Betere wettelijke bescherming van homoseksuele werknemersDe FNV heeft vandaag een brief gestuurd naar de Tweede Kamer over de herziening van de Algemene wet gelijke behandeling. De FNV richt zich met name op de zogenaamde enkele feit- constructie die homoseksuele werknemers in religieuze instellingen onvoldoende bescherming biedt.


De enkele feit-constructie houdt in dat je mensen niet mag weigeren om het enkele feit dat ze homo zijn of een homoseksuele relatie hebben. Maar bijkomende omstandigheden maken dit wel mogelijk.

Potentiele spanning
Minister Plasterk zei hierover in een interview in Trouw van 8 mei jl.: De huidige wet is een compromis. Discrimineren mag niet, en het feit dat je homo bent of relaties hebt, mag geen reden zijn om je te weigeren. Maar de wet laat in het midden wat er gebeurt in specifieke situaties, waarin andere aspecten ook een rol spelen. Daar zit een potentile spanning. Vandaar dat we de Raad van State hebben gevraagd of die balans intact kan blijven in een nieuwe formulering.

Grondslag
Op basis van de enkele feit- constructie kunnen instellingen met een religieuze grondslag bijvoorbeeld docenten van school sturen die openlijk vormgeven aan hun seksuele voorkeur en daarmee de grondslag van de instelling zouden schenden. Hierbij kun je denken aan deelname aan de Gay Pride, lidmaatschap van een homo-organisatie of tijdens een lesuur openlijk praten over samenwonen met je partner.

Angst
De FNV is bekend met werknemers die vanwege hun lesbische, homoseksuele, biseksuele of transgender (LGBT) identiteit de collegiale relaties op de werkvloer vrezen. Bij instellingen met een religieuze grondslag die homoseksualiteit afwijzen, zijn mensen als de dood dat collega's of leerlingen er achter komen en dat er gevolgen zullen zijn voor het uitoefenen van het vak en, uiteindelijk, voor de rechtspositie.

Wat wil de FNV
De FNV wil LGBT-mensen op de werkvloer hiervan helpen vrijwaren. Een effectieve Algemene wet gelijke behandeling is daarvoor een belangrijk instrument. De FNV vindt dan ook dat de enkele feit-constructie beter kan vervallen. Ook wil de FNV dat het kabinet tegelijkertijd zoekt naar een wettekst die dezelfde behandeling van LGBT-werknemers op een andere wijze niet toch weer mogelijk lijkt te maken.

Meer informatie:

Dossier FNV homo-emancipatie

Lees hier de brief van de FNV van 28 september aan de Tweede Kamer:


                   

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten