Tweede Nederlander overleden aan Mexicaanse griep. RIVM: Geen toenameOp 20 augustus is in Nederland een tweede patiënt met Nieuwe Influenza A (H1N1) overleden. Het gaat om een 58-jarige man die hiervoor al enige tijd in het ziekenhuis was opgenomen en ook een andere onderliggende aandoening had. In totaal zijn in Nederland nu twee personen overleden (mede) door Nieuwe Influenza A (H1N1).

Per 15 augustus is de meldingsplicht voor Nieuwe Influenza A (H1N1) in Nederland veranderd. Nu worden alleen nog patiënten gemeld met Influenza A die in het ziekenhuis zijn opgenomen op grond van de ernst van hun ziektebeeld en/of patiënten die aan influenza zijn overleden. Er zijn dus geen absolute getallen meer bekend over het aantal nieuwe patiënten in Nederland met Nieuwe Influenza A (H1N1).

Op 15 augustus 2009 zijn de meldingscriteria voor Nieuwe Influenza A (H1N1) gewijzigd. Niet alle gevallen worden meer gemeld; en dit betekent ook dat er geen overzichten meer kunnen worden gegeven van aantallen laboratoriumbevestigde gevallen.
Op basis van de nieuwe meldingscriteria zijn vanaf 15 augustus 10 patiënten gemeld die wegens een laboratoriumbevestigde infectie met Nieuwe Influenza A (H1N1) werden opgenomen in het ziekenhuis. Het totale aantal gemelde ziekenhuisopnames wegens de Nieuwe Influenza A (H1N1) komt daarmee op 46.

Nu de meldingsplicht is gewijzigd komt de informatie over vóórkomen van influenza in de bevolking vooral van de huisartsenpeilstations van het NIVEL. Hier wordt het aantal patiënten geregistreerd dat zich meldt met griepachtige klachten. Dit aantal is de afgelopen week niet toegenomen. Bij een deel van de patiënten wordt een monster afgenomen om door middel van virologisch onderzoek aan te tonen of daadwerkelijk sprake is van influenza. In de 16 door de huisartsen in week 33 ingestuurde monsters werd geen influenzavirus gevonden.
In de week die eindigt op woensdag 19 augustus 2009 is in de totale sterftecijfers van het CBS geen verhoging te zien.
De meeste activiteit van het Nieuwe Influenza A (H1N1) virus is op het zuidelijke halfrond.

Conclusie: Er zijn geen aanwijzingen dat de verspreiding van de Nieuwe Influenza A (H1N1) in Nederland onder de algemene bevolking de afgelopen week is toegenomen.

Bron: RIVM


0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten