Kleinzoon Stalin verliest proces om eerherstel

Stalins kleinzoon verliest smaadproces Een kleinzoon van sovjetdictator Josef Stalin, Jevgeni Dzjoegasjvili, heeft een proces wegens smaad tegen de krant Novaja Gazeta verloren.

Stalin was in de krant 'een bloeddorstige kannibaal' genoemd, een kwalificatie die Dzjoegasjvili in het verkeerde keelgat was geschoten. De rechter in Moskou gaf hem daarin dinsdag ongelijk.


Als de uitspraak in het voordeel van Novaja Gazeta was geweest, zou Stalin ruim vijftig jaar na zijn dood in zekere zin eerherstel hebben gekregen. Zo'n oordeel zou een belangrijke nederlaag zijn geweest voor de positie van de belegerde liberale critici van het Kremlin.

Anatoli Jablokov, de auteur van het artikel in Novaja Gazeta, zei tevreden te zijn met de uitspraak. Dzjoegasjvili eiste rectificatie, excuses en een geldbedrag. Hij heeft vijf dagen om beroep aan te tekenen.

Tien bejaarde sympathisanten van Dzjoegasjvili en zijn zaak stonden buiten de rechtzaal met foto's van de dictator. "Ik ben gekomen om Stalin te verdedigen tegen deze afschuwelijke beschuldigingen", zei de 77-jarige Vera Atomanova. "Hij was een groot mens. Hij verenigde het land en schiep een supermogendheid."

Volgens de mensenrechtenorganisatie Memorial is Stalin verantwoordelijk voor de dood van minstens 724 duizend mensen in zuiveringen in de jaren dertig.
Bron: AP

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten