de Europese Unie. Dat staat in een rapport dat de Europese Commissie woensdag presenteert, maar dinsdag is uitgelekt.


Specifiek noemt de Europese Commissie de gebrekkige vrijheid van meningsuiting, de persvrijheid, godsdienstvrijheid, rechten van vakbonden, de grote macht van het leger en discriminatie van homo's.

Langer leven door streng dieet


Ouder worden door minder te eten, bij muizen werkt het...

Een extreem streng dieet kan het leven verlengen. Misschien is hetzelfde effect ook te bereiken met andere middelen.

Wetenschappers hebben aan muizen een genetische modificatie meegegeven waardoor die twintig procent langer leefden en minder aan ouderdomskwalen gingen lijden. De wijziging bootste het effect na van calorierestrictie, een soort levensverlengend dieet. Het onderzoeksteam, onder leiding van Dominic Withers van het University College en het Imperial College in Londen, beschrijft zijn bevindingen in het nieuwste nummer van het Amerikaanse vakblad Science.

"Natuurlijke rijkdom neemt steeds sneller af"We slagen er voorlopig niet in het verlies aan natuurlijke rijkdommen op onze planeet af te remmen. Dat zeggen wetenschappers die deze week deelnemen aan een internationale conferentie over het thema in Kaapstad. Misschien kan een biodiversiteitspanel de wereld wakker schudden.

Dalende visvangst bedreigt miljard mensen


Vlaardingen. In 1897 bracht deze vissersplaats de eerste Nederlandse stoomlogger in de vaart, vier jaar later gevolgd door de eerste motorlogger. Deze opname uit 1911 toont een van de laatste Vlaardingse stoomloggers, de 'Neerlandia'.

Als gevolg van de klimaatverandering zal de visvangst naar alle verwachting dramatisch dalen in de tropische regio's in de wereld. In het Noorden is een stijging mogelijk door het warmere water, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Ruzie over lichaam van Moeder TeresaIndia weigert pertinent het lichaam van Moeder Teresa over te dragen aan Albanië. ,,Ze was een Indiase staatsburger en ze rust in haar eigen land'', zei een woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

China veroordeelt zes Oeigoeren tot de doodEen Chinese rechter in de onrustige westelijke provincie Xinjiang heeft op maandag zes mensen tot de doodstraf veroordeeld voor moord en andere misdaden begaan tijdens de etnische rellen in juli, waarin bijna 200 mensen omkwamen.

Zware crimineel vrij na fout in Belgische wet

Belgische topcrimineel vrij na fout in procesDe Belgische topcrimineel Marcel H., die was veroordeeld tot vijftien jaar cel en
twintig jaar ter beschikkingstelling wegens een bloedige overval op een geldtransport, moet worden vrijgelaten. Het hof van beroep in Brussel heeft dat maandag bepaald.

Hitler's dood

De kaak van Hitler, DNA onderzoek zou uitsluitsel kunnen geven

De veronderstelling van Amerikaanse onderzoekers dat Hitler mogelijk uit Berlijn ontsnapt zou zijn omdat een stukje schedel niet van hem was maar van een een jonge vrouw, is even omstreden als paradoxaal.

Stalin ging in 1945 ver in het geheimhouden  van het feit dat Hitler's lichaam geidentifeceerd was door de patholoog-anatomen van Smersh, het militaire contra-spionage agentschap van het Sovjet rijk. Stalin misleidde zelfs zijn eigen opperbevelhebber, Maarschalk Georgi Zhukov, Stalin eisde van de maarschalk te horen waarom hij gefaald had het lichaam van Hitler te vinden. Pravda, een toonaangevende krant in het Sovjet rijk, verklaarde dat de vondst van Hitler's lichaam slechts een fascistische provocatie was.

Huidig CO² niveau goed voor 25 meter zeespiegelstijgingHet huidige peil aan CO2 in de atmosfeer ging historisch gezien gepaard met een zeespiegel die 25 tot 40 meter hoger is dan de huidige zeespiegel.

Wie op het Kempisch plateau woont - 50 tot 55 meter boven de zeespiegel - zit op een toekomstige toeristische toplocatie. Met die onheilspellende boodschap komen wetenschappers van de University of California in Los Angeles (UCLA). Ze hebben op de zeebodem sedimentstalen opgeboord die tot 20 miljoen jaar terug gaan.