Al-Qaeda heeft geldgebrek


Taliban en Al-Qaeda halen steeds meer inkomsten uit criminele activiteiten.
Vreemd genoeg neemt het aantal terroristen met één hand niet toe


Al-Qaeda heeft last van de beperkingen van de geldstromen die de Verenigde Staten en hun bondgenoten na 2001 hebben ingevoerd. Dat zegt de Amerikaanse onderminister van Financiën, David Cohen.

‘Wij schatten dat Al-Qaeda in zijn zwakste financiële staat sinds enkele jaren verkeert en dat zijn invloed daardoor afneemt', zei Cohen maandag op een conferentie over witwassen van geld, georganiseerd door de Amerikaanse bankiersvereniging en de Amerikaanse advocatenorde.

Cohen, die bevoegd is voor de strijd tegen de financiering van terreur, zei dat de terreurorganisatie dit jaar al vier maal een oproep aan haar aanhangers gedaan heeft om geld te geven. In juni zei een leider van Al-Qaeda dat door het geldgebrek rekrutering en training in gevaar komen.

Het succes is onder meer te danken aan de verstoring van de financiële netwerken tussen de donateurs en Al-Qaeda. Maar Cohen waarschuwde dat deze situatie snel kan omslaan, omdat er nog altijd te veel potentiële donateurs zijn. Verdere samenwerking met de partners in de Perzische Golf en Zuidoost-Azië is nodig, zei hij.

De Taliban zitten in een veel betere financiële positie, zei Cohen, ondanks alle inspanningen om de geldkraan naar de Afghaanse opstandelingen dicht te draaien. De speciale gezant van de VS voor Afghanistan, Richard Holbrooke, zei eerder dat de Taliban het grootste deel van hun inkomsten halen van particuliere geldschieters uit het gebied van de Perzische Golf.

De Taliban halen daarnaast steeds meer geld uit criminele activiteiten: afpersing van papaverboeren en heroïnehandelaren en ‘protectie' van legitieme bedrijven in Afghanistan. Hiermee financieren zij onder meer hun aanvallen op de buitenlandse troepen in Afghanistan.

Generaal Stanley McChrystal, de commandant van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, zei eerder in een rapport dat de diversiteit van de geldstromen van de Taliban het bijzonder lastig maakt om die aan te pakken.

Cohen zei dat een deel van de verdiensten van de Taliban het land uitvloeit en zijn weg vindt in het mondiale financiële systeem. Hoe dat gebeurt en om welke bedragen het gaat, zei hij niet.

De onderminister wees erop dat terreurorganisaties steeds meer hun toevlucht nemen tot criminaliteit om hun inkomsten op te krikken. Cohen citeerde een rapport van de denktank Rand Corporation over filmpiraterij. De Libanese Hezbollah zou veel geld halen uit de handel in illegale kopieën van films, muziek en software.
Bron: AP

1 Reacties >>REAGEER<<:

Anoniem zei

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOBS

Een reactie posten