Rekrutering van kindsoldaten in Colombia neemt toe


Helaas over de hele wereld een probleem...

De rekrutering van kinderen door gewapende groeperingen in Colombia wordt heviger.


Dat is één van de conclusies uit het onderzoek De onzichtbare misdaad van de Coalitie tegen de betrokkenheid van jongens, meisjes en jongeren bij het gewapend conflict. War Child maakt deel uit van de coalitie, die deze week stilstaat bij haar 10-jarig bestaan.

Steeds jonger

Uit het onderzoek blijkt dat de gewapende groepen in Colombia de rekrutering van kinderen hebben opgevoerd. De gemiddelde leeftijd waarop een kind nu toetreedt tot één van de gewapende groepen is met
een jaar gedaald tot 12,8 jaar! In heel Colombia lopen kinderen het risico slachtoffer te worden van deze
oorlogsmisdaad.

Onzichtbare misdaad

Met het boek De onzichtbare misdaad wil de coalitie aandacht vragen voor de betrokkenheid van jongeren bij het gewapend conflict. Ook roept de coalitie de Colombiaanse justitie op een einde te maken aan de straffeloosheid. De autoriteiten moeten meer werk gaan maken van het berechten van diegenen die verantwoordelijk zijn voor de rekrutering van jongeren.

Verbeteren gerechtelijke procedures

In de publicatie reikt de coalitie handvatten aan om gerechtelijke procedures te verbeteren, waarbij de rechten van gedemobiliseerde kindsoldaten voorop moeten staan. Ook vraagt zij speciale aandacht voor de positie van meisjes, omdat bij hen vaak ook sprake is geweest van seksueel geweld.

8.000 tot 11.000 kinderen

VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon presenteerde onlangs nog een rapport aan de Veiligheidsraad over kinderen en gewapend conflict in Colombia. Het rapport laat een alarmerend beeld zien: Nog altijd worden kinderen in Colombia vermoord, verminkt, gemarteld, verkracht, gerekruteerd en gekidnapt. Daders worden bijna nooit bestraft. Volgens het rapport worden in Colombia tussen de 8.000 en 11.000 kinderen ingezet in het gewapend conflict!


War Child in Colombia

Naast preventie en re-integratie richt War Child zich in Colombia op beleidsbenvloeding. Daarom is War Child lid van de Coalitie tegen de betrokkenheid van jongens, meisjes en jongeren bij het gewapend conflict. Zo zorgen we ervoor dat het onderwerp ‘kindsoldaten’ op de politieke agenda komt en blijft.

Wat doet War Child nog meer in Colombia? Lees erover in het online jaarverslag.

Concert voor kindsoldaten

Voor alle kindsoldaten in de wereld wordt op 31 oktober 2009 in het World Forum Theater in Den Haag de indrukwekkende, multiculturele vredesmis ‘The Armed Man: a mass for peace’ van de Engelse componist Karl Jenkins opgevoerd.

 Lees meer over dit concert voor kindsoldaten.   


Bron: War Child

4 Reacties >>REAGEER<<:

Anoniem zei

Dit is heel schokkend ! echt heel erg !britney 11 jaar haaksbergen

Anoniem zei

dit is echt erg et moet stoppen

Anoniem zei

DIT IS HEEL ERG

Anoniem zei

123456789

Een reactie posten