Roemeense regering gevallenDe Roemeense regering is dinsdag gevallen over een motie van wantrouwen waarin de regering incompetentie wordt verweten met betrekking tot de economische crisis. De Roemeense economie is na drie jaren van groei dit jaar in een recessie beland. Het parlement nam de motie van de Liberale Partij tegen de minderheidsregering van premier Emil Boc aan met 254-176.

Het is de eerste keer sinds de val van het communisme in 1989 dat het parlement een regering naar huis stuurt. Boc heeft de leiding van de Democratisch Liberale Partij, een centrumpartij.

De regering raakte tien dagen geleden aanzienlijk verzwakt doordat de sociaal-democraten na het ontslag van een van hun ministers uit de regeringscoalitie stapten. De oppositie rook haar kans en maakte daar dinsdag gebruik van.

De val van de regering kan niet los worden gezien van de presidentsverkiezingen van 22 november, die vermoedelijk worden gewonnen door zittend president Traian Basescu, een bondgenoot van Boc. De oppositie hoopt dat door de val van de regering de kansen voor winst bij de presidentsverkiezingen toenemen.

De regering Boc zal het land demissionair regeren totdat Basescu een nieuwe premier heeft aangewezen. De nieuwe premier heeft tien dagen om een kabinet te vormen. Het nieuwe kabinet behoeft ratificatie van het parlement
Bron: AP

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten