1 op 7 Duitsers wil de Muur terug


Berlijn
Één op de zeven Duitsers zou het liefst de Berlijnse muur weer terug hebben, omdat zij beter afwaren toen het land nog verdeeld was in oost- en West-Duitsland. Dit bleek uit een opiniepeiling die woensdag naar buiten kwam.

De opiniepeiling maakte deel uit van de activiteiten omtrent het 20 jarig jubileum van de val van de muur, die op 9 november as. 20 jaar weg is, het historische moment waarop de verscheurde natie weer tot elkaar werd gebracht.

Het onderzoek is door het Forsa Institute gehouden onder 1.002 Duitsers en gepubliceerd in het blad “Stern Magazine”. Uit de resultaten kwam naar voren dat 15% van het land met 82 miljoen inwoners, verlangde naar de ‘goede oude tijd’ van de tweedeling, toen er nog 2 republieken waren. Opvallend genoeg zijn er onder de ‘vóór’ de muur stemmers maar 10% van hen die je als Oost Duits zou kunnen rekenen.

Uit het vragenonderzoek bleek dat veel West Duitsers gemengde gevoelens hebben over de hoge belastingen die zij moeten ophoesten, “Om al die oude communistische bouwwerken te slopen.”
-De laatste 20 jaar is er zo’n 1200 miljard euro naar het oosten gevloeid om het land zich tijdens het herenigen ook te vernieuwen en zich zo van het juk van de sovjet invloed ontdoen.-

De Oost Duitsers zijn vooral ongelukkig met hun salaris, zij ontvangen gemiddeld zo’n 80% van wat een ‘Wessie’ verdient. Bovendien trekken steeds meer Oost Duitsers weg uit hun geboortestreken, weggejaagd door de hoge werkloosheid, in sommige dorpen is de bevolking al gedecimeerd in aantallen. Sinds 1990 zijn er zo’n 2 miljoen ‘Ossies’ naar het rijkere westen van het land verhuist.

55% van de Duitsers denkt dat de eenwording geholpen is met een solidariteitspremie die ingevoerd zou moeten worden om de kosten van de wederopbouw te dekken.

50% is van mening dat als de Oost Duitsers hogere pensioenuitkeringen zouden krijgen, dat een groot verbroederingseffect zou hebben op de twee kampen, Oost- en West Duitsland.                   

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten