Tumult over Frans-Russisch uraniumakkoord


De kerncentrales in Seversk zijn van hetzelfde type als 
dat in Chernobyl gebruikt werd

Een Russisch atoomenergiebedrijf en een Frans parlementslid hebben dinsdag een overeenkomst over de opwerking van verbruikte uraniumstaven in Siberië verdedigd tegenover critici die spreken van gruwelijke milieuverontreiniging.

Het bedrijf Rosatom en parlementariër Christian Bataille noemen berichten in de Libération en van de tv-zender Arte schromelijk overdreven en misleidend.

Libération en Arte meldden dat dertien procent van het Franse kernafval naar Seversk in Siberië wordt getransporteerd. Een deel daarvan wordt opgewerkt voor hergebruik, maar het onbruikbare restant, het grootste deel, zou worden opgeslagen in de openlucht.

Milieugroepen eisen een verklaring. De Franse milieuminister Chantal Jouanno erkende verontrust te zijn door de berichten en eiste een onderzoek. Jouanno wees erop dat Frankrijk in hoge mate afhankelijk is van kernenergie en zich geen problemen van deze aard kan veroorloven. "Het moet volledig transparant zijn."
Bataille, die in 1991 de wet schreef met richtlijnen voor de verwerking van kernafval, wijst er op dat het gaat om een ruim twintig jaar oud contract. Hij ontkent dat het zou gaan om een geheim proces. Ook zegt hij dat Frankrijk werkt aan een eigen opwerkingsfabriek, die in 2012 klaar moet zijn.

Een Rosatom-woordvoerder zegt dat de fabriek bij Seversk beschikt over unieke technologie voor de scheiding van uranium-235 van de isotopen van uranium-234. Het restant, vermoedelijk hexafluoride-uranium, bevat volgens hem minder straling dan in de natuur voorkomt. Hij stelt dat opslag van dit soort materiaal in de openlucht gebruikelijk is in de Verenigde Staten, Europa en Rusland en door het Internationaal Atoomenergie Agentschap wordt aanbevolen.

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten