Hoogste Duitse hof: proces Demjanjuk gaat door
Het Duitse federale constitutionele hof heeft bepaald dat het proces tegen John Demjanjuk doorgang moet vinden. Demjanjuk had het hof verzocht het proces tegen hem af te gelasten. Dit verzoek is woensdag door het hof in Karlsruhe afgewezen.

Het proces tegen de 89-jarige Demjanuk, op beschuldiging van medeplichtigheid aan de moord op duizenden mensen in het concentratiekamp Sobibor, gaat op 30 november van start. Artsen hebben geconcludeerd dat hij terecht kan staan als de zittingen beperkt blijven tot twee keer anderhalf uur per dag.

Het is de bedoeling dat het proces plaatsvindt in een gebouw van justitie in München, niet in de gevangenis waar Demjanjuk in voorlopige hechtenis zit. Er zijn tot begin mei in totaal 35 procesdagen gepland.

Demjanjuk kan op de aanklacht hooguit tot vijftien jaar celstraf worden veroordeeld.

De door de Verenigde Staten uitgewezen Demjanjuk werd in juli in staat van beschuldiging gesteld wegens medeplichtigheid aan de moord op 27.900 mensen in Sobibor, waar hij in de oorlog kampbewaker zou zijn geweest. De in Oekraïne geboren Demjanjuk houdt staande dat hij in het Russische Rode Leger heeft gediend en als krijgsgevangene in Duitsland is beland. Hij zou nooit iemand kwaad hebben berokkend.

De aanklagers beschikken echter over een SS-identiteitskaart, waarop een jeugdige Demjanjuk te zien is. Ook worden zijn lengte en gewicht vermeld. Op de kaart staat dat hij werkzaam is in Sobibor.

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten