Wetten van Newton en Einstein op de helling?



Een internationaal team van astronomen heeft mogelijk een nieuwe, nog onbekende kracht in het heelal gevonden die zijn invloed uitoefent op de donkere materie en alle sterrenstelsels.

Als deze nieuwe factor inderdaad bestaat, moet het huidige begrip van zwaartekracht waarschijnlijk worden herzien. Ook de bekende wetten van Newton en Einstein gelden dan niet meer.



Sleutel
Als de wetenschappers de kracht precies kunnen benoemen en doorgronden, is wellicht een nieuwe sleutel gevonden tot het begrijpen van de sterrenstelsels in de geschiedenis van de kosmos. "De kracht zou het raadsel van de expansie van het heelal kunnen oplossen", volgens het team. De astronomen publiceren hun spectaculaire ontdekking vandaag in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

Donkere materie
Wat we nu weten is dat de materie in sterrenstelsels bijeengehouden wordt door zwaartekracht. Omdat de sterren heel snel bewegen, is nog een extra kracht nodig.

Dat heet donkere materie. Astronomen namen tot nu toe aan dat de donkere materie door zwaartekracht invloed uitoefent op gewone materie, waaruit alles op aarde bestaat.



Wisselwerking
Maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat er waarschijnlijk nog een onbekende kracht in het spel is, die zorgt voor de wisselwerking tussen donkere en gewone materie. Als deze nieuwe factor inderdaad bestaat, moet het huidige begrip van zwaartekracht waarschijnlijk worden herzien.

                                                    

1 Reacties >>REAGEER<<:

Anoniem zei

Nieuwgier,je link boven het bericht linkt naar het Nujij-artikel welke weer verwijst naar dit artikel.

Heb je ook een verwijzing naar het orginele artikel op Nature ?

Een reactie posten