Belgische criminelen naar Tilburgse gevangenisBRUSSEL
Het Belgische kernkabinet heeft vrijdag een akkoord bereikt over de overbrenging van gevangenen naar Tilburg. Stefaan De Clerck is blij met het akkoord. 'Dit is een goede tussentijdse oplossing', zei hij.

Het onderbrengen van Belgische gevangenen in Tilburg kost dertig miljoen euro per jaar. 'Het gaat om een forfaittair bedrag waarin alle kosten voor het personeel en de huur zijn inbegrepen', zegt De Clerck. 'Dit is een tijdelijke maatregel in afwachting van onze eigen nieuwe gevangenissen en die moeten er zo snel mogelijk komen'.

Het Nederlandse personeel van de gevangenis blijft er aan de slag, de directie wordt wel Belgisch.

Er wordt al maanden gesproken over de overbrenging van enkele honderden gevangenen naar Nederlandse cellen als maatregel tegen de overbevolking in de Belgische gevangenissen, maar de regering raakte het tot dusver niet eens over het plan.

Vooral de Franstalige partijen hadden bedenkingen bij de juridische verwikkelingen en vooral bij de hoge kostprijs van het project. Er was sprake van 30 miljoen euro gedurende drie jaar. Ook communautaire aspecten staken de kop op. De overbrenging zou immers gevangenen uit Vlaamse centra betreffen. In de gevangenis van Tilburg is plaats voor 681 gedetineerden, België zou er zo'n 500 huren.

De Clerck zegt nu zo snel mogelijk het verdrag met zijn Nederlandse evenknie te willen finaliseren. Nadien moet het parlement nog zijn fiat geven, 'met de bedoeling de capaciteit in Tilburg zo snel mogelijk op te nemen'.

CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten is naar eigen zeggen zeer tevreden over de beslissing. Tijdens het Kamerdebat over de beleidsverklaring van de regering drong hij nog aan op een snelle oplossing voor het dossier. Volgens hem was dit de enige manier om op zeer korte termijn voor bijkomende capaciteit te zorgen.
Bron: Belga

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten