4,5 miljoen kinderen dreigen te sterven


Oxfam Novib waarschuwt dat 4,5 miljoen kinderen kunnen sterven als rijke landen geen extra geld - bovenop de bestaande hulp - vrijmaken om de gevolgen van klimaatverandering in arme landen te bestrijden. Dit blijkt uit het Oxfam-rapport Beyond Aid dat vandaag wordt gepubliceerd.

16 september, 2009

Mensen in arme landen leiden nu honger, halen hun kinderen van school af of verkopen vee omdat falende oogsten, als gevolg van klimaatverandering, hen daartoe dwingen. Daarom wil Oxfam Novib het kabinet aan haar belofte houden, dat de financiering van klimaatbeleid in arme landen niet ten koste mag gaan van het ontwikkelingsbudget. Zo is het in 2007, tijdens de VN-klimaattop op Bali, ook afgesproken. Het geld voor klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden dient nieuw en additioneel te zijn. Premier Balkenende heeft dit in juli 2009 nog zwart op wit bevestigd. Nederland moet hiervoor blijven vechten met medestanders als Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Zeker wanneer de EU in oktober haar inzet bepaald voor de onderhandelingen in Kopenhagen over een nieuw klimaatverdrag.

Het Oxfam-rapport Beyond Aid waarschuwt niet alleen voor kindersterfte. Zonder additioneel geld, zullen 75 miljoen kinderen niet langer naar school gaan, staat de toegang van 8,6 miljoen mensen tot hiv- en aidsbehandelingen op het spel en komen de Millenniumdoelen in gevaar. Er is naar schatting 50 miljard dollar voor klimaataanpassing in arme landen nodig.


Oxfam Novib is ernstig bezorgd over de opstelling van minister Bos van Financiën. Onlangs stelde hij dat hij alle opties voor de financiering van klimaatmaatregelen open wil houden; dus ook het huidige budget voor ontwikkelingssamenwerking.

Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib: Het ontwikkelingsbudget daalt als gevolg van de economische krimp. Het kan niet zo zijn dat dit budget ook nog gekort wordt om de aanpak van klimaatverandering in ontwikkelingslanden te financieren. Je kunt een euro maar n keer uitgeven. Strijd tegen klimaatverandering mag niet de vijand worden van de strijd tegen HIV/AIDS of armoede.

Niet de ontwikkelingslanden zijn de schuldig aan de opwarming van de aarde, maar de rijke gendustrialiseerde landen. Helaas zijn het wel de armste landen, die nu al de schade van klimaatverandering ondergaan. Daarom is het rechtvaardig dat de rijke landen ontwikkelingslanden hiervoor extra financieel ondersteunen. Dat is geen nieuwe hulp, maar compensatie voor geleden schade, aldus Karimi.

Deze waarschuwing komt aan de vooravond van de VN-Klimaattop in New York op 22 september. Daar zal president Obama de VN voor de eerste keer over klimaatverandering toespreken. Na deze top komt de G20 op 24 september bijeen. De financiering van klimaataanpassingen staat dan hoog op de agenda. Oxfam Novib maakt zich ernstig zorgen dat de klimaatonderhandelingen in december in Kopenhagen mislukken als regeringsleiders nu geen concrete bedragen toezeggen.

Bron: Oxfam Novib, 16 september, 2009

Hieronder een bekend filmpje gevonden op YouTube




Bookmark and Share

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten