'Banken groter probleem dan vóór crisis'

Joseph Stiglitz (foto afp)
'Het financiële systeem vormt een groter probleem voor de gezondheid van de wereldeconomie dan voor de crisis.' Dat is de mening van de voormalige hoofdeconoom van de Wereld Bank, Joseph Stiglitz. Overheden wereldwijd, en de VS in het bijzonder, hebben volgens Stiglitz nagelaten het banksysteem te hervormen na de implosie van Lehman Brothers en de kredietcrisis.
'In de VS en verschillende andere landen zijn de systeembanken alleen maar groter geworden', stelt Stiglitz in een interview aan persagentschap Bloomberg. Systeembanken zijn banken met een aanzienlijke omvang die, wanneer ze in de problemen komen, een crash van het financiële systeem kunnen veroorzaken. Dat doet Stiglitz concluderen dat ze een groter risico vormen voor de wereldeconomie dan in 2007, voor de crisis.

Stiglitz staat niet alleen met die stelling. Ook voormalig Fed-voorzitter Paul Volcker raadde de regering Obama eerder aan om de grote bankinstellingen aan te pakken. Een jaar na het kapseizen van Lehman Brothers zijn de activa van Bank of America alleen maar gegroeid. Die van Citigroup zijn intact gebleven. In het VK heeft Lloyds Banking Group, voor 43 procent in handen van de overheid, de activiteiten van HBOS opgeslokt. In Europa gebeurde hetzelfde met Fortis Bank, waarvan de Belgische en Luxemburgse activiteiten overgekocht werden door BNP Paribas.

Volgens Stiglitz wordt de banksector om politieke redenen niet hard genoeg aangepakt. 'Momenteel wordt er niets significants gedaan, en in de banksector is het stilaan business as usual.' Stiglitz verwacht niet veel van de G20 top volgende week in Pittsburgh, waar ondermeer het probleem van de bankbonussen op de agenda staat. 'De overheid is heel terughoudend om de problemen aan te pakken, vooral in de VS, waar we miljarden in de sector hebben gepompt.

Stiglitz, voormalig hoofdeconoom van de Wereld Bank en momenteel adviseur van het Witte Huis zei ook dat de wereldeconomie allesbehalve op het droge is. 'We staan aan de vooravond van een lange periode van economische malaise. Er zal groei zijn in de VS, maar niet genoeg om de bevolkingsaangroei te dragen. Wanneer de modale Amerikaan geen inkomen heeft, is het heel moeilijk voor te stellen hoe de VS de vraag zal genereren die de wereldeconomie nodig heeft.' De VS zit bovendien in een uiterst moeilijk parket om de monetaire stimuli een halt toe te roepen, meent de econoom.

Bron: Tijd.be

                                              

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten