Prostaatkankerkuur kan hart schadenBERLIJN 
Een veelgebruikte kuur tegen prostaatkanker schaadt het hart van sommige patiënten.

Hormoonbehandeling van prostaatkanker verhoogt de kans op hartproblemen, blijkt uit onderzoek van Mieke Van Hemelrijck (King's College, Londen) bij 30.642 Zweedse mannen met de ziekte. Van elke duizend patiënten krijgen er tien als nevenwerking van de hormoonbehandeling een infarct of een andere hartkwaal. Uit voorzorg een cardioloog bij een kankerbehandeling betrekken kan dus wijs zijn, vindt Van Hemelrijck.
Elk jaar krijgen 670.000 mannen een diagnose van prostaatkanker. De ziekte staat tweede in het rijtje van vaakst voorkomende kankers bij mannen, na longkanker. Hormoontherapie blokkeert de werking van testosteron dat tumoren doet groeien. Dat gaat door de testosteronproductie te stoppen, door de teelballen weg te halen of medicijnen in te spuiten die de hormoonproductie remmen.

Ook worden soms anti-androgene pillen voorgeschreven, die niet de testosteronproductie remmen maar verhinderen dat het hormoon aanmeert bij prostaatcellen. Die laatste therapievorm is minder schadelijk voor het hart, aldus Van Hemelrijck op een kankerconferentie in Berlijn.

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten