China veroordeelt zes Oeigoeren tot de doodEen Chinese rechter in de onrustige westelijke provincie Xinjiang heeft op maandag zes mensen tot de doodstraf veroordeeld voor moord en andere misdaden begaan tijdens de etnische rellen in juli, waarin bijna 200 mensen omkwamen.

 Het was niet duidelijk uit het verslag van het officiële Xinhua nieuws agentschap af te leiden of de veroordeelden in hoger beroep kunnen gaan of dat de doodstraf zou kunnen worden omgezet, zoals soms gebeurt in China. Een ander persoon kreeg een levenslange gevangenisstraf, meldde Xinhua.

De gerapporteerde namen van degenen die veroordeeld zijn lieten weinig twijfel  bestaan over wat hun etnische afkomst is, ze behoren tot de Oeigoeren, een islamitische minderheid van Turks sprekende mensen afkomstig uit Xinjiang.   Maar in het rapport word niet aangegeven wat hun etniciteit is.

Zij waren de eerste mensen die veroordeeld werden voor betrokkenheid bij de rellen. "Alle zeven mannen zijn veroordeeld voor moord, sommige van hen werden daarbij ook nog veroordeeld voor brandstichting of diefstal," aldus het verslag.

Ten minste één van de mannen werd schuldig bevonden aan de moord op vijf "onschuldigen" door ze met een dolk te steken of hen dood te hebben geslagen, voegde Xinhua toe. Een ander werd schuldig bevonden aan het levend verbranden van vijf mensen met de dood als gevolg toen hij een winkel in brand stak, zo valt te lezen in het verslag.

Dilxat Raxit, woordvoerder van het verbannen Wereld Oeigoer Congres, zei dat het proces een schijnvertoning is, hij voegde toe bang te zijn dat degenen die gevangen genomen zijn gemarteld worden.

"Het hele proces ontbrak aan transparantie en het was bovendien een oneerlijk proces," zei hij via de telefoon. "Ze kregen geen enkele vorm van rechtsbijstand, want Oeigoeren hebben geen bescherming op grond van de Chinese wet." De Chinese staatstelevisie toonde de verlaten straten en zware beveiliging rond het gerechtsgebouw, het gerechtsgebouw was afgesloten in verband met 'andere zaken.'

Vorige maand heeft China de eerste beschuldigingen aangekondigd die in verband kunnen worden gebracht met de etnische rellen. 21 mensen zijn beschuldigd van moord, brandstichting, diefstal en beschadiging van eigendommen tijdens de etnische rellen die op 5 juli uitbraken in Urumqi, de hoofdstad van de provincie Xinjiang.

In Xinjiang's ergste etnische geweld van de afgelopen decennia, vielen de Oeigoeren de Han-Chinezen aan, de etnische meerderheid in Urumqi, na het innemen van de straten om te protesteren tegen de aanval op Oeigoerse werknemers van een fabriek in het zuiden van China afgelopen juni waarbij twee Oeigoeren omkwamen.De Han-Chinezen in Urumqi namen twee dagen later wraak  zoals te zien is op de bovenstaande foto.

Het geweld kostte 197 mensenlevens, voornamelijk onder Han-Chinezen en aan beide kanten in totaal meer dan 1600 gewonden, volgens de officiële cijfers.

De aan grondsfoffen rijke provincie Xinjiang, strategisch gelegen in Centraal-Azië, is de afgelopen jaren getroffen door bombardementen, aanslagen en rellen waarvan de schuld door Peking bij Oeigoerse separatisten wordt gelegd. De militante separatisten eiden een  onafhankelijk 'Oost-Turkestan'.

Veel Oeigoeren nemen de overheid de beperkingen op hun religie, cultuur en een massale toestroom van Han-Chinese kolonisten kwalijk. Die toestroom zou in sommige gebieden de Oeigoeren tot een minderheid in hun eigen land hebben gedegradeerd.

Mensenrechtenoganisaties en Oeigoerse activisten zeggen dat Peking de dreiging van de militanten  schromelijk overdrijft teneinde de harde controles te rechtvaardigen.
Bron: Reuters

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten