Langer leven door streng dieet


Ouder worden door minder te eten, bij muizen werkt het...

Een extreem streng dieet kan het leven verlengen. Misschien is hetzelfde effect ook te bereiken met andere middelen.

Wetenschappers hebben aan muizen een genetische modificatie meegegeven waardoor die twintig procent langer leefden en minder aan ouderdomskwalen gingen lijden. De wijziging bootste het effect na van calorierestrictie, een soort levensverlengend dieet. Het onderzoeksteam, onder leiding van Dominic Withers van het University College en het Imperial College in Londen, beschrijft zijn bevindingen in het nieuwste nummer van het Amerikaanse vakblad Science.

Het is al lang bekend dat de levensverwachting van diverse soorten dieren verlengd kan worden door ze op een zeer streng dieet te zetten, een zeer caloriearm dieet dat echter wel alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Dat die zogenaamde calorierestrictie ook bij mensen werkt, is nog nooit experimenteel bewezen (het is niet zo gemakkelijk vrijwilligers te vinden om decennia lang uiterst gedisciplineerd honger te lijden). Omdat mensen waarschijnlijk wel van de voordelen van calorierestrictie willen genieten zonder de nadelen, proberen onderzoekers de effecten ervan op het lichaam te ontraadselen om ze dan met andere middelen na te bootsen.

Withers en zijn collega's onderzochten muizen die genetisch gezien aangepast waren om een bepaald eiwit, S6K1 geheten, niet aan te maken. S6K1 speelt bij normale muizen een rol in de respons van het lichaam op veranderingen in de hoeveelheid gegeten voedsel. De muizen zonder S6K1 bleken in allerlei opzichten te lijken op muizen die calorierestrictie ondergingen. Zo waren ze in betere conditie op middelbare leeftijd (twintig maanden voor een muis) en leefden ze meer dan een vijfde langer, althans de vrouwtjes leefden langer. De mannetjes leden ook wel wat minder aan ouderdomskwalen maar zij genoten geen langere levensduur.

Het is niet de bedoeling van de wetenschappers om mensen genetisch te gaan manipuleren. Wel hopen zij ooit hetzelfde effect te bereiken met een medicijn.

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten