Meer dan 17.000 soorten met uitsterven bedreigd

De Kihansi Spray Toad die alleen voorkomt in de omgeving van de Kihansi-watervallen in Tanzania.

Een zeldzame Panamese boomkikker, een knaagdier uit Madagascar en twee hagedissen die alleen op de Filipijnen te vinden zijn. Dat zijn slechts enkele dieren van de 17.000 soorten die met uitsterven bedreigd zijn volgens de 'rode lijst' van de  International Unie voor Milieubehoud (IUCN).

De lijst wordt elk jaar samengesteld door de IUCN, een in Zwitserland gevestigde internationale organisatie. Regeringen en internationale organisaties gebruiken de lijst als leidraad om te beslissen welke soorten beschermd moeten worden.

Van de 47.667 soorten dieren en planten die door de experts van de IUCN onder de loep werden genomen, bleken er 17.291 te voldoen aan de criteria om op de rode lijst te komen. Daarbij zijn een vijfde van alle bekende soorten zoogdieren, meer dan een kwart van de reptielen en zeventig procent van de plantensoorten. Er staan dit jaar een 300 soorten méér op de lijst dan in 2008, maar toen werden wel 2.800 soorten minder bestudeerd.

Bij de nieuwelingen op de rode lijst is er één zoogdiersoort, de oostelijke voalavo, een ratachtig knaagdier uit Madagaskar. Er zijn bijna driehonderd reptielen bijgekomen en 510 zoetwatervissen.

‘Deze resultaten zijn nog maar het topje van de ijsberg’, zegt Craig Hilton-Taylor, die aan het hoofd staat van het team dat de lijst samenstelt. Hij verwacht dat er nog veel meer soorten op de rode lijst zullen komen naarmate wetenschappers de kans krijgen om de toestand van meer soorten te evalueren.


0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten