SP: De AOW is helemaal niet onbetaalbaar

Den Haag
Het kabinet misbruikt de crisis om een sociale verworvenheid om zeep te helpen.
De AOW-leeftijd. De SP zegt: 65 blijft 65. En met ons vele Nederlanders. Nederlandse burgers die zijn voorgelogen door CDA, PvdA en ChristenUnie. Dat noemen we kiezersbedrog. Of moet ik eigenlijk zeggen: crisisbedrog?" Dit zei Agnes Kant dinsdagochtend tijdens de algemene beschouwingen. De SP-fractievoorzitter gaf tevens aan dat de verhoging van de AOW-leeftijd -in tegenstelling tot wat het kabinet beweert- onnodig is.

"De AOW is helemaal niet onbetaalbaar. Allemaal kletspraat. Kletspraat, gericht op het zaaien van angst. Om iedereen vervolgens te doen geloven dat het onvermijdelijk is. Natuurlijk het aantal 65-plussers neemt toe, en dus nemen de uitgaven aan AOW toe. Maar die kosten betalen die 65-plussers zelf. Wat de AOW meer gaat kosten, wordt ook meer opgebracht door de extra belastinginkomsten over de pensioenen.", aldus Kant.

Verder vindt de SP dat de rekening van de crisis bij de verkeerde mensen wordt gelegd. Kant: Wie gaat de crisis betalen? Niet de bonusjagers maar de studenten, niet de bankiers maar de bejaarden, niet de veroorzakers maar de slachtoffers. Waarom zulke fluwelen handschoenen voor de veroorzakers van de crisis? Waarom draait de bonuscaroussel gewoon door? U laat de daders wegkomen. Tot grote woede van het Nederlandse volk. "Terechte woede."

Daarnaast maakt Kant zich grote zorgen over de staat van de publieke sector. Ze verwees hierbij naar de onderzoeken die de SP doet onder agenten, leraren en medewerkers in de zorg. "Na jarenlange vermarkting en bezuinigingen, is deze verschraald, ontmenselijkt en verziekt door bureaucratie en managementlagen."

De oplossingen van ervaringsdeskundigen liggen dan ook voor de hand. Zij willen investeringen in plaats van bezuinigingen. Zij willen schaalverkleining in plaats van schaalvergroting. Zij willen werken met mensen, in plaats van zichzelf verliezen in bureaucratische papieren.

Maar bovenal willen zij dat er naar hen geluisterd wordt. Geluisterd naar hun ervaringen en hun oplossingen. "Dan zullen ze hun werk met hart en ziel kunnen en willen blijven doen."

Bron: SP

Bookmark and Share

                                               

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten