Zware crimineel vrij na fout in Belgische wet

Belgische topcrimineel vrij na fout in procesDe Belgische topcrimineel Marcel H., die was veroordeeld tot vijftien jaar cel en
twintig jaar ter beschikkingstelling wegens een bloedige overval op een geldtransport, moet worden vrijgelaten. Het hof van beroep in Brussel heeft dat maandag bepaald.


Vorige maand verklaarde het hof van cassatie het proces tegen H. en drie kompanen nietig. De vier hadden een beroep gedaan op een uitspraak van het Europees Hof van de Rechten van de Mens, dat stelde dat de Belgische juryrechtspraak niet deugt omdat de arresten niet worden gemotiveerd. De Belgische regering werkt inmiddels aan nieuwe wetgeving.

Het proces tegen H. en zijn medeplichtigen nam een half jaar in beslag na tien jaar onderzoek. Er werd gebruikgemaakt van beschermde getuigen, die een nieuwe identiteit moesten krijgen. De 76-jarige H. staat bekend als 'de peetvader van de Luikse maffia'.

Het proces begon op 3 september 2008 en eindigde op 3 maart 2009. Het onderzoek duurde meer dan 10 jaar, te beginnen bij de overval op een geldtransport op 12 januari 1998 in Borgworm.

Het proces heeft tussen de 4 en de 5 miljoen euro gekost.

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten