Spannende dag voor Balkenende: Wel of geen Europees President ?De staats- en regeringsleiders van de 27 EU-landen (de Europese Raad) schuiven vanavond om 18 uur hun benen onder tafel om te beslissen over de invulling van twee nieuwe topfuncties: de voorzitter van de Europese Raad en de Hoge Vertegenwoordiger of 'minister van Buitenlandse Zaken' van de EU. Volgens het officiële programma moet alles drie uur later achter de rug zijn.

Of dat ook zal lukken, is zeer de vraag. De Belgische premier Herman Van Rompuy blijft de koploper voor de functie van president, zelfs bij de Britse bookmakers. Maar over de kwestie van de minister van Buitenlandse Zaken én de houding van de Britse premier Gordon Brown zal tot op het laatst een waas van onduidelijkheid blijven hangen.

De grote vraag is of Brown achter gesloten deuren de kandidatuur van Tony Blair opoffert voor een zware financiële functie binnen de Europese Commissie. Opvallend is dat de Britse pers een slotoffensief opende tegen de 'haiku premier' Van Rompuy.

Cruciaal voor Van Rompuy wordt de rol die Zweden als EU-voorzitter speelt. Als Fredrik Reinfeldt op de top aankondigt dat hij een aantal mensen bereid vond om de functie te aanvaarden, en dat het nu aan de regeringsleiders is om de knoop door te hakken, zal Van Rompuy de job niet aanvaarden. Van Rompuy liet verstaan dat hij gevraagd wil worden. Hij wil niet de indruk geven dat hij kandidaat is, zelfs geen succesvolle kandidaat, en zo weg wil uit België. Het is dus van groot belang hoe Reinfeldt het resultaat van zijn telefoondiplomatie voorstelt.

'Alleen Reinfeldt kan de steun voor de kandidaten inschatten', zei een Europese bron gisteren. 'De andere regeringsleiders zeggen zelfs tegen elkaar de waarheid niet. Ze moeten alleen tegen Reinfeldt eerlijk zijn.'

De Zweedse premier zei gisteren dat er nog geen eensgezindheid was over een kandidaat. Maar dat is niet abnormaal omdat hij onmogelijk zijn kaarten kan tonen voor de top.

De nieuwe voorzitter zal voor de Europese Raad een budget van 25 miljoen euro per jaar beheren, blijkt uit documenten van de Commissie voor Begroting. Voor de Europese president wordt 6 miljoen euro opzijgezet.0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten