Dwergplaneet ontdekt bij Jupiter en Ganymedes na 7 jaar in kaart gebracht

Parijs
Astronomen hebben op woensdag een dwerg planeet beschreven in de verre, bevroren uithoeken van ons zonnestelsel en onthulde een geologische kaart van Ganymedes, een ijzige satelliet van Jupiter. Tevens de grootste sateliet van ons zonnestelsel.

Ruimte wetenschappers werden verwend met de meest gedetailleerde foto's van deze ongrijpbare objecten op het European Planetary Science Congress in Potsdam, net buiten Berlijn.

Het team van observeerders geleid door Pedro Lacerda, van Queen's University, te Belfast, gebruikte een gigantische infrarood telescoop bovenop een berg in Hawaï, om zo een ongekend uitzicht te krijgen op de bevroren mini wereld genaamd Haumea, die voor het eerst gesignaleerd werd in 2005.

Bekend als een dwergplaneet, Haumea draait in een ruime baan om de zon in een regio voorbij Neptunus ook wel bekend als de Kuipergordel of the Kuiper Belt.

Het is het op drie na grootste object in de gordel dat ons tot nu toe bekend is, na Eris, Pluto - eenmaal een planeet, maar controversiële gedegradeerd in 2006 - en Makemake.

Haumea draait op een buitengewoon snel tempo, kennelijk het gevolg van een enorme botsing met een andere ruimte object meer dan een miljard jaar geleden, zei Lacerda in een persbericht.

Een "dag" duurt daar slechts 3,9 uur, gedreven door een tol effect  zo woest dat de planetoïde is misvormd tot de vorm van een langgerekte diamant, 2.000 km (1.200 mijl) bij 1.600 km (1.000 mijl) bij 1.000 km (620 mijl) .

Ondanks het tol effect, vond Lacerda een intrigerende donker rood gebied op Haumea's heldere witte oppervlak , dat zou volgens het hoofd van het onderzoek een indicatie kunnen zijn van een gebied rijk aan mineralen en organisch (koolstof-rijke) verbindingen, of eventueel een hoge concentratie van kristallijn ijs.

Door middel van spectrometrische observaties, die volgend jaar zullen plaatsvinden, met behulp van de nieuwe European Southern Observatory's Very Large Telescope, gaan de onderzoekers de samenstelling van de plek proberen te bepalen, zodat de wetenschap meer te weten komen over hoe de Kuipergordel objecten werden gevormd.

Monnikenwerk
Het 'levenswerk' van Wes Patterson, van de Johns Hopkins University, Maryland, USA, die zeven jaar monnikenwerk verricht heeft om de eerste geologische kaart van Ganymedes te compileren, de grootste satelliet van het Zonnestelsel, is voltooid. De kaart is samengesteld uit de gegevens van de in 1979 succesvolle observatievluchten van de Voyager 1 en 2 en de Galileo missie van 1995 tot 2003, beide missies waren van NASA.

De kaart is pas de derde ooit die een volledig beeld van de oppervlakte eigenschappen van een satelliet geeft. Tot nu toe werden alleen onze eigen Maan en Callisto, een kraterige maan van Jupiter,  in kaart gebracht.
Callisto werd ontdekt  in 1610 door Galileo Galilei. Het is de op twee na grootste maan in het zonnestelsel, met ongeveer dezelfde afmeting als Mercurius.
  
Deze foto, in 2008 vrijgegeven door NASA, op deze opname heeft de Hubble Space Telescope Jupiter en haar maan Ganymedes (rechtsonder) gevangen . Astronomen hebben zich afgerond een zeven jaar lang inspannen om de eerste geologische kaart van Ganymedes te fabriceren, Ganymedes is de grootste satelliet van ons zonnestelsel.
Foto van Jupiter, genomen door de Hubble Space Telescope, Jupiter slokte passerende komeet op in het midden van de vorige eeuw, uiteindelijk, opmerkelijk genoeg, verliet de komeet 12 jaar later de planeet weer, hebben de astronomen gemeld.
 
vrijgegeven woensdag 9 september 2009, genomen door de Hubble Space Telescope na de reparaties en upgrade, toont een botsing van vijf sterrenstelsels en onthuld een prachtig assortiment van sterren met een breed scala aan kleuren, van jonge blauwe sterren tot rode stervende sterren.
                                                                                                        Dit is een oudere foto van Jupiter
                                                                                           
De foto links presenteert Jupiter, vrijgegeven op woensdag 9 september, het beeld is scherp en je krijgt een goede indruk van de atmosfeer van de gasreus.
De atmosfeer van Jupiter bestaat hoofdzakelijk uit waterstof en helium. Andere gassen die worden aangetroffen zijn methaan, ammoniak, waterstofdeuteride, ethaan en waterdamp. Waterstoffosfide, waterstofsulfide en ammoniumhydrosulfide komen slechts sporadisch voor. Deze gassen zorgen voor de rode, bruine en witte wolken. De dichtheid en de lage temperatuur zorgen ervoor dat de atmosfeer van Jupiter zich meer als een vloeistof dan als een gas gedraagt. De vele stormen in de atmosfeer worden vermoedelijk veroorzaakt door de hoge temperatuur in de kern van de planeet en de snelle rotatie.
 Deze door de NASA ongedateerd vrijgegeven afbeelding, uitgebracht woensdag 9 september 2009, is genomen door de gerenoveerde  Hubble Space Telescope, De foto toont hoe sterren tot leven komen in de geweldige uitbarstingen in de chaotische Carina nevel.
Deze door de NASA ongedateerd vrijgegeven afbeelding  , uitgebracht woensdag  9 september 2009, is genomen door de ge upgrade Hubble Space Telescope , de afbeelding toont een hemellichaam dat eruitziet als een delicate vlinder
Een afbeelding van Mars, de kleuren zijn zorgvuldig afgestemd om een realistisch beeld van de tinten van Mars weer te kunnen geven.
 Deze foto gemaakt in 2005 door de Hubble Space Telescope toont Mars . Het European Space Agency (ESA) heeft een overeenkomst gesloten met zijn Russische tegenhanger Roscosmos om twee projecten samen te werken waaronder de exploratie van Mars, melde het Russische persbureau Interfax onlangs.

Bron:  Yahoo News
Bookmark and Share

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten