Colombiaanse cocaïnebaron krijgt 45 jaarEen rechtbank in het Amerikaanse Miami heeft woensdag de Colombiaanse drugsbaron Diego Montoya Sanchez of 'Don Diego' tot 45 jaar celstraf veroordeeld. Montoya wordt verantwoordelijk gehouden voor minstens 1500 moorden. Hij stond jarenlang naast Osama bin Laden op de lijst van meest gezochte misdadigers.

Er was een beloning van vijf miljoen dollar voor de arrestatie van Montoya uitgeloofd, maar hij wist lange tijd aan justitie te ontkomen door politie en militairen om te kopen. De 48-jarige bekende in augustus schuld aan samenzwering voor de import van cocaïne in de Verenigde Staten, gangsterpraktijken en obstructie van justitie. Hij is tevens veroordeeld tot terugbetaling van een halfmiljoen dollar.
Montoya was een van de leiders van het Norte del Valle-kartel, dat in zo'n veertien jaar een hoeveelheid cocaïne ter waarde van ruim tien miljard dollar smokkelde. Hij was de laatste van de grote drugsbaronnen en kon in 2007 door de Colombiaanse politie worden gearresteerd.

De cocaïne werd via Mexico naar de VS gebracht. Het kartel kwam midden jaren negentig voort uit de Medellin- en Calikartels. Tegenwoordig is de drugssmokkel in handen van kleinere bendes, die vooral opereren vanuit Mexico.

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten