Ruzie over lichaam van Moeder TeresaIndia weigert pertinent het lichaam van Moeder Teresa over te dragen aan Albanië. ,,Ze was een Indiase staatsburger en ze rust in haar eigen land'', zei een woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.
Moeder Teresa werd op 26 augustus 1910 geboren in een Albanese familie in het toenmalige Ottomaanse Rijk. Om de viering van haar honderdste geboortedag volgend jaar luister bij te zetten wil de Albanese regering dat haar stoffelijk overschot dan in Albanië is herbegraven.

Moeder Teresa trok op jonge leeftijd als missionaris naar India. In de miljoenenstad Kolkata (voorheen Calcutta) werd ze geconfronteerd met de schrijnende armoede van straatkinderen en de bewoners van sloppenwijken. Om hun lot te verbeteren stichtte ze de congregatie van de Missionarissen van Naastenliefde.

In 1951 werd Moeder Teresa Indiaas staatsburger. Na haar dood in 1997 werd ze begraven bij het hoofdkwartier van haar congregatie. Paus Johannes Paulus II verklaarde haar in 2003 zalig.

Toelichting:
Nobelprijswinnares Moeder Teresa kwam in 1929 naar India als zuster Teresa. Zij zei een boodschap van God te hebben ontvangen om haar leven te wijden aan de armen. Toen zij op 5 september 1997 op 87-jarige leeftijd stierf telde haar orde bijna vierduizend nonnen en leidde zij ongeveer zeshonderd weeshuizen, gaarkeukens, daklozencentra en klinieken over de gehele wereld.

Zij kreeg echter ook kritiek, omdat zij zich verzette tegen geboortebeperking en giften accepteerde van dictators als de Haïtiaan Jean Claude Duvalier.

Moeder Teresa werd in 2003 zaligverklaard op grond van een wonderbaarlijke genezing van een Indiase vrouw met een ongeneeslijke tumor. Miljoenen rooms-katholieke gelovigen dienden verzoeken in voor haar heiligverklaring, maar daarvoor is volgens de katholieke traditie nóg een wonder nodig dat aan haar kan worden toegeschreven.

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten