Balkenende toch geen Europees President ?

Van Rompuy steeds vaker genoemd als Europese president
Van Rompuy de nieuwe Europees President?
BRUSSEL - In de zoektocht naar de eerste president van de Europese Unie klinkt de naam van de Belgische premier Herman VIn de zoektocht naar de eerste president van de Europese Unie klinkt de naam van de Belgische premier Herman Van Rompuy steeds luider.

Volgens het Franse persbureau AFP zeggen diplomaten dat er rond Van Rompuy een consensus bestaat. 'Er is een consensus rond zijn naam en met 27 is dat uitzonderlijk. Over niemand anders bestaat er unanimiteit'. De woordvoerder van de premier geeft geen commentaar op de berichten.

Tijdens de voorbije top van Europese staats- en regeringsleiders zou Van Rompuy druk gepolst zijn. 'Niemand is tegen hem en velen vragen hem om de post te aanvaarden', zei een andere diplomaat aan AFP.

Naar verluidt zijn de christendemocraten en socialisten vorige week overeen gekomen om de Europese topfuncties onderling te verdelen. De Britse socialist Tony Blair kon zo zijn ambities voor de job van EU-president opbergen.

De socialisten eisen namelijk de topfunctie van Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid op voor één van hen. De Hoge Vertegenwoordiger - de minister van Buitenlandse Zaken van de EU - zal in de praktijk trouwens meer in de pap te brokken hebben dan de president, die de christendemocraten mogen aanleveren. De naam van Blairs partijgenoot David Miliband doet hier de ronde.

En dus duiken er voor de functie van president steeds weer drie namen op, allemaal premiers van kleine, maar stichtende lidstaten: Jan Peter Balkenende van Nederland, Jean-Claude Juncker van Luxemburg, en de Belgische premier: Herman Van Rompuy.

De naam Van Rompuy duikt ook steeds meer in de Europese pers op. 'Van Rompuy wint veld. Hij slaagt er niet alleen nog altijd in zijn fragiel land bijeen te houden, maar staat ook bekend als 'sympathiek' en 'zeer intelligent' binnen de Europese Raad', schreef de Spaanse krant El Mundo.

The Guardian had het over een 'bekwame figuur achter de schermen, die zijn land samen gehouden heeft. Volgens de Britse krant zou Van Rompuy ook de meest aanvaardbare kandidaat in een Frans-Duitse deal zijn.'

Op een formele beslissing is het wachten tot de speciale Europese top eind november. Eerst moet het Tsjechische Hof zich uitspreken over het Verdrag van Lissabon, dat deze functies creëert.0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten