Fort Hood: 'De veiligste plek voor iemand in uniform'


Sergeant Anthony Sills troost zijn vrouw bij de basis

Ook al ligt het in het hart van 'wapenstaat' Texas, Ford Hood was toch één van de laatste plaatsen waar men een dood en verderf zaaiende schietpartij had verwacht, aldus een Brits voormalig officier die op de getroffen basis gelegerd is geweest.

Dolfijnen schuldig aan dood bruinvissenZeebiologen denken erachter te zijn gekomen waarom er de laatste jaren zoveel dode bruinvissen aanspoelen op stranden in Californië. Volgens hen worden de dieren aangevallen door dolfijnen.

Amerikaan belt politie om gestolen marihuanaEen Amerikaan uit de Amerikaanse staat Oregon is aangeklaagd voor rijden onder invloed nadat hij de politie had gebeld om te melden dat zijn marihuana was gestolen. Calvin Hoover (21) vertelde dat iemand in zijn voertuig had ingebroken en geld, een jas en een kleine hoeveelheid marihuana had gestolen toen hij zelf in een bar zat. Dat heeft de krant Statesman Journal gemeld.

Overleg VS en Tsjechië over raketschildAmerikaanse en Tsjechische diplomaten hebben vrijdag overleg gevoerd over de manier waarop Tsjechië kan deelnemen aan een herziene versie van het Amerikaanse raketschild. De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Alexander Vershbow bracht een bezoek aan Praag, twee weken nadat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden Tsjechische steun voor het nieuwe plan verwierf.

Mexicaanse griep eist meer levens in Nederland


 Dit meisje zal niet meer aan de ziekte overlijden

Een 35-jarige man uit de regio Heerlen en een 5-jarig meisje zijn woensdag overleden aan de Mexicaanse griep. De man had behalve de Mexicaanse griep geen andere gezondheidsklachten. Bij het meisje was wel sprake van onderliggend lijden.

Een woordvoerder van het Atrium Medisch Centrum, waar de man was opgenomen, bevestigt het overlijden van de man donderdagavond. De woensdag overleden man werd in de nacht van maandag op dinsdag met ernstige griepverschijnselen opgenomen op de intensive care van de locatie van het Atrium in het Limburgse Heerlen. Hij is op deze afdeling overleden.

Nachtblindheid-gen ontdektOnderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben een gen ontdekt dat verantwoordelijk is voor nachtblindheid, een aandoening waar veel mensen last van hebben. Dat maakte de groep onder leiding van hoogleraar zintuigfysiologie Maarten Kamermans donderdag bekend in een vooraanstaand Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift.

‘Het lijkt wel een parodie op de Tien Kleine Negertjes’Toyota, Honda en BMW zijn niet vanwege de economische crisis uit de Formule 1 gestapt, maar vooral door tegenwerking van de hoge bazen in de autosport. Dat standpunt verkondigt renstal Ferrari. ‘De realiteit is dat deze gestage uitstroom vooral het resultaat is van de oorlog tegen de grote autofabrikanten door degenen die de Formule 1 besturen, en niet het gevolg van de recessie die de Formule 1 nu treft’, luidt een verklaring van de Italiaanse renstal.

13 doden en 31 gewonden bij schietpartij Amerikaanse legerbasis


Collega's troosten elkaar na de schietpartij

Bij een schietpartij donderdag op een militaire basis in de Verenigde Staten zijn zeker dertien mensen omgekomen. Er zijn éénendertig gewonden gevallen, meldde een woordvoerder van het Amerikaanse leger.

Gasflessen bij Rabobank aangetroffen

Bij een pinautomaat aan de Zeemanlaan in Badhoevedorp zijn donderdagochtend vroeg enkele gasflessen ontdekt.

Het Explosieven Opsporingscommando heeft de ontsteking uit de flessen gehaald. De politie vermoedt dat het om een poging ging de automaat op te blazen.

Dubbele chemo redt leukemiepatiënten
Een simpele verdubbeling van de dosis van een chemotherapie die al decennia gebruikt wordt, helpt ineens veel meer leukemiepatiënten. Door de ernstige bijwerkingen werd verdubbeling van de dosis nooit eerder overwogen.

CIA agenten veroordeeld door Italiaanse rechtbankEen Italiaanse rechter heeft woensdag 23 Amerikanen, bij verstek, en twee Italianen schuldig bevonden aan de ontvoering van een Egyptische terreurverdachte. Het is de eerste veroordeling ter wereld van mensen die betrokken zijn bij het speciale ontvoeringsprogramma van de CIA.

Hoe de Bijbel langzaam groeideVolgens Karel van der Toorn is de Bijbel het werk van vele anonieme schriftgeleerden.

Wie schreef de Bijbel? Het lijkt een onzinnige vraag: de Bijbel bestaat uit tientallen boeken, ontstaan over vele eeuwen. Maar wie de Bijbel leest, en dan met name de Hebreeuwse Bijbel (wat christenen het Oude Testament noemen), stuit onvermijdelijk op die intrigerende vraag: hoe is deze collectie boeken ontstaan? Wie zaten hier achter?

Prehistorische koningen begraven in het Noord-Brabantse zand


Museum Jan Cunen in Oss toont vanaf vandaag de resten van een uniek koningsgraf uit de IJzertijd.

Ruim 2.500 jaar geleden werd even ten zuiden van Oss een koning begraven, onder een van de grootste grafheuvels van Nederland. Archeologen van de Universiteit Leiden en medewerkers van het restauratie-instituut Restaura hebben deze heuvel de afgelopen jaren aan een nauwgezet onderzoek onderworpen en honderden minuscule bronzen voorwerpen blootgelegd en gerestaureerd. Vandaag wordt in het museum Jan Cunen in Oss een tentoonstelling geopend rond deze unieke vondst.

Arrestaties na misbruik omroepgeld NMODen Haag
Bij een strafrechtelijk onderzoek naar misbruik van omroepgeld van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) heeft de FIOD-ECD woensdag vier verdachten aangehouden.

Mexicaanse griep treft indianen in VenezuelaEen geïsoleerd levende groep indianen is getroffen door de Mexicaanse griep. Het virus heeft zich een weg door de Venezolaanse jungle weten te banen, waardoor zeven leden van de Yanomami zijn overleden. Dat meldde Survival International, een organisatie die de belangen van inheemse volksstammen behartigt, woensdag.

Meer dan 17.000 soorten met uitsterven bedreigd

De Kihansi Spray Toad die alleen voorkomt in de omgeving van de Kihansi-watervallen in Tanzania.

Een zeldzame Panamese boomkikker, een knaagdier uit Madagascar en twee hagedissen die alleen op de Filipijnen te vinden zijn. Dat zijn slechts enkele dieren van de 17.000 soorten die met uitsterven bedreigd zijn volgens de 'rode lijst' van de  International Unie voor Milieubehoud (IUCN).

Maak kennis met Ibn Sina, de Arabische robot

Ibn Sina kan ondermeer dienst doen als receptionist. afp
Studenten van de universiteit al-Ain in de Verenigde Arabische Emiraten, ontwikkelden de allereerste Arabisch sprekende robot die de naam Ibn Sina mee kreeg, naar de Perzische filosoof en wetenschapper die in het westen bekend staat als Avicenna.

Nog geen duidelijkheid gezinsdrama Doetinchem


Doetinchem's Burgervader Herman Kaiser

Er is nog steeds geen duidelijkheid over hoe het echtpaar Jansen van de Harz in Doetinchem om het leven is gekomen. Een voorzichtige conclusie van het Openbaar Ministerie geeft aan dat er waarschijnlijk geen sprake is van een iemand die een en ander op zijn geweten heeft, maar dat het gezocht zou moeten worden in de sfeer van huiselijk geweld.

Beer doodt MoslimstrijdersDe Indiase regering heeft bij de strijd tegen militante moslimgroepen steun uit onverwachte hoek gekregen. In het Indiase deel van de regio Kashmir doodde een beer twee separatistische strijders die hun toevlucht in het hol van het dier hadden gezocht. Twee andere militanten wisten te ontsnappen, een van hen was zwaargewond.

Mozambique blij met vakantieproject prinsMaputo
In Nederland is er veel kritiek op, maar de regering van Mozambique is vol lof over het vakantieproject van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. De bouw van de vakantievilla's op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo is een goede manier om de armoede te bestrijden, liet minister van Toerisme Fernando Sumbana Júnior dinsdag weten in een verklaring.

Goudprijs naar recordhoogte gestegenDe goudprijs is deze namiddag gestegen tot een recordhoogte. Het edel metaal reageerde met wat vertraging op de Indiase goudaankoop die vorige nacht werd aangekondigd.

De goudprijs voor levering in december bereikte een piek van 1.077,30 dollar per ounce. Het vorige record bedroeg 1.072 dollar en dateert van 14 oktober.

Coffeeshops weer blauw van de rookIn veel coffeeshops doen klanten weer gewoon tabak in hun joint. ‘Wij hebben de indruk dat alle controles stil liggen’.

Een flink aantal coffeeshops in ons land houdt zich niet aan het rookverbod. Dat zegt Willem Panders van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, dat tweehonderd shops vertegenwoordigt. ‘Als heel Nederland makkelijker gaat doen over dat rookverbod, dan is het logisch dat ook coffeeshop-eigenaren denken: wij kunnen wel weer wat soepeler met de regels omgaan’.

Kamervragen drugssmokkel medewerker marechaussee


Den Haag
Dat uitgerekend een medewerker van de marechaussee betrokken is bij cocaïnesmokkel op Schiphol, is voor de PvdA in de Tweede Kamer aanleiding om vragen te stellen aan de minister van Justitie. Zo vraagt de PvdA of het vaker is voorgekomen dat marechaussees betrokken zijn bij smokkel.

Mensen die downloaden kopen veel meer muziek


Er is uit een Brits onderzoek gebleken dat mensen die illegaal downloaden via peer-to-peer, meer muziek kopen dan mensen die er geen gebruik van maken.

Dit zijn opmerkelijke onderzoeksresultaten, aangezien er vrijdag door de Ministerraad is besloten dat er een downloadverbod in Nederland moet komen. Meer over het downloadverbod is hier te lezen.

Steeds meer borstkanker in ontwikkelingslanden

Borstkanker komt steeds vaker voor in arme landen. Het sterftecijfer ligt er erg hoog door het gebrek aan preventie en toegang tot behandelingen. Dat melden Amerikaanse gezondheidsexperts op de vooravond van een conferentie over het onderwerp.

Balkenende toch geen Europees President ?

Van Rompuy steeds vaker genoemd als Europese president
Van Rompuy de nieuwe Europees President?
BRUSSEL - In de zoektocht naar de eerste president van de Europese Unie klinkt de naam van de Belgische premier Herman VIn de zoektocht naar de eerste president van de Europese Unie klinkt de naam van de Belgische premier Herman Van Rompuy steeds luider.

Volgens het Franse persbureau AFP zeggen diplomaten dat er rond Van Rompuy een consensus bestaat. 'Er is een consensus rond zijn naam en met 27 is dat uitzonderlijk. Over niemand anders bestaat er unanimiteit'. De woordvoerder van de premier geeft geen commentaar op de berichten.

Johan Cruijff nieuwe bondscoach Catalaans elftalWat de KNVB nooit gelukt is, lukte de Catalaanse voetbalbond wel: Johan Cruijff gaat er aan de slag als bondscoach.

Politie vindt zes lijken in huis verkrachter

In het huis van een veroordeelde verkrachter heeft de Amerikaanse politie zes lijken in staat van ontbinding gevonden. De verkrachter had eerder een gevangenisstraf van vijftien jaar uitgezeten wegens verkrachting en was in 2005 vrijgekomen.

meteorologen laten het sneeuwen in PekingZondag is Peking onder een sneeuwtapijt bedolven. Dat is eerder ongewoon in november, maar gebeurde onder meer dankzij de hulp van enkele Chinese meteorologen.