Barroso belooft omgooien van Europese agenda

                                                                Illustratie: Edo Draaijer
Straatsburg
Voorzitter José Manuel Barosso van de Europese Commissie wil ,,de Europese agenda omgooien'', als hij een nieuwe termijn krijgt. Hij zei dat dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg. Dat debatteerde over de herbenoeming van de Portugees, waarover woensdag gestemd wordt.

Barroso noemde het bestrijden van de economische crisis en de klimaatproblemen de belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren. Die kunnen volgens hem alleen worden aangepakt door een sterk Europa. Versterking van de Europese Commissie is daarom nodig, aldus Barroso. Hij vroeg het parlement om ,,partijoverschrijdende steun'', zodat de nieuwe commissie zo krachtig mogelijk kan opereren.

Barroso noemde de Europese Commissie en het Europees Parlement ,,de Europese instellingen bij uitstek'' en drong aan op een ,,speciaal partnerschap'' tussen beide organen.
Barroso, lid van de christendemocratische EVP (waartoe ook het CDA hoort), werd in juni unaniem voorgedragen door de EU-leiders voor een nieuw mandaat. Maar een groot deel van het parlement ziet de Portugees niet zitten. Zijn critici verwijten hem dat hij de afgelopen jaren te weinig ambitieus was en te veel achter de lidstaten aanhobbelde. Vooral de socialisten (met de PvdA) en de groenen (met GroenLinks) zullen woensdag overwegend tegenstemmen.

Naar verwachting zal Barroso het toch halen, omdat een deel van de liberalen (met VVD en D66) wel voor zijn herbenoeming stemt. De conservatieven (met de ChristenUnie) hebben eerder al gezegd de Portugees aan een tweede termijn te willen helpen. Fratcievoorzitter Martin Schulz van de socialisten verweet Barroso daarom dat hij zijn herbemoeming probeert te bereiken met hulp van eurosceptici.

Barroso probeerde dinsdag zich van zijn progressieve zijde te laten zien door te pleiten voor een sociale markteconomie en ,,groene, intelligente groei''. Ook beloofde hij nieuwe eurocommissarissen voor grondrechten, migratie en de coördinatie van het klimaatbeleid.

Fractieleider Daniël Cohn-Bendit van de groenen sprak zijn verbazing uit over de koerswending van Barroso. ,,We vertrouwen u niet meer.''
Bron: EuropaNU
                                                   

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten