Paleontologen ontdekken nieuw type pterosaurus


De Darwinopterus zoals hij eruitgezien zou kunnen hebben
tijdens zijn jacht naar voedsel

Chinese en Britse paleontologen hebben de fossielen van een nieuw type pterosaurus geïdentificeerd. De ontdekking van dit nieuwe type zou de evolutie van deze mysterieuze, vliegende reptielen begrijpelijker kunnen maken. De nieuwe soort werd Darwinopterus modularis gedoopt, ter ere van Charles Darwin.

In het noordoosten van China werden meer dan 20 fossiele skeletten van deze nieuwe soort ontdekt. Dat melden de vijf paleontologen in een artikel dat woensdag werd gepubliceerd in het Brits wetenschappelijk tijdschrift 'Proceedings of the Royal Society B'.


De fossielen werden gevonden in rotsen van ongeveer 160 miljoen jaar oud. Dat betekent dat de Darwinopterus minstens tien miljoen jaar voor de eerste vogel, de Archaeopteryx, moet hebben geleefd.

'Het bijzondere aan de Darwinopterus is dat zijn kop en nek identiek zijn aan die van zijn verder geëvolueerde versie, maar dat de rest van zijn skelet, zijn zeer lange staart incluis, identiek is aan die van zijn primitieve versie', verklaarde David Unwin van de universiteit van Leicester in een persbericht.

Junchang Lu van het Geologisch Instituut van Peking en zijn onderzoeksteam schatten dat tijdens de evolutie van de pterosaurus eerst de kop en de nek veranderden en dat daarna het lijf, de staart, de vleugels en de poten evolueerden.
Bron: AFP

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten