Barack Obama pakt exorbitante bonus cultuur aan


De Amerikaanse president Barack Obama heeft benadrukt volgende week afspraken te maken met de leiders van de G20 om exorbitante bankiersbonussen aan banden te leggen. Roekeloze banksystemen met ,,vette bestuurdersbonussen'' worden niet langer getolereerd, aldus Obama zaterdag.


Volgende week donderdag komt de G20-top bijeen in Pittsburgh. De maatregelen die sinds de laatste bijeenkomst van de G20 in april zijn genomen om de economische crisis te lijf te gaan, werpen volgens Obama hun vruchten af. Maar er is nog veel te doen om de regelgeving voor de financiële sector aan te scherpen en om te voorkomen dat ,,we nooit meer in een precaire situatie zoals een jaar geleden terechtkomen.''

De regeringsleiders van de EU-landen werden het afgelopen donderdag tijdens een ingelaste top eens over het beperken van de bankiersbonussen. De leiders waren bijeen in Brussel als voorbereiding van de G20-bijeenkomst, met onder meer de Verenigde Staten. De leiders vinden dat de bonussen afhankelijk moeten zijn van de resultaten en het vaste loon. De bankiers mogen een groot deel van de bonussen en verkregen aandelen bovendien pas na lange tijd ontvangen.

De hervorming van het financiële systeem staat donderdag centraal tijdens de bijeenkomst van de belangrijkste economieën van de wereld.

De exorbitante bonussen van bankiers worden gezien als een van de oorzaken van de kredietcrisis. Bankiers zouden te grote risico's hebben genomen om hun bonus maar te halen. Tot schrik van de EU beginnen de verhalen over enorme bonussen weer de kop op te steken.

Bron: De Pers

                                                             

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten