Dalende visvangst bedreigt miljard mensen


Vlaardingen. In 1897 bracht deze vissersplaats de eerste Nederlandse stoomlogger in de vaart, vier jaar later gevolgd door de eerste motorlogger. Deze opname uit 1911 toont een van de laatste Vlaardingse stoomloggers, de 'Neerlandia'.

Als gevolg van de klimaatverandering zal de visvangst naar alle verwachting dramatisch dalen in de tropische regio's in de wereld. In het Noorden is een stijging mogelijk door het warmere water, zo blijkt uit nieuw onderzoek.


De studie in het tijdschrift Global Change Biology is het werk van onderzoekers van UBC en de Princeton University. Het is de eerste grote studie die het effect van de klimaatverandering op de visvangst onderzoekt, onder meer door een veranderende temperatuur, zoutgehalte en stromingen.

De resultaten zijn verbijsterend: een daling tot 40 procent in de tropen tegen 2050 en mogelijk een stijging in gebieden die verder van de evenaar liggen. "De verschuiving is al begonnen", zegt Daniel Pauly, visserijdeskundige van de University of British Columbia (UBC). "We volgen ze al twintig jaar lang in de metingen."

Honger
De enorme verschuiving in de productiviteit van de oceanen in de volgende drie tot vier decennia zal precies die mensen treffen die het meest afhankelijk zijn van vis, zeggen de onderzoekers. "De verschuivingen hebben een groot aantal gevolgen voor de ecosystemen in de oceanen. Soorten zullen verloren gaan, met alle problemen tot gevolg voor de mensen die ervan leven", stelt de studie.

"Veel inwoners van tropische landen zijn sterk afhankelijk van de oceanen voor hun voeding", zegt William Cheung, een van de auteurs. "Deze resultaten geven aan dat die voedselbron sterk kan verminderen door de klimaatverandering."
Bron: IPS

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten