Ruimteveer Atlantis succesvol naar ruimtestation ISS gelanceerd


 
Op Cape Canaveral in Florida is maandag om 20.28 uur Belgische tijd het ruimteveer Atlantis met zes astronauten na vlekkelos aftellen succesvol naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd, aldus NASA TV. Het accent van de elfdaagse vlucht ligt op de levering van reserveonderdelen. De koppeling is woensdag.

Voor het eerst is het aanvoeren van wisselstukken naar het complex prioriteit voor een ruimteveer. Meerdere van de vijf resterende shuttlevluchten naar het ISS, vooraleer de vloot in 2010 op stal staat, staan in dit teken. Het gaat om uitrusting die zo groot en zwaar is dat ze enkel met een shuttle te transporteren is, zoals twee gyroscopen en stikstoftanks voor het koelsysteem.

De ruim twaalf ton wisselstukken staan op twee platforms die op het gebinte van de spacemeccano moeten komen. Hiervoor zijn complexe robotica, drie ruimtewandelingen van telkens zeseneenhalf uur (door vluchtspecialisten Mike Foreman, Robert Satcher en Randy Bresnik) en complexe herbekabeling binnenin vereist. De uitjes bereiden tevens de aanhechting voor van de laatste Amerikaanse component, Tranquillity

Tevens keert de Amerikaanse astronaute Nicole Stott terug naar huis na haar in augustus gestart verblijf in het ISS. Voor het laatst staat een shuttle voor een bemanningsrotatie in. De andere bemanningsleden zijn gezagvoerder Charlie Hobaugh, piloot Barry Wilmore, en vluchtspecialist Leland Melvin.

Voor Wilmore, Bresnik en Satcher is het een eerste ruimtemissie die tevens de laatste van 2009 is.
De Atlantis ontkoppelt op 25 november van het ISS, waar Frank De Winne gezagvoerder is, en moet twee dagen later weer neerstrijken in Florida.


0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten