Chemo tijdens zwangerschap: niet ten koste van het kindKinderen die prenataal aan chemotherapie worden blootgesteld omdat hun moeder ziek is, blijken op korte en ook op langere termijn geen hinder te ondervinden van die behandeling.

Een eerste verklaring is dat de placenta voor de meeste chemotherapeutische medicijnen als filter functioneert, concludeert Kristel Van Calsteren in haar doctoraatsstudie, die ze gisteren in Leuven verdedigde. Ze baseerde zich daarvoor op 64kinderen, van wie de meesten de afgelopen vijf, zes jaar in Vlaanderen werden geboren. Enkele oudere kinderen, tot 15 jaar, werden ook in het onderzoek opgenomen.

Een tweede belangrijk element, zo zegt professor Frederic Amant van de KU Leuven, is dat chemotherapie niet wordt toegediend tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. 'Want dan worden bij de foetus de organen gevormd, en dat is een erg kwetsbare periode.'

Voor het overige verschilt de chemotherapie bij zwangere vrouwen niet van die bij niet-zwangeren. Maar de zwangerschap wordt wel veel stipter opgevolgd, om te zien of het kind goed blijft groeien. Bij welbepaalde types kanker en behandelingen kwam er groeivertraging in de baarmoeder voor, stelde Van Calsteren vast. Maar de kinderen haalden deze na de geboorte in. Er deden zich niet meer aangeboren afwijkingen voor dan anders. Die geruststellende gegevens worden binnenkort gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Van Calsteren stelde ook vast dat de maximumconcentraties van de chemotherapie in het bloed minder hoog zijn, omdat de producten over een groter volume worden verdeeld en sneller uit het lichaam worden verwijderd. Verder onderzoek hierover is aangewezen, concludeert ze.

Eerder waren er geen cijfers over de gezondheid van kinderen die geboren worden na chemotherapie tijdens de zwangerschap. In veel landen is het nog gangbaar om zwangere vrouwen met kanker aan te manen de zwangerschap te onderbreken.

http://www.cancerinpregnancy.org/

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie plaatsen