Coffeeshops weer blauw van de rookIn veel coffeeshops doen klanten weer gewoon tabak in hun joint. ‘Wij hebben de indruk dat alle controles stil liggen’.

Een flink aantal coffeeshops in ons land houdt zich niet aan het rookverbod. Dat zegt Willem Panders van het Platform Cannabisondernemingen Nederland, dat tweehonderd shops vertegenwoordigt. ‘Als heel Nederland makkelijker gaat doen over dat rookverbod, dan is het logisch dat ook coffeeshop-eigenaren denken: wij kunnen wel weer wat soepeler met de regels omgaan’.

Bang voor controles hoeven de shops niet meer te zijn, zo lijkt het. Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) laten de coffeeshops de laatste tijd namelijk voor wat ze zijn, zegt Panders. ‘We hebben de indruk dat alle controles stil liggen’.

omstreden

Vanaf de invoering van het rookverbod, vorig jaar juli, was het verbod om te roken voor de coffeeshops het meest omstreden. Meer nog dan het verbod voor andere horeca.

Ondanks protesten lieten veel coffeeshopeigenaren hun zaak verbouwen. Ze lieten bijvoorbeeld een speciale rookruimte inrichten. Naar schatting heeft ongeveer de helft van de coffeeshops op dit moment zo’n rookruimte.

Een klein deel van de shops koos er voor om alleen nog maar een afhaalplek te zijn. En een vrij groot deel besloot voortaan te gaan werken met alternatieven voor tabak. Denk aan joints met pure wiet of hasj (dus zonder tabak) of joints met een tabaksvervanger (bijvoorbeeld hoefbladkruid). Ook worden verdampers en vaporizers (apparaten die lijken op waterpijpen) met pure wiet gebruikt.

Open en bloot

In Den Haag zijn veel coffeeshops waar het tegenwoordig weer blauw staat van de nicotinerook, zegt een Haagse coffeeshophoudster die liever anoniem wil blijven. In haar coffeeshop staat het personeel achter glas, en is er een aparte rookruimte voor klanten.

Ze heeft twee keer controleurs over de vloer gehad; alles was toen in orde. ‘Veel andere coffeeshophouders hebben niet gekozen voor een verbouwing’, zegt ze. ‘Toch wordt daar gewoon gerookt. Dat zie je zo, het gebeurt open en bloot aan de bar’. Kunnen dat geen pure joints zijn? ‘Dat geloof ik niet. Maar heel weinig mensen roken pure joints’.

Controles hebben een lage prioriteit


Ook in Rotterdam houden veel shops zich niet aan het verbod, zegt Myranda Bruin, Rotterdamse coffeeshophouder en woordvoerder van de Vereniging Rotterdamse Coffeeshop Ondernemers. ‘Als er een controleur langskomt, hebben veel coffeeshophouders een verklaring klaarliggen waarin staat uitgelegd waarom ze zich niet aan het rookverbod hoeven te houden’. Maar, zegt ze, sinds de invoering is er in heel Rotterdam geen controleur gesignaleerd.

Heel erg bang voor controle hoeven coffeeshops niet te zijn, zo blijkt. In een reactie zegt de Voedsel en Waren Autoriteit dat controle in coffeeshops een lage prioriteit heeft. Ze controleert vooral in cafés, restaurants, zaaltjes: de reguliere horeca. Toch zijn er wél controles, maar dan alleen als er aanleiding toe is. ‘Wij controleren eigenlijk alleen in coffeeshops als er klachten binnenkomen.’

En áls een controleur een coffeeshop aandoet, dan is het ook nog eens de vraag hoe hij moet controleren of er tabak in joints zit. Bruin: ‘Als iemand een jointje rookt, hebben die controleurs niet het recht om dat af te pakken en door te knippen om te kijken of er tabak in zit. Zo’n joint is bezit van de blower’.

Heel streng

In Amsterdam houden relatief veel shops zich wél aan het rookverbod. Daar zijn namelijk blowers op de bon geslingerd voor het roken van niet-pure joints. Willem Panders van het Platform Cannabisondernemingen Nederland: ‘Er zijn er shops die zich streng aan de regels houden’.

Wie vervolgens in een (strenge Amsterdamse) coffeeshop een pure joint opsteekt, krijgt volgens Panders advies van de coffeeshopmedewerker om voorzichtig te blowen. Als je een pure joint rookt als een joint met tabak, kan het effect namelijk heftig zijn.

Toch ziet Panders ook wel de goede kant van het tabaksvrije blowen: tabak is verslavend, de werkzame stof THC in hasj en wiet níet. En bovendien, vult hij aan: ‘Aan THC is nog nooit iemand doodgegaan’.0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten