Trafigura: Greenpeace en VN negeren informatie


Milieuorganisatie Greenpeace en VN-rapporteur Okechukwu Ibeanu hebben bewust informatie genegeerd die olie- en grondstoffenhandel Trafigura hen had aangeboden. Dat stelt Trafigura vrijdag. De verklaringen van Greenpeace en Ibeanu over doden en zieken in Ivoorkust door stoffen uit het schip Probo Koala zijn volgens Trafigura onjuist en niet onderbouwd door wetenschappelijk bewijs.


Donderdag meldde Ibeanu dat de dood van zeker vijftien mensen in 2006 in de Ivoriaanse havenstad Abidjan volgens hem een gevolg was van vervuiling door stoffen uit het schip Probo Koala. Ook vele ziekenhuisopnames zouden daaraan zijn toe te schrijven. Eerder al meldde Greenpeace over bewijs te beschikken dat de topman van Trafigura en een aantal medewerkers wisten dat het door hen ingehuurde schip Probo Koala gif dumpte in Abidjan.


Trafigura, dat de Probo Koala huurde, heeft altijd gezegd niet verantwoordelijk te zijn voor de affaire en ook een aantoonbaar verband te betwisten tussen de bijtende stoffen uit de Probo Koala en de ziekte- en sterfgevallen. De stoffen zouden wel een onaangename geur veroorzaken maar geen massale verwondingen, ziektes of sterfgevallen.

Om dit aan te tonen stelt het bedrijf onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek te hebben laten uitvoeren. Greenpeace en de VN-rapporteur hebben het bewijs hieruit, dat de stelling van Trafigura onderbouwt, volgens Trafigura genegeerd.

Bron: De Pers
Zie hier de video reportage van RTV Utrecht
Bookmark and Share                                               

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten