Water op de maan


Zaterdag 19 September 2009,
Tien jaar geleden ontwikkelde Faith Vilas, directeur van de meervoudige-spiegel telescoop in Arizona, een  obsessie voor de maan.

In de gegevens van de Galileo missie naar Jupiter zag zij iets vreemds op de foto's die op de terugreis zijn genomen van de maan. Zij merkte een vreemd patroon op bij de kraters van de maan op het uiterste zuiden van de enige sateliet van de aarde. Toen zij de afbeeldingen op een bepaalde infrarood frequentie filterde,(Infrarood Spectrum) merkte zij een bijzonder signaal op. Het signaal word (zoals bekend is bij Asteroïden) gekoppeld aan het phyllosilicates mineraal dat twee zaken nodig heeft om te ontstaan, namelijk water en warmte. Zou dit het bewijs zijn voor datgene dat wetenschappers al zolang vermoeden?
De aanwezigheid van water op de maan?


In 1999 had Faith Vilas haar theorie al openbaar gemaakt op een wetenschappelijke conferentie voor maan-wetenschappers. Toen werd zij min of meer verguisd en werd haar theorie niet in de vooraanstaande wetenschapsbladen gepubliceerd.
Nu wordt haar theorie bevestigd en krijgt ze haar revanche. Resultaten van twee andere spectrumonderzoeken aan de maan, die snel gepubliceerd zullen worden, tonen gedetailleerd aan dat de polen van de maan tjokvol zouden zitten met door water beinvloede mineralen. 
 
Dat is niet alles. De resultaten van de NASA moon orbiter (LRO), die sinds 18 juni op missie is bieden een ruim assortiment van beelden die op de aanwezigheid van water wijzen. De wetenschappers zijn er meer en meer van overtuigd geraakt dat de al tientallen jaren voortdurende maan en water discussie voorbij is. De maan heeft in feite water op allerlei plaatsen: niet alleen opgesloten in mineralen, maar ook in het rotsachtige oppervlak, mogelijk, in de vorm van ijs.
 
Bron: Nature Magazine
 
Bookmark and Share
                                                

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten