Bos: Jaren van tekorten op komst

Minister van Financiën Wouter Bos waarschuwt voor jaren van begrotingstekorten bij de overheid. ,,Zelfs als we weer net zo hard gaan groeien als voor de crisis, krijg je het tekort niet weg'', zei Bos dinsdag in een toelichting op zijn miljoenennota.

Bos voorspelde dat de effecten van de crisis ,,nog heel lang na zullen dreunen in de Nederlandse samenleving en de Nederlandse economie''. De werkloosheid en de overheidstekorten zullen volgens Bos langer blijven dan ons lief is. Het kabinet zal daar iets aan moeten doen, ,,met minder middelen, dat is de harde realiteit''.

Om de overheidstekorten en de staatsschuld uiteindelijk toch terug te dringen zet het kabinet topambtenaren aan het werk om op twintig terreinen te zoeken naar bezuinigingsmogelijkheden van minimaal 20 procent per terrein. Dat levert in theorie een besparing op van 40 miljard euro, wat de politiek de mogelijkheid geeft nog te kiezen uit de voorstellen.

Bos verwacht dat de heroverwegingen zo fundamenteel zullen zijn dat de politieke partijen hun eigen mix kunnen kiezen voor de verkiezingsprogramma's.

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten